20.8.2019 22:04

Για τη Χίο μας, τα μανίκια πάνω!

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού από Σεπτέμβρη! Στην Περιφέρεια, στον Δήμο. Αλλά και η κυβέρνηση,  πολύ σύντομα, θα ανακοινώσει ένα νέο σύνολο πολιτικών δράσεων. Ο Λαός περιμένει από τους «εκλεκτούς» του να  βελτιώσουν τη ζωή του. Αυτή είναι η κορωνίδα της αποστολής των αιρετών. Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και προγραμματισμού να τον υπηρετούν και να τον βοηθούν σε όλες του τις ανάγκες και να  βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του. Όμως, με μια ματιά στις τελευταίες δεκαετίες θα δούμε ότι έχουμε γνωρίσει  Αιρετούς και …. «αιρετούς». Έχουμε ψηφίσει εργάτες του Λαού αλλά και λάτρεις της καρέκλας.

Σε τούτη τη θητεία της Δημοτικής Αρχής αποφάσισα να είμαι παρών. Θα εργαστώ ώστε να μην απογοητεύσω τους συμπολίτες μου. Θα καταβάλλω καθημερινά κάθε προσπάθεια όχι μόνο γιατί με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν, αλλά και γιατί επιθυμώ διακαώς να προσφέρω κάτι στα δημόσια θέματα του Νησιού μας, με το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Θα αγωνιστώ ώστε να φανώ χρήσιμος.

Η προηγούμενη  εμπειρία  μου στα κοινά, ως Περιφερειακός Σύμβουλος (μία διετία) ήταν μια απογοήτευση, όσον αφορά τον τομέα της συνεργασίας με την Περιφερειακή Αρχή και με τις μεθόδους διοίκησης. Τούτο, ειλικρινά, δεν σχετίζεται καθόλου με το ότι δεν είχα κάποια ξεχωριστή θέση ευθύνης.  Στην  κάθε είδους Διοίκηση αναδεικνύεται ο άνθρωπος και κατά τη διοίκηση ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του. Πολλά έχουν γραφεί για το πρόβλημα αυτό το οποίο, εξάλλου, επηρέασε αρκετούς.  Να σημειώσω μόνο ότι με τον Αντιπεριφερειάρχη Κάρμαντζη κράτησε όλη η χιώτικη ομάδα όσο γινόταν πιο χαμηλά τους τόνους για το καλό των Νησιών μας, παρά την σχετική περιθωριοποίηση. Και τούτο διότι θέλαμε να προχωρήσουν τα έργα υποδομών και τα έργα ανάπτυξης: Λιμάνι Λαγκάδας, γέφυρα Παντουκιούς, παράκαμψη Ζυφιά, ηλεκτροφωτισμοί και ανακατασκευή -συντήρηση οδικών δικτύων, οδικό δίκτυο Οινουσσών, Κολέγιο, καθαρισμοί χειμάρρων και ρεμάτων, Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων και άλλα.  Το να ολοκληρωθούν αισίως όλα αυτά, και πάρα πολλά άλλα, ήταν ένας καθημερινός αγώνας. Το ίδιο για να προωθηθούν οι μελέτες, να προχωρήσει η ωρίμανση και να εγκριθούν οι εντάξεις. Ο απολογισμός: για υλοποιηθέντα έργα 33 εκατομμύρια, ενταγμένα προς υλοποίηση 24,5 εκατομμύρια, προς ένταξη 40 εκατομμύρια. Και για όλα αυτά να μην έχεις δικαίωμα υπογραφής!!

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και ας ατενίσουμε με αισιοδοξία και κυρίως με διάθεση αγωνιστικότητας το μέλλον! Ο νέος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου δήλωσε δημοσίως ότι η Χίος δεν είχε φροντιστεί κατά το παρελθόν όσο έπρεπε, ότι είχε αδικηθεί στην κατανομή των πόρων και ότι εκείνος θα φέρει μια δίκαιη αντιμετώπιση. Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε καταντήσει, εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλούς τομείς, κυριολεκτικώς, υπήκοοι Μυτιλήνης. Όμως, ως δημοτική αρχή, θα απαιτήσουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της απόδοσης στο Νησί μας όλων των αναγκαίων ποσών για έργα υποδομών και ανάπτυξης.

Η Χίος, με ευθύνες πολλών, ίσως όλων μας, έχει μείνει τραγικά πίσω και ο χρόνος τρέχει! Μικρά και μεγάλα προβλήματα, που όλα είναι σπουδαία, περιμένουν λύσεις. Έχουμε επανειλημμένως αποδειχθεί, όλοι μας, τραγικά ανώριμοι στη συνεργασία, στον ορθολογικό με συνέπεια προγραμματισμό, στη μεθοδικότητα, στην αγωνιστικότητα και στην αποφασιστικότητα προώθησης  σωστών λύσεων. Οι κάθε είδους υποδομές με σύγχρονες απαιτήσεις είναι ανύπαρκτες. Καυχιόμαστε πως ζούμε σε ένα υπέροχο νησί με ιστορία και φυσική ομορφιά αλλά έχουμε πατώσει στον τουρισμό σε μια εποχή που άλλα νησιά, σχεδόν, τον ….διώχνουν. Να ψάξουμε το «γιατί» πρώτα στον εαυτό μας. Σαράντα χρόνια ακούω για κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητα και το μόνο που πετύχαμε είναι να μετατρέψουμε τους πεζόδρομους σε χώρους στάθμευσης! Παίρνουμε πτυχία πολλά, αλλά από Παιδεία…..; Από αισθητική δε, ούτε λόγος!! Αλλού, ακόμα και σε πόλεις που κάποτε τις λέγαμε κατσικοχώρια, έχουν φτάσει σε επίπεδο να στολίζουν πλατείες και πάρκα με ωραία γλυπτά και πολλά λουλούδια! Εμείς εδώ ζούμε ακόμα στην εποχή της αναζήτησης διαδικασιών και λύσεων για το πρόβλημα των σκουπιδιών και της καθαριότητας!  Έχει ξεχειλίσει η κουτοπόνηρη «εξυπνάδα» μας και βρίσκεται σε ανεπάρκεια η πολιτισμένη  συμπεριφορά μας στους δημόσιους χώρους. Επίσης, με τιμές τροφίμων και άλλων προϊόντων που συναγωνίζονται την…. Νέα Υόρκη (κατά δήλωση φίλου), πώς να δούμε προκοπή και πώς να κερδίσουμε την αναγκαία έξωθεν καλή μαρτυρία;

Αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο,  τα μανίκια πάνω! Όλοι μας! Από όποια θέση και αν έχουμε. Με στόχους, αποτελεσματικότητα και κυρίως συνεχή αξιολόγηση. Και οπωσδήποτε συνεργασία! Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, επαγγελματίες! Τουλάχιστον,  αυτή είναι η στρατηγική μας στο Δήμο! Θα επιδιώξουμε, επίσης, και την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Αλλά και ο κάθε πολίτης, από όποια θέση και αν έχει, να κάνει το καθήκον του, ως μέλος μιας συνεκτικής κοινωνίας, σαν να νοιώθει ότι από εκείνον και μόνον εξαρτάται η ευτυχία του Νησιού μας και ότι εκείνος είναι ικανός να το πετύχει. Μόνο εάν καταστήσουμε αυτόν τον στόχο προσωπική επιδίωξη, τότε μόνο μπορεί να δούμε προκοπή. Διαφορετικά, θα καταντήσουμε πολύ σύντομα, απλώς να μοιραζόμαστε  την όποια  «φτώχια» μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ