19.10.2016 11:34

Η Τοποθέτηση μου στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες -σύντροφοι. Έρχομαι από την οργάνωση της ΧΙΟΥ και είμαι αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Χίου, μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕ ΧΙΟΥ και μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου ΧΙΟΥ, δραστηριοποιούμε σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί στο σύνολο του, και ειδικά τα νησιά της περιφέρειας Βορείου αιγαίου που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών και την μεγαλύτερη πτώση του τουρισμού, 65-70%,παρά την δημοσιότητα και την αλληλεγγύη των κατοίκων τους, που και αυτό το κλίμα τείνει να αντιστραφεί, από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η οποία ενισχύει και βγάζει από την αφάνεια τις μισαλλόδοξες και φοβικές ακροδεξιές φωνές.
Στο πρώτο συνέδριο και την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήσαμε τις βάσεις, για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς. Τον Ιανουάριο του 2015 ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο σκόνταψε στις παράλογες απαιτήσεις τον εταίρων δανειστών της χώρας. 
Μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και την διάσπαση που ακολούθησε, πήγαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με μπούσουλα το παράλληλο πρόγραμμα που καταθέσαμε και το οποίο στάθηκε ικανό, για να μας ξαναδώσει ο λαός την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας, παρά την διάσπαση που προηγήθηκε και τον βρόμικο ρόλο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, κρατήσαμε σταθερό το εκλογικό ποσοστό από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ηγεμονεύοντας στο πολιτικό σκηνικό. Το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό σύστημα άρχισε να αντιδρά, δίνοντας τα ρέστα του, ήδη από τις εκλογές του Ιανουαρίου με στόχο την αριστερή παρένθεση. 
Η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε από έναν κοινωνικό χώρο, ανθρώπων που άρχισαν μετά το 2010 να βιώνουν την οικονομική ασφυξία, σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε σταθερή εκλογική και κοινωνική βάση.
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνουν πράξη, αυτό που ο λαός αποκαλεί αυτονόητο, να στραφεί στην καθημερινότητα, δίνοντας λύσεις, προχωρώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για την επανίδρυση του κράτους. Ενός κράτους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας, που θα σέβεται και θα νοιάζεται για τον πολίτη, κάτι που για τους προηγούμενους ήταν ψιλά γράμματα και τα αυτονόητα για αυτούς ήταν μόνο η διευκόλυνση των υμετέρων και ενός συστήματος που ήταν χωμένο βαθειά στην διαπλοκή και τρέφονταν από αυτήν. 
Στο δεύτερο συνέδριο πρέπει να αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε. Ένα κόμμα που θα είναι ουρά της κυβέρνησης ή ένα κόμμα που θα βρίσκετε και θα στηρίζει τις κοινωνικές αναζητήσεις, ένα κόμμα μπροστάρη. Σίγουρα το δεύτερο. Θέλουμε ένα κόμμα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία, που θα στηρίζει την κυβέρνηση της αριστεράς, με προτάσεις, ένα κόμμα ενεργών πολιτών, ένα κόμμα που θα εκφράζει την σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή αριστερά. Που θα αξιοποιεί όλα τα στελέχη χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, που μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με υπευθυνότητα, απέναντι σε μια Ευρώπη του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Στο σύντομο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας αντιμετώπισε, αντίξοες συνθήκες και πάρθηκαν γενναίες και σοβαρές αποφάσεις, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού. Η ευκαιρία για την αριστερά είναι μεγάλη και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ,δίνοντας προτεραιότητα σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη στήριξη των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων. Συντρόφισσες -σύντροφοι, να βγούμε στην κοινωνία μεταφέροντας στον κόσμο την αλήθεια, απέναντι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση, να συναντηθούμε στο δρόμο, στο καφενείο στην πλατεία, στους χώρους εργασίας, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τον κόσμο που μας στηρίζει να τον πλησιάσουμε και να τον γνωρίσουμε. Να κάνουμε πράξη σήμερα αυτό που δεν καταφέραμε μετά τις εκλογές του 2012, εντάσσοντας το κομμάτι του κοινωνικού Σύριζα στον κομματικό Σύριζα, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα είναι ικανές να στηρίξουν το κόμμα και την κυβέρνηση της αριστεράς, κρατώντας ταυτόχρονα τις αξίες και τις αρχές της αριστεράς μας, χωρίς εκπτώσεις και παζάρια. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, αλλά επίπονη προσπάθεια και προσήλωση στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την οριστική έξοδο της χώρας και του λαού μας από την κρίση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ