11.4.2014 10:31

Η δύναμη των Νησιών μας είναι η ικανότητα των ανθρώπων τους

Τα Νησιά μας δοκιμάζονται σκληρά από την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Δεν είναι μόνο η εξουθενωτική ανεργία και η μείωση του νεανικού πληθυσμού που μαζί με την συγκοινωνιακή απομόνωση δημιούργησαν το πλέγμα μιας κατάστασης τέλματος. Είναι κυρίως η έλλειψη ενός ελπιδοφόρου ολοζώντανου οράματος το οποίο να στηρίζεται σε υλοποιήσιμες δράσεις. Ενός οράματος ικανού να κινητοποιήσει δυνάμεις οι οποίες σήμερα είναι καθηλωμένες λόγω  συγκεκριμένων ανθρώπινων αδυναμιών αλλά και σκοπιμοτήτων.
Η δύναμη ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του! Η διαφοροποίηση και η ανέλιξη μιας κοινωνίας ξεκάθαρα εξαρτάται από την ικανότητα των υπευθύνων ανθρώπων να οραματίζονται , να κινητοποιούν τους συνανθρώπους τους, να εκμεταλλεύονται την κάθε ευκαιρία, να οργανώνουν, να προγραμματίζουν το μέλλον και να υλοποιούν τις ιδέες τους.
Στις προηγούμενες εκλογές λεγόταν κατά κόρον ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι σαν μια μικρή κυβέρνηση» ως προς τις δυνατότητες αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας, Και πράγματι έτσι είναι στα χαρτιά, αλλά δεν το είδαμε να συμβαίνει. Δυστυχώς!
Για τη διοίκηση ενός τόπου, πολύ περισσότερο μάλιστα σε δύσκολες καταστάσεις, χρειάζονται άνθρωποι δυναμικοί, αποτελεσματικοί με δυνατότητες υπέρβασης, με πνεύμα καινοτομίας και συνθετικών ικανοτήτων. Η κείμενη νομοθεσία προσφέρει σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο  τα εργαλεία για να αποτελέσει τον κυρίαρχο μοχλό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου αρκεί να δραστηριοποιηθεί με δυναμισμό και πρόγραμμα.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να  μπει ως δυναμική παρουσία στον καινοτόμο παραγωγικό χάρτη της Ελλάδας. Ο διοικητικός λόγος της Περιφέρειας και οι αποφάσεις της στα αναπτυξιακά πεπραγμένα των Νησιών μας πρέπει να είναι στοχευμένος, συνθετικός  και υπερβατικός. Το πάθος για κάθε καινούργιο να είναι συνεχές, ο μακρόπνοος εξειδικευμένος σχεδιασμός με τη χρήση όλων των δυνατών χρηματοδοτικών εργαλείων να είναι στέρεος και δυναμικός.
Για τα Νησιά μας, τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, μια  θετική πορεία  στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη θα έλθει από ευέλικτη, ευφυή, καινοτόμο και ορθολογική διαχείριση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, με εργατικότητα, δυναμισμό και με ένα υλοποιήσιμο, αναπτυξιακό, μακρόπνοο πρόγραμμα το οποίο ο συνδυασμός «Εμείς, για το Αιγαίο» παρουσιάζει και εγγυάται. Τέρμα πια τα «περί απορρόφησης κονδυλίων». Πρέπει  να εκτελούνται έργα ουσιαστικής απόδοσης και ανάπτυξης
Όλοι οι παραγωγικοί τομείς πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους υπευθύνους της Πολιτείας με απολύτως επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο:
• Ο πρωτογενής τομέας θέλει «έξυπνες εξειδικεύσεις» που έχουν μάλιστα και μικρό επιχειρηματικό ρίσκο.
• Η ελαχιστοποίηση της νησιωτικής απομόνωσης πρέπει να γίνει στρατηγικός σκοπός.
• Ο πολιτισμός να αποτελεί το αεικίνητο όχημα προώθησης και υποστήριξης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και αναπτυξιακής προσπάθειας.
• Ο τουρισμός να στηριχθεί σε ποιοτικές βάσεις με ένα υπέροχο brand name της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.
• Τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να αποτελέσουν θεμέλιο ποιοτικής αναβάθμισης των επαγγελματιών.
•  Η κοινωνική συνοχή με την στήριξη των αδύναμων ομάδων πρέπει να είναι συνεχής, όπως προβλέπει και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
•  Όλα επιστημονικώς διαχειριζόμενα και εξειδικευμένα!! Η δύναμη των Νησιών μας είναι η ικανότητα των ανθρώπων τους. 
Στο χέρι μας είναι!!  Με πίστη στις δυνάμεις μας. Εξάλλου, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα από την άλλη Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη από τα οποία πρέπει να πάρουμε απλές και εφαρμόσιμες ιδέες  για το καλό του τόπου μας. Δεν μπορούμε να μένουμε  πίσω. Δεν μας αρμόζει η μιζέρια και η απραξία.
Ευχές  σε όλους για  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ