21.1.2013 17:37

Και… ο νοών νοείτω

Ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης,  ο Αριστοτέλης, ο πρώτος θεωρητικός του θεάτρου, έζησαν και μεγαλούργησαν στην Ελλάδα 2.500 χρόνια πριν.

Ο Ίων ο Τραγικός μεγάλος δραματικός Ποιητής του οποίου η Χίος  αποτελεί γενέτειρα του και τον έχει “τιμήσει” δίνοντας το όνομα του …σε ένα αδιέξοδο 50 μέτρων κάθετο στην οδό Θεοπόμπου. Αυτοί και άλλοι γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου σημαντικοί δραματουργοί, γέννησαν το Θέατρο στον τόπο μας, καθιστώντας τον κοιτίδα πολιτισμού, και θεμελιωτή  τη δυτικής κουλτούρας και σκέψης.

Οι Ρωμαίοι Δραματικοί Ποιητές, οι Ελισαβετιανοί θεατρικοί συγγραφείς, οι Γάλλοι και Ιταλοί θεατρικοί συγγραφείς της Comedia Del Arte, ο  ευρωπαϊκός, ο ρώσικος και αμερικανικός ρεαλισμός και όλα τα μετέπειτα καλλιτεχνικά και θεατρικά ρεύματά, τους μελέτησαν και τους μελετούν ακόμη και σήμερα.

Τους θεωρούν τους μέγιστους δάσκαλούς τους, τους μνημονεύουν, τους αφιερώνουν και τους αφιερώνονται, χτίζοντας πάνω στη διδασκαλία τους το σύγχρονο πολιτισμό μας.

Ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, στήριξαν τη μεγάλη θεατρική τέχνη στην Αρχαία Αθήνα, όντας ενεργοί πολίτες της πόλης τους, μέσω του θεσμού της χορηγίας. Η Αθήνα τους τίμησε στήνοντας προς τιμήν αυτών και των δραματικών ποιητών, αφιερωματικά μνημεία όπως εκείνου του Λυσικράτους και του Θρασύβουλου που στέκουν όρθια κάτω από την Ακρόπολη έως σήμερα.

Νεοέλληνες, κωλοέλληνες εσείς, που ζείτε χωρίς μνήμη, εσείς που έχετε το μάτι στραμμένο στην ξευτίλα της λαμογιας, της βουλιμίας και της αδηφαγίας, αποστρέφοντας το αλλήθωρο βλέμμα σας  στους προγόνους μας, τους γεννήτορες της σκεπτόμενης ανθρωπότητας, τολμάτε με ανεκδιήγητο θράσος να ξεστομίζετε φράσεις όπως τι να το κάνουμε το θέατρο, τι μας χρειάζονται οι θεατρίνοι και τα θέατρα” απαξιώνοντας τους θεσμούς,  υποτιμώντας τους νέους που  αγαπούν το θέατρο και εκπαιδεύονται σε αυτό.

Βάζετε στα καντάρια  σας ανόμοια πράγματα, το χρήμα με τη γνώση και την παιδεία, τη λάσπη και τα σκατά μιας και από αυτά γνωρίζετε καλά, με πανανθρώπινες ιδέες, που ανυψώνουν τον άνθρωπο, προχωρούν τις κοινωνίες και εξελίσσουν το ανθρώπινο είδος.

Τέτοιοι είστε μικράνθρωποι , που κρίνετε τους άλλους και εναντιώνεστε ελαφρά τη καρδία σε  άπιαστες για εσάς ιδέες και νοήματα. Απαξιώνετε τα 100 και πλέον θέατρα της πρωτεύουσας, τα Κρατικά Θέατρα και τα ΔΗΠΕΘΕ της χωράς μας, τους χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, τους χορηγούς  και τους θεατές που τα στηρίζουν.

Απαξιώνετε και το δικό μας ΔΗΠΕΘΕ, που δε θεμελιώθηκε στον τόπο μας αβασάνιστα και χωρίς προσπάθεια,  αλλά με το χρόνο, τον κόπο, το μεράκι και τη γνώση πολλών συμπολιτών μας.

Καταφέρατε να το υποβαθμίσετε και θέλετε να το κλείσετε. Η δύναμη της τσέπης και της επίπλαστης επιρροής σας να είστε σίγουροι δε θα το καταφέρει, γιατί η παρακαταθήκη των προγόνων μας δεν είναι τα μικροσυμφέροντα, η αναλγησία και η εγκεφαλική ανεπάρκεια σας, αλλά οι μεγάλες, παντοτινές και αδιαπραγμάτευτες ιδέες.

Είναι οι μαθητές του Κωνσταντίνου Μάριου, που μπορεί να μην σας άφησε τη σημαντική βιβλιοθήκη του, όπως ο αείμνηστος N. Γιαλούρης τα  έργα του  -τα οποία καταστρέψατε- αλλά άφησε την πνευματική κληρονομία του που αποτελεί τεράστια περιουσία μας.

Είναι οι 40 μαθητές του θεατρικού εργαστηριού του ΔΗΠΕΘΕ που αφιερώνουν χρόνο και φαιά ουσία στην προσπάθεια τους να γίνουν κοινωνοί της θεατρικής τέχνης και βέβαια  ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Και όσο για την ιστορία τί μνημεία άραγε θα σας στήσει; Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος να σας αναφέρει ως παραδείγματα προς αποφυγήν. Eνα σας λέω: τουλάχιστον τιμήστε αυτούς που καλείτε «ομοϊδεάτες» ή «συντρόφους» σας, που στα δύσκολα χρόνια (κατοχή, χούντα, εξορίες και ένδεια) έστηναν παραστάσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ