3.11.2014 9:52

Η συρρίκνωση τον Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ελπιδοφόρα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2009 και ειδικά με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο, η κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί ραγδαία και δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη, την στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μόλις 0,9 είναι ο μέσος όρος εργαζόμενων ανά νοικοκυριό. Και αυτά το 2011 όταν η κρίση βρίσκονταν στο μέσο της και η ανεργία δεν είχε σκαρφαλώσει στα σημερινά επίπεδα (τον Δεκέμβριο του 2011 βρισκόταν στο 21% ενώ σήμερα βρίσκετε στο 27%) .

Παρ όλες της υποσχέσεις που παίρνουμε από την μνημονιακή κυβέρνηση(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) τίποτα δεν φαίνετε να αλλάζει. Σχεδόν το 1/3 των θέσεων απασχόλησης αλλά και της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας έχουν χαθεί από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA Facts), που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Νάπολη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000. Μάλιστα αναμένεται η συνολική απασχόληση να “πέσει” κατά ακόμη 106.000 θέσεις και να προστεθούν άλλες 40.000 “λουκέτα”.

Η χώρα μας κατατάσσεται στη χειρότερη θέση έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους δείκτες, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κατάσταση  στην Χίο δεν είναι ίδια με αυτή που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις .Η Ναυτιλία και το μαστίχι, βοηθάνε αλλά η βοήθεια που παρέχουν δεν είναι ικανή να αντιστρέψει  το κλίμα .Οι περισσότεροι συνάδελφοι στην Χίο είναι αυτή την στιγμή ανασφάλιστοι χρωστώντας στον ΟΑΕΕ ποσά που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 30.000 και 40.000. Επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν ,με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση και οι τοπικοί  Βουλευτές  δείχνουν  να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που φτάνει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συγκυβέρνηση της Τρόικας καταθέτει προς ψήφιση ρυθμίσεις, προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις αλλά η αδυναμία πληρωμής. Πριν τις Ευρωεκλογές δήλωναν δια μέσο του τότε Υπουργού ανάπτυξης ότι, από τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας την ρευστότητα που είναι απαραίτητη για να πάρουν  ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τελευταίοι πανηγυρισμοί  για τα Stress  Test  των τραπεζών θυμίζουν  το πάρτυ του Success Story.

Ο Αλεξής Τσίπρας με τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ για τους μικρομεσαίους και το ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα  που έχει κατατεθεί δείχνει τον δρόμο και αναπτερώνει τις ελπίδες. Η πολιτική μιας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθεί σε δύο άξονες:

Ο πρώτος έχει να κάνει με άμεσα μέτρα στήριξης των Μικρομεσαίων με κίνητρα για την απασχόληση, ώστε να σταματήσει  η  παραπέρα συρρίκνωση του.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, πάνω σ’ ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων. Μία ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον, τους Μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και αύξηση τον φορολογικών κλιμακίων για προοδευτική φορολόγηση. Μεγαλύτερη ανακούφιση στις επιχειρήσεις, θα έρθει με την εφαρμογή  ( Νέα σεισάχθεια) για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων ,φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Η μόνη πρόταση που θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο εκρηκτικό πρόβλημα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, είναι η κεφαλαιοποίηση (χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις που προέκυψαν στα χρόνια του μνημονίου) των ασφαλιστικών οφειλών, μέχρι και σήμερα δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά την 1/1/2017 σε αριθμό δόσεων και ποσό, ανάλογο του εισοδήματος επιχειρηματικού ή προσωπικού. Για τα επόμενα 3 χρόνια να δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης από τους ασφαλισμένους, ανάλογα με τα εισοδηματικά, προσωπικά ή εταιρικά, δεδομένα και μέχρι  το τέλος του 2017 να αποσυνδεθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τη ρύθμιση ή όχι των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

                                                                                     

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ