8.2.2013 13:19

Η αλαζονεία και η αναισθησία είναι εκρηκτικό μείγμα

Πολλά περιμέναμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Περιμέναμε όμως περισσότερο αυτή την αίσθηση της κυβέρνησης ότι κράτος δεν σημαίνει αποκλειστικά εισπρακτικός μηχανισμός.

Ένα μηχανισμό που εις βάρος των αδύναμων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων (μόνο αυτοί υπομένουν) θα λειτουργούσε ως οδοστρωτήρας κάθε έννοιας δικαίου και διάκρισης. Μπορεί να ακούγονται και να ερμηνεύονται ως «αριστερίστικα» όσα αναφέρω. Όμως ειλικρινά, η κυβέρνηση Σαμαρά κινδυνεύει να πνιγεί στην αλαζονεία και την υπεροψία ακόμη και την αναισθησία των στελεχών της, επειδή είναι γεγονός πως η κρίση έχει παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της σε τέτοιο βαθμό, που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Πως το χάνουν όμως;

Δυο παραδείγματα της τρέχουσας εβδομάδας φτάνουν και περισσεύουν για να καταδείξουν ότι η Κυβέρνηση, μπροστά στην ανάγκη να εξασφαλίσει έσοδα, βαφτίζει το ψάρι, κρέας και τίποτα άλλο δεν υπολογίζει.

Ο κ. Στουρνάρας λόγου χάρη. Μιλάει και αναφέρεται με τέτοια απάθεια για την φορολόγηση των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, που έχεις την αίσθηση ότι ο άνθρωπος δεν υπολογίζει πως από το στόμα του κρέμονται 5εκ. Έλληνες. Μιλάει λοιπόν με τέτοια απαξίωση προς το λαό για ένα Νόμο που κινδυνεύει να θάψει ό,τι απέμεινε από την περίοδο Παπανδρέου, προφανώς επειδή ο ίδιος, ακόμη κι αν επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του, έχει να πληρώσει, λες και δε συντρέχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Μιλάμε πλέον για μια καθημερινή φοροεπιδρομή στα εισοδήματα και τις ιδιοκτησίες, που όμοιά της δεν πρέπει να έχει υποστεί κανένα άλλο κράτος στον κόσμο και δεν έχει γνωρίσει κανένας λαός μέχρι τώρα.

Η φορολόγηση στην Ελλάδα μεταβάλλεται με τέτοιο γελοίο ρυθμό, που σου δίνει την εντύπωση ότι κανείς δε χρειάζεται να μοχθήσει σε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει στον τομέα του. Όποιος δεν πιάσει τους στόχους, δεν πειράζει, μια επιπλέον φορολογία θα δώσει τη λύση.

Εκεί λοιπόν χάνεται το μέτρο και κάθε έννοια δικαιοσύνης. Εκεί ο κόσμος έρχεται και μετρά τα κουράγια του, που πλέον είναι λιγοστά.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να πιέσει τις τράπεζες για να δώσουν δάνειας στις ακτοπλοϊκές εταιρίες να ξεπληρώσουν ταχρέη τους.

Να με συγχωρεί πολύ.... Εάν εγώ δεν έχω αύριο να πληρώσω Εφορία και ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΔΕΗ θα κάνει το ίδιο; Θα πιέσει την τράπεζα να με δανειοδοτήσει και μένα;

Η Κυβένρηση Σαμαρά βάδιζε στο σωστό δρόμο.

Μέχρι να μετατραπεί όμως σε μια ακόμη κυβέρνηση επώδυνα φθηνών λύσεων, απλά και μόνο για να αποτελέσει μια αρεστή παρέα στον κύκλο της παγκόσμιας οικονομικής κλίμακας. 

Κρίμα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ