2.11.2020 7:40

Τα ερείπια της Σάμου όμοια με τα εκατοντάδες ερείπια των Οινουσσών

Το κτίσμα, που καταπλάκωσε την περασμένη Παρασκευή τα δύο αδικοχαμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο σε μια πάροδο στο Βαθύ.

Ένα ερείπιο όμοιο με τα εκατοντάδες ερείπια της Αιγνούσας! Ένα ερείπιο όμοιο μ' αυτά, που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους μετά την αποδημία τους στο εξωτερικό ή εις Κύριον. Είναι όμοιο μ' εκείνα, που καταρρέουν και στο νησί μας, επειδή "δεν τα βρίσκουν" οι κληρονόμοι και προσποιούνται ότι δήθεν δεν είναι υπόχρεοι, ως μη αποδεχθέντες την κληρονομία. Είναι όμοιο μ' εκείνα, που μόλις τολμήσεις να μετακινήσεις μια πέτρα, ένα παράθυρο, ένα μπαλκόνι για να μην σου πέσει στο κεφάλι, εμφανίζονται ως δια μαγείας οι "ιδιοκτήτες" με εξώδικα κι αυτόφωρα ή οι δήθεν δικαιούχοι δικαιώματος διέλευσης κάτω από το ερείπιο. Για να μην γίνει ποτέ τίποτα...

Για τα ερείπια μίλησαν χθες στον Πρωθυπουργό μέσα στον άφατο πόνο τους οι πικραμένοι γονείς του Άρη και της Κλαίρης. Του ζήτησαν μ' άλλα λόγια να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας και να δοθεί στους Δήμους θεσμικός οπλισμός και χρήματα να προστατεύσουμε τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών μας από τα ερείπια. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός να μας ακούσει. Αποστέλλω σήμερα κι εγώ επιστολή συνηγορίας. Ας το κάνουν κι οι άλλοι Δήμαρχοι! Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη! Κι ας παρεξηγηθούν οι "ιδιοκτήτες" και οι κληρονόμοι τους.

Κλείνω με τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη:

"...Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε ένα σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς.

Ξέρουμε ότι τα καινούργια κτίσματα τα οποία φτιάχνονται αντέχουν σε σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν, το οποίο κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι νομίζω το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ