25.4.2014 11:17

Η μη συμμετοχή λειτουργεί υπέρ του χειρότερου

Πέμπτη βράδυ στη Συκιάδα σε άλλη μια συζήτηση (debate) για τις δημοτικές εκλογές από τον Πολίτη.
Ερωτήματα πολλά χωρίς ιεράρχηση και ειρμό. Από το πιο γενικό στο πιο πρακτικό. Από την ερήμωση της υπαίθρου ως το παράνομο παρκάρισμα στα χωριά. Περιθώρια για πολιτική στενά.
Δεν είναι τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα συνέπεια πολιτικών; Ναι αδιαμφισβήτητα. Αλλά είναι ερώτημα πολιτικής αν συμφωνούμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια, να μην κλείνουμε τους δρόμους κ.λπ. κ.λπ.; Ποιος θα πει όχι; που θα διαφωνήσουν οι υποψήφιοι;
Κανείς δε θίγει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ζητήματα καθημερινά, πρακτικά αλλά κρίσιμα για τους πολίτες γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, χάρης, ρουσφετιού, ανάμεσα στον πολίτη και τον δημοτικό άρχοντα. Αντί να θέτει η πολιτική το πλαίσιο της λειτουργίας και οι αρμόδιοι φορείς, οι ειδικοί, οι εργαζόμενοι κάθε τομέα με υπευθυνότητα αλλά και δυνατότητα να εφαρμόζουν τις λύσεις συζητάμε χρόνια και χρόνια τα ίδια. Αντίθετα τα σημαντικά αφήνονται στο περιθώριο ή χρησιμεύουν σαν πυροτεχνήματα.
Αγωνία για τη δουλειά, για την υγεία, για την υγεία. Επιχειρήματα αναμενόμενα, προβλέψιμα. Τί θα κάνει ο δήμος αν αρρωστήσω; Τί κάνει για να μην αρρωστήσεις δε μας ένοιαξε ακόμα• αλλού το λένε πρόληψη, ποιότητα ζωής, αγωγή υγείας. Ποιο σχολείο θα κλείσει; Πολλά, όπως πάμε. Για το πώς ένα κοινωνικό κεφάλαιο που δημιούργησαν με αίμα οι άνθρωποι των χωριών, ντόπιοι και μετανάστες, θα αξιοποιηθεί και πώς θα δώσουμε σύγχρονες λύσεις για την παιδεία, για την προετοιμασία των αυριανών εργαζόμενων και πολιτών λιγοστές οι φωνές.
Από το τί και πώς συζητάμε εξαρτώνται οι απαντήσεις που δίνουμε και παίρνουμε.
Για πολλά χρόνια οι Δήμοι είναι οι παραδουλεύτρες ενός αναξιόπιστου κράτους και λειτουργούν ευκαιριακά και τυχαία. Για πολλά χρόνια χωρίς σχεδιασμό και όραμα μάθαμε να συζητάμε στο πόδι χωρίς να διακρίνουμε τα επίπεδα, τί ανήκει στην πολιτική, τί στη γραφειοκρατεία, τι στο νόμο. Όλα ανάκατα για να βγάλουμε το άχτι μας, να εντυπωσιάσουμε ή να ψυχοθεραπευτούμε.
Η ευθύνη ανήκει πρώτα τους διοικούντες αλλά το βάρος πέφτει στην πλάτη όλων μας γιατί τελικά οι άδειες καρέκλες στο ακροατήριο της πολιτικής μετράνε υπέρ του χειρότερου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ