7.9.2016 12:40

Μανόλη και Ιάκωβε κρατήστε τα «ψιλά». Πεθαίνουμε και χωρίς αυτά!

Περνούν οι μήνες, τα χρόνια, αλλάζουν τα πρόσωπα. Στάσιμη μένει μόνο η νοοτροπία. Τίποτα δεν κατάλαβαν για τον επαπειλούμενο κίνδυνο ερημοποίησης όλης της βορειοδυτικής ζώνης του νησιού οι προκάτοχοι τους, αγρόν αγοράζουν και οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες. Απλά τούτοι εδώ πετούν στάχτη στα μάτια ότι, δήθεν, διαβουλεύονται.

Εξακόσιες πενήντα μόνιμες ζώσες ψυχές καταμετρούσαμε μέχρι πέρσι στα 19 χωριά της Αμανής, εξακόσιες τις βρίσκουμε φέτος. Είκοσι ανθρώπινες απώλειες καταγράφηκαν στο δημοτικό ληξιαρχείο για το 2015, άλλες 20 είχαν καταχωρηθεί μέχρι τον 6ο μήνα του 2016. Και πάει λέγοντας… Απέμειναν να ζουν εδώ πάνω καμιά σαρανταριά επαγγελματίες που τράβηξαν τον επαγγελματικό δρόμο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Με την κρυφή ελπίδα πως οι νέοι δημοτικοί άρχοντες θα αποκαταστήσουν μια διαχρονική αδικία: την βαριά ανισομέρεια κατανομής των δημόσιων πόρων του νησιού εις βάρος πάντα του βόρειου τμήματος του. Τελικά το «έλα μωρέ, πόσοι ψήφοι είναι εκεί πάνω» είναι καθεστηκυία αντίληψη που διαπερνά οριζόντια όλες τις αρχές του τόπου. Κι αυτές που επαγγέλθηκαν το διαφορετικό, τη στρατηγική.

Δυο χρόνια τώρα οι ίδιοι εναπόθεταν τις ελπίδες της Αμανής στοεπερχόμενο Leader. Αφού για όλη την υπόλοιπη Χίο τα προγράμματα αστικών παρεμβάσεων δεν έχουν σταματημό, θα προκηρύσσονται το ένα πίσω από το άλλο. Κι όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμοι να … ξεπετάξουν την υποχρέωση στην Αμανή με ένα έργο αναστήλωσης των τειχών του Κάστρου της Βολισσού και μια – δυο περιπατητικές διαδρομές.

Μα εμείς, οι επαγγελματίες της Αμανής, οι μόνοι που πήραμε αποφασιστικά μέρος στην παρωδία διαβούλευσης, είχαμε ξεκαθαρίσει στο δήμαρχο και το επιτελείο της ΕΤΑΧ: δεν ξεγελιόμαστε πια από χαπάκια για την πίεση. Η περιοχή μας και οι ανάγκες παραμονής μας εδώ έχουν ανάγκη μια μακρόπνοη στρατηγική ανασύνταξης ολόκληρης της Αμανής με εργαλεία σαν το Leader. Περιμέναμε, μάταια, όπως αποδεικνύεται, ένα σήμα στοιχειώδους κατανόησης.

Διαπιστώνουμε τελικά ότι από αναπτυξιακό εργαλείο η ΕΤΑΧ βλέπει το Leaderως μια άριστη ευκαιρία να τακτοποιήσει ο Δήμος τις δουλειές του κι ο δήμαρχος τις μεταδημοτικές φοβίες του. Οι προοριζόμενοι ως αναπτυξιακοί πόροι θα διατεθούν σε αναπλάσεις παραλιών, σε αμφιβόλου απόδοσης έργα πρόληψης από πυρκαγιές, προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας και αδειοδότησης των παιδικών χαρών μην τυχόν κι αποδοθούν ευθύνες στους ευθυνόφοβους.

«Παπάδες» δεν περίμενε κανείς από ένα προγραμματάκι με διαθέσιμους δημόσιους πόρους κοντά στα 4 εκ. ευρώ. Προσμέναμε όμως πως η επιλογή των έργων θα αποτελέσει τον ενδεικτικό προσδιορισμό των λέξεων «σχεδιασμός» και «ανάπτυξη» για τη δημοτική αρχή. Για αυτό τους εμπιστεύτηκαν οι περισσότεροι. Μήπως και πετύχουν να τοποθετήσουν τους ατάκτους ειρημένους πλίνθους στη θέση τους. Πλήρης απογοήτευση. Επικράτησε και πάλι κατά κράτος η λογική ανάπτυξη είναι η διαχείριση. Κακέκτυπο των προκατόχων τους.

Εδώ πάνω, στην Αμανή, ο χρόνος πια έχει ημερομηνία λήξης σε απόσταση αναπνοής. Όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα δώσει προοπτική στην περιοχή με … κουτσουλιές από το Leaderσυν, αν το δούμε κι αυτό, μια ένταξη των Αγιασμάτων σε κάποιο πρόγραμμα, πορεύεται βαθιά νυχτωμένος. Η βορειοδυτική (όπως και η βορειοανατολική) Χίος χρίζει άμεσου συνολικού σχεδιασμού και το Leaderμε τη διαχειριστική νοοτροπία της δημοτικής αρχής και της ΕΤΑΧ είναι μια επιπλέον χαμένη ευκαιρία. Ο χρόνος πολύ δύσκολα θα φέρει άλλες τόσο «στρωμένες» στα μέτρα της περιοχής. Κι η δημοτική αρχή συγκαταλέγεται πια μεταξύ όσων προκατόχων της ούτε επιδίωξαν, ούτε κατάφεραν να αγγίξουν το πρόβλημα.

Για όλα αυτά δήμαρχε Μανόλη, πρόεδρε Ιάκωβε, κρατήστε και τα «ψιλά» του κάστρου της Βολισσού και της περιπατητικής διαδρομής. Θα σας χρειαστούν παρακάτω για ένα νέο πάρκο αναψυχής στην Κοκοροβιλιά ή στα Ταμπάκικα. Εδώ έτσι κι αλλιώς χαμένα θα πάνε. Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει απολύτως κανένας επαγγελματίας να τα διαχειριστεί και κανένας επισκέπτης να τα απολαύσει.

Αν η ευθύτητα, η οποία η αλήθεια σε κάποιες πράξεις σας σας συνόδευσε ως τώρα, συνεχίζει να κατοικοεδρεύει στο δημαρχείο, η δημόσια παραδοχή πως η βόρεια Χίος είναι για σας μια τελειωμένη υπόθεση ίσως κατευνάσει κάπως κι εμάς που επιμένουμε να ονειρευόμαστε τη σωτηρία της. Και να την παραδώσουμε πια «στα χέρια του Θεού», όπως ακροτελεύτια λένε και οι γιατροί. Γιατρειά πάντως η παρούσα δημοτική νοοτροπία φάνηκε πως δεν μπορεί να της προσφέρει.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ