Άποψη

22/11/18 10:15

τελ. ενημ.: 22/11/18 11:16

Γενική Επιθεώρηση επάρκειας αρχών θα συσταθεί ποτέ;

Σε μια χώρα επιρρεπή στη διαφθορά, σε περίοδο μάλιστα παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών, ψωμοτύρι των ανεπαρκών είναι η στοχοποίηση προσώπων και περιόδων που νοιώθουν ακόμα ότι σκεπάζονται από τη σκιά τους.

Διαβάζω σήμερα ότι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης τύλιξε σε μια κόλα χαρτί τη διοίκηση της Βιβλιοθήκης «Κοραή» της περιόδου 2012 – 2015, τη διοίκηση Χρ. Μπελλέ για να μιλάμε με ονοματεπώνυμο, και την κατηγορεί για ατασθαλίες με αφορμή την αγορά παρακείμενων της Βιβλιοθήκης κτιρίων.

Τι ακριβώς θεωρεί η Γενική Επιθεωρήτρια μέγα σκάνδαλο; Μια αγορά δυο ακινήτων, νεοκλασικής μάλιστα αρχιτεκτονικής, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Χίου, στην πιο σικάτη γειτονιά της πρωτεύουσας, έναντι 420.000 ευρώ, με υποχρέωση από τον ιδιοκτήτη να ενσωματώσει σ’ αυτό το ποσό και τις απαραίτητες επισκευές.

Αυτό είναι το πολύκροτο σκάνδαλο. Κατ’ αρχήν δεν ξέω αν η αγαπητή επιθεωρήτρια έχει αρμοδιότητα ή έχει ξανακάνει έλεγχο σκοπιμότητας στην αγορά ενός ακινήτου από δημόσιο φορέα. Και αν θα τυλίξει στην ίδια ακριβώς κόλα χαρτί που τυλίγει τον Χρ. Μπελλέ και τις μετέπειτα διοικήσεις Στάθη και Μερούση γιατί ούτε κι εκείνες έχουν κινήσει τη διαδικασία να προσαρτηθεί στη Βιβλιοθήκη το κτίριο ιδιοκτησίας της του παλιού Παρθεναγωγείου. Γιατί έκτοτε, τρία χρόνια μετά, κανένας δεν έκανε το παραμικρό για να ξεσπιτώσει το ήδη άστεγο Πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά κανείς εδώ στη Χίο δεν θίγει το θέμα, που θεωρεί ως ατράνταχτο στοιχείο εκκόλαψης σκανδάλου η κ. επιθεωρήτρια.

Δεν ξέρω επίσης αν η κ. επιθεωρήτρια μπήκε στον κόπο να ρωτήσει ποιες είναι οι αντικειμενικές αξίες για τα δυο ακίνητα και ποιες οι αντίστοιχες αξίες στην πραγματική αγορά. Γιατί αν τα δυο κεντρικότατα ακίνητα αγοράστηκαν στην τιμή των 300.000 ευρώ από τη Βιβλιοθήκη, μάλλον θα πρέπει να στήσουν έναν ανδριάντα στο Μπελλέ για τη χρυσή ευκαιρία να ενισχύσει σε τιμή – δώρο τα περιουσιακά της στοιχεία.

Να πείραξε την κ. επιθεωρήτρια η ταχύτητα, με την απόφαση να συμφωνηθεί να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την επισκευή των ακινήτων, βάση σχεδίων που εκπόνησε παθιασμένη μηχανικός του Υπουργείου Παιδείας, η οποία είχε κάνει το Αθήνα – Χίος, Παγκράτι – Κολιάτσου, επηρεασμένη από το στόχο η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο χώρο, ένα μικρότερο Ομήρειο, στην προσπάθεια να ζωντανέψει, να ξεφύγει από τη γυάλα της;

Δυστυχώς στη χώρα της πανεύκολης διαπόμπευσης, πρέπει να συνηθίσουμε ότι μικρές και μεγάλες εστίες εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα στήσουν στο απόσπασμα τους μισούς Έλληνες. Όσο γνωρίζουν ότι Γενική Επιθεωρήτρια ανεπάρκειας των αρχών δεν υπάρχει περίπτωση να στηθεί, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και να στήνουν κρεμάλες θανάτου της αξιοπρέπειας όσων μόχθησαν, με τον τρόπο τους, για κάτι καλύτερο σε τούτο τον τόπο.  

Σχόλια άρθρου: 0