8.1.2018 18:46

Η Σούδα, η ΒΙ.ΑΛ. και η αγάπη των αρχών στα… πασσαλάκια

Είμαι από αυτούς που κατ’ επανάληψη, από την αρχή της Προσφυγικής Κρίσης έχουν καταθέσει δημόσια τις απόψεις τους για τον ρόλο των Δικαστών και της Εισαγγελίας, αυτά τα 3 δύσκολα χρόνια.

 Ήμουν, αν θυμάμαι καλά, ο πρώτος που από την αρχή, όταν πολλοί απειλούσαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, έλεγε και ξαναέλεγε και το ξαναλέω και τώρα ότι θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και να σεβόμαστε τις αρχές μίας δομημένης πολιτείας αν θέλουμε να ζούμε σε οργανωμένο κράτος και όχι… μπουρδέλο (κατά τον Μακεδόνα Ζουράρι (χα,χα,χα) που θα έλεγε και ο σύντροφος Κακαουνάκης).

Τι με κάνει να γράφω αυτές τις λίγες γραμμές; Θα το πω ευθέως, τηρώντας μέχρι σήμερα μία βασική αρχή, ότι και οι κρίνοντες, είτε λέγονται Δικαστές, είτε Εισαγγελείς, είτε Πολιτικοί, είτε Δημοσιογράφοι, κρίνονται και πρέπει να κρίνονται αυστηρά, έστω και κάποιες φορές καθ’ υπερβολή, για τον δημόσιο λόγο που διατυπώνουν.

Θα πω και κάτι τελευταίο που όσοι το έζησαν από κοντά το θυμούνται. Στήριξα και αντιτάχθηκα σε όσους έβριζαν τις αρχές, ακόμα και όταν η Αστυνομία και η Εισαγγελία (ως θεσμοί με συνέχεια και όχι ως ενός ανδρός ή γυναικός αρχές), έκαναν το απόλυτο τίποτα όταν οι δημοσιογράφοι δέχονταν επιθέσεις από ακραία/ ακροδεξιά στοιχεία.

Φθάνει όμως μία στιγμή, όπως η σημερινή, που κοιτάς και ξανακοιτάς πίσω και βλέπεις ότι κάτι δεν πήγε καλά. Και γιατί;

Ενημερώθηκα, ίσως αργότερα- ίσως και τελευταίος, από τους Χιώτες Δημοσιογράφους για την εισαγγελική παρέμβαση στη ΒΙ.ΑΛ. το μεσημέρι της Δευτέρας, εκεί όπου οι αρχές ξεκαθάρισαν μέσες- άκρες ότι τα κοντέινερ θα περάσουν και αυτό είναι ζήτημα χρόνου.

Αφήνω στην άκρη, το τι αποφάσισε η Δικαιοσύνη, δίκαια ή άδικα για κάποιους. Θα μείνω μόνο στην εικόνα. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, δεν θυμάμαι πουθενά να υπήρξε τόσο άμεση ανταπόκριση Εισαγγελίας και Αστυνομίας σε θέμα που να άπτεται του προσφυγικού.

Δεν θυμάμαι να είδα την Εισαγγελία να παρεμβαίνει για το θέμα της Σούδας.

Δεν θυμάμαι την Εισαγγελία να παρεμβαίνει στις καταγγελίες των κατοίκων του Κάστρου όταν γονυπετείς στήνονταν έξω από τα γραφεία και ζητούσαν προστασία και διερεύνηση των όσων ανέφεραν.

Δεν θυμάμαι την Εισαγγελία να παρεμβαίνει όταν το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού απαντούσε ότι η περίφραξη στη Σούδα έπρεπε να είναι στα 4 μέτρα και ήταν στο 1 μέτρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων γιατί αλλού δεν υπήρχε καν περίφραξη.

Δεν θυμάμαι κανέναν να παρεμβαίνει όταν άνοιγαν λάκκοι στη Σούδα για να περάσουν σωληνώσεις για αποχετευτικό δίκτυο.

Δεν θυμάμαι πουθενά την Εισαγγελία να παρεμβαίνει όταν το Υπ. Πολιτισμού απαγόρευε την τοποθέτηση οικίσκων πέριξ του Κάστρου και το άλλο κράτος που κυβερνά τα νησιά, οι ΜΚΟ έστηναν οικίσκους δεξιά και αριστερά.

Δεν θυμάμαι πουθενά την Εισαγγελία να δείχνει τη σπουδή που έδειξε σήμερα, για ένα μνημείο το οποίο υπέστη εμφανείς φθορές και το οποίο δεν έχει αποκατασταθεί ούτε μέχρι σήμερα.

Τι είδα και τι θα θυμάμαι; Την αμεσότητα και την αυστηρότητα Αστυνομίας και Εισαγγελίας να ικανοποιήσουν έναν σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά συντονισμένες επιτόπιες επισκέψεις, υπό τα φώτα μάλιστα της δημοσιότητας που άλλες φορές τα αποκηρύσσουν όπως ο διάολος το Λιβάνι.  

Τα υπόλοιπα θα γραφτούν στην ιστορία. Και η ιστορία είμαι σίγουρος ότι θα έχει πολλά να πει για τον καθένα από εμάς.

========

Υ.Γ.1: Όταν ο πολιτικός που δεν διαθέτει σθένος και αυτός ακούει στο όνομα Γ. Μουζάλας, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική σε βάρος μίας κοινωνίας καλώντας τη Δικαιοσύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, τότε φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε στη φράση της Προέδρου Πρωτοδικών Μ. Τομπάζη ότι: «Σε λίγο θα ζητάτε από τους Δικαστές να σας ορίσουν και Κυβέρνηση».

Υ.Γ.2: Συνεχίζω να έχω τον ίδιο σεβασμό προς τις αρχές, έστω κι αν αυτές με κάθε αφορμή δημόσια ή ιδιωτικά εξαπολύουν εναντίον μου κουβέντες που υποτίθεται ότι αποκηρύσσουν… κουβέντες του καφενείου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ