22.1.2020 18:57

Για το προσφυγικό δεν φταίνε οι "φασίστες"

Κλειστά τα νησιά σήμερα ενάντια στην κατασκευή μέγα-δομών για την υποδοχή κλπ προσφύγων και μεταναστών, αιτούντων άσυλο, καθώς και για την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Το εγχείρημα κρίνεται λανθασμένο από όλους αλλά με πολύ διαφορετική επιχειρηματολογία για τον καθέναν. Η παραφιλολογία πάει σύννεφο. Οι απειλές για αλλοίωση του νησιού, οι καταστροφές σε εκκλησίες κλπ.

Οι πραγματικά χαμένοι, οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την ΒΙΑΛ, κυρίως οι Χαλκούσοι, νοιώθουν μια νέα δομή σαν σωσίβιο στην θάλασσα των περιπετειών τους τα τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιποι ξεχνάμε τις θέσεις εργασίας που πρόσφερε το προσφυγικό, τα χρήματα που πέσανε στην αγορά, τα ενοίκια από τους λογής ασχολούμενους με το θέμα. Ξεχνάμε επίσης ότι η μαζική μετακίνηση των προσφύγων έσωσε την ακτοπλοΐα, όταν κινδυνεύαμε να μείνουμε με δρομολόγια σχεδόν μέρα παρά μέρα.

Σκεφτόμαστε μόνο την θρησκευτική και την εθνοτική διαφορά και ανησυχούμε μήπως αλλοιωθεί ο πληθυσμός. Ποιος πληθυσμός. Ούτε οι μισοί από όσους μεγαλώσαμε στην Χίο δε ζούμε στο νησί. Ούτε τα μισά παιδιά δε βλέπουν ξεκάθαρα το μέλλον τους εκεί, αλλιώς θα προσανατολίζονταν σε επαγγέλματα που κάπως αχνοφαίνονται στον ορίζοντα της Χιώτικης οικονομίας. Από τα χρήματα των προγραμμάτων αξιοποιούμε λιγότερα από τα μισά και από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά καιρούς, με τη βία το ένα τρίτο.

Για την καχεξία μας φταίμε εμείς, οι τοπική αυτοδιοίκηση, το ελληνικό κράτος πρώτα και κύρια.

Η όποια απειλή αντιμετωπίζεται με μέτρα που θα αποτρέπουν την δημιουργία τετελεσμένων αθρόας εγκατάστασης και ενσωμάτωσης στον νόμιμο πληθυσμό των νησιών, όποιων μεταναστών, όπως ένα κεντρικό ειδικό ληξιαρχείο προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα και μέτρα αποσυμφόρησης και αίτησης ασύλου κεντρικά.

Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν και τα σχέδια διαχείρισης θα ενοχλούν λιγότερο αν έχουν στον σχεδιασμό τους την προοπτική ότι στο μετα-προσφυγικό αύριο θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των αναγκών των νησιών. Και τέλος, η διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην πρώτη περίοδο της παρουσίας τους στο νησί πρέπει να είναι στεγανή και διαφανής, ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα της καλής λειτουργίας για όλους, πρόσφυγες και ντόπιους.

Αυτονόητο είναι πόσο καταστροφικά επιδρά η σαλαμοποίηση όλων των μετακινούμενων με πρακτικά κοινή αντιμετώπιση και συγχρωτισμό όλων με όλους. Αυτονόητο επίσης είναι, ότι για το προσφυγικό δράμα και τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών ή των περιουσιών δεν φταίνε οι κατά τόπους φασίστες. Αυτοί έχουν ξεκάθαρη, αποτρόπαια, βδελυρή, απάνθρωπη, ηλίθια, θέση· αλλά ξεκάθαρη και χωρίς εμπλοκή στην διαχείριση του ζητήματος. 


Οι υπόλοιποι να ψαχτούμε γιατί αφήσαμε την παρουσία λίγων χιλιάδων προσφύγων να εξελιχθεί σε σχίσμα για τις κοινωνίες των νησιών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ