19.3.2024 10:52

Η Χίος μπορεί να εκτελεί μεγάλα, σπουδαία και δύσκολα έργα

Πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάστηκε το έργο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου που θα παράγει 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα για άρδευση, από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.

Θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 με τίτλο «Προσθήκη Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου και Αξιοποίηση της εκροής για άρδευση».

Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 18,5 εκατ. ευρώ και ορίζοντας ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025.

Ως Χιώτες οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Χίος προηγήθηκε του Ηρακλείου Κρήτης, ενός σύγχρονου και μεγάλου Δήμου.

Η Χίος μπορεί και εκτελεί μεγάλα και δύσκολα έργα, όπως γίνεται σε διάφορες άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Στα χέρια και στις ικανότητες μας είναι.

Το μεγαλύτερο ίσως έργο υποδομής που εκτελέστηκε στην Χίο, είναι η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και τα δίκτυα του.

Έγινε επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη την δεκαετία του 1990.

Την σημερινή εποχή φιλοξενεί τα λύματα του 75% του πληθυσμού όλου του νησιού μας, μαζί με τους επισκέπτες του, οι οποίοι το καλοκαίρι ανέρχονται συνολικά σε 150.000.

Το πολύ σπουδαίο αυτό έργο υποδομής, από τις αρχές του 2024 ξεκίνησε και αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα ( γίνεται από δευτεροβάθμιος σε τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, επισκευάζονται τα κτίρια, αναβαθμίζεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, θα γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων για παροχή νερού άρδευσης 4.000 κμ ημερησίως, κατασκευάζονται νέα δίκτυα διάθεσης του επεξεργασμένου νερού, κατασκευάζονται νέες δεξαμενές κλπ ).

Ο προϋπολογισμός είναι 6.000.000 € περίπου.

Με την προσθήκη στο ισοζύγιο νερού της παροχής για άρδευση 4.000 κυβικών νερού ημερησίως, είναι να σαν να κατασκευάζουμε 4 νέες μονάδες αφαλάτωσης.

Χωρίς τον εκσυγχρονισμό και την σωστή λειτουργία των βασικών υποδομών σε νερό και αποχέτευση, δύσκολα έρχεται η πρόοδος στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η εταιρία (Dialynas S.A.) που έχει αναλάβει το έργο αυτό είναι έμπειρη και αξιόπιστη, η οποία σε συνεργασία με την ικανή Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΝΧ και τους εργαζόμενους, θα πετύχουν την ολοκλήρωση ενός δύσκολου αλλά πολύ χρήσιμου και αναγκαίου έργου για τον τόπο μας.

Με αυτή τη δράση και άλλες συμπληρωματικές, ο Δήμος Χίου μπαίνει στην πρωτοπορία των κυκλικών πόλεων.

Αυτή πρέπει να είναι μια από τις επιδιώξεις μας, ο Δήμος Χίου να γίνει μια κυκλική πόλη με μηδενικά απόβλητα και να αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Έτσι θα δώσει στοιχεία ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, που την αξίζουμε και μπορούμε να την πετύχουμε.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε, ως Δήμος Χίου, στο έπακρο τα χρήματα που υπάρχουν από τα διαφορά Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να ξεκινήσει η υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αναβαθμίζοντας την εικόνα της Χίου.

Με το νέο έργο της ΔΕΥΑΝ Χίου ενισχύεται σημαντικά η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επιβλαβείς απορρίψεις αστικών λυμάτων και εφαρμόζοντας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την διατήρηση των φυσικών πόρων.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι που κατασκευάζουμε και θα δώσουμε σε λειτουργία με την ολοκλήρωση του, αυτό το εμβληματικό έργο διότι όλοι γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος και μάλιστα σε έλλειψη ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή.

Με σχέδιο, πρόγραμμα, πολιτικές συνεργασίες, αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμμετοχή των κατάλληλων ανθρώπων-επιστημόνων και πολύ δουλειά, η Χίος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανένα.

Δεν μας ταιριάζει η μιζέρια.

Η Χίος μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ