23.2.2024 17:18

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Συμπαράσταση για την ανατροπή των πλειστηριασμών των πρώτων και μοναδικών κατοικιών της Μαρκέλλας και της Αριέττας

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι εργαζόμενοι αδυνατούν λόγω του χαμηλού εισοδήματος και της συνεχόμενης εκτόξευσης της τιμής του ρεύματος, των υπόλοιπων λογαριασμών και της ακρίβειας, να πληρώσουν τα πανωτόκια και τα ληστρικά χαράτσια που έχουν φορτώσει οι τράπεζες στα δάνειά τους, ακόμα και τους διακανονισμούς στους οποίους έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, τα «αρπακτικά» τραπεζών και funds προχωράνε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών, βασισμένοι και στα όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 40 χιλιάδες σπίτια είναι να βγουν στο «σφυρί» μέσα στο 2024.:

Το νέο «τσουνάμι» που άρχισε από τον Σεπτέμβρη, όταν ξεκίνησαν ξανά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία, όπως και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Η νέα αυτή «επέλαση» σε βάρος της κατοικίας συνδέεται στενά και με τις «ευκαιρίες» που βλέπουν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που «αξιοποιούν» την εκτίναξη των τιμών πώλησης και ενοικίασης για νέα κέρδη.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος αρχικά με το σπίτι μου και σήμερα για τις συμπατριώτισσες μας Μαρκέλλα και Αριέττα, που τα σπίτια τους είναι πρώτες κατοικίες και πλειστηριάζονται στις 6 του Μάρτη.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της ολέθριας κατάστασής είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία στον οικονομικό Τύπο, οι τράπεζες και τα funds απορρίπτουν ακόμα και αυτές τις ετεροβαρείς συμφωνίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για κάποιες ρυθμίσεις οφειλών ή εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε ποσοστό πάνω από 67%, δηλαδή στις 2 από τις 3 περιπτώσεις!

Χαρακτηριστικά είναι π.χ. τα στοιχεία κτηματομεσιτικών εταιρειών που καταγράφουν: Αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, εκτίναξη του κόστους για την κατοικία και την φοιτητική στέγη, ακόμα και πάνω από 40%, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτη σε πολυνομοσχέδιό του, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στα χρεωμένα ευάλωτα λαϊκά νοικοκυριά να μεταβιβάσουν μια ώρα γρηγορότερα τα σπίτια τους στον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων» που είχε δημιουργήσει η ΝΔ με τον νόμο για τον «νέο πτωχευτικό κώδικα».

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο πτωχευτικό νόμο, η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την επέκταση της πτώχευσης και σε φυσικά πρόσωπα, ενώ πέρασε την αθλιότητα που τη βάφτισε ως «δεύτερη ευκαιρία» για τους πιο ευάλωτους, να μεταβιβάζουν την κυριότητα του σπιτιού τους σε έναν Ιδιωτικό Φορέα Διαχείρισης, να γίνονται δηλαδή νοικάρηδες στο σπίτι τους, υπό τη μόνιμη απειλή έξωσης ακόμα και στην πρώτη χαμένη δόση, και μετά από 12 χρόνια, αν έχουν καταφέρει να πληρώνουν όλες τις δόσεις, να μπορούν να... ξαναγοράσουν το σπίτι απ' την αρχή.

Όλα αυτά βασισμένη στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 με πολυνομοσχέδιο του έβαλε ταφόπλακα στην αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και πετσόκοψε κι άλλο τους ανεπαρκέστατους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο Κατσέλη, ενώ στη συνέχεια νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την επιτάχυνσή τους φτάνοντας στην αθλιότητα να μετατρέψει σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κλοπή της λαϊκής κατοικίας! Ενώ επί ημερών του πάλι από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώθηκε» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις τράπεζες ανέλαβαν δουλειά και τα διάφορα «επενδυτικά funds».Τείχος προστασίας από τους πλειστηριασμούς

Γι' αυτό και όλοι μαζί έχουν απορρίψει επανειλημμένα τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος που έχει φέρει και με τη μορφή της πρότασης νόμου το ΚΚΕ στη Βουλή, για την πραγματική προστασία των λαϊκών σπιτιών από τους πλειστηριασμούς, μεταξύ άλλων με: 

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

 -- Άμεσο κούρεμα οφειλών για τα χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος, διαγραφή τόκων και τοκοχρεολυσίων.

-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. 

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Όλοι στις 28 Φλεβάρη στην πανεργατική απεργία και στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης για την ανατροπή των πλειστηριασμών των σπιτιών της Μαρκέλλας και της Αριέττας έξω από την Eurobank την Alfa bank.

Γιατί τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός.

Τα στοιχεία είναι από το Διαδίκτυο

Γιαννης Ν. Παληός 

23-2 2014 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ