30.6.2014 8:57

Φεύγοντας να MHN πάρεις ότι θες: πράγματα, αναμνήσεις κι ενοχές

Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω οι πολίτες του νησιού γενικότερα διάβασαν εκτιμώ με  ικανοποίηση το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας της Χίου με τίτλο «Χωρίς Μελέτη Ανάπτυξης το λιμάνι δεν μπορεί να προχωρήσει!» (Πολίτης, 17/06/2014).  Ικανοποίηση γιατί γίνεται πλέον κοινή θέση στη δημόσια σφαίρα του νησιού αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχει θέσει επιτακτικά εδώ και καιρό ως προϋπόθεση για κάθε πολιτική για το κεντρικό λιμάνι: τη δημόσια διατύπωση και διαμόρφωση ενός σχεδίου ανάπτυξης. Θυμίζω και πάλι την κοινοβουλευτική ερώτηση που είχαμε καταθέσει ως ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Νοεμβρίου του 2013 (ομάδα βουλευτών με πρώτο υπογράφοντα τον υπεύθυνο ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη):

«στη βάση ποιου αναπτυξιακού σχεδίου και ποιου γενικότερου σχεδιασμού επιχειρείται η ολοκλήρωση της παραχώρησης μεγάλου μέρους του κεντρικού λιμένα της Χίου;».

Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε ενημερώσει για την κολοκυθιά που έπαιξαν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί μήνες, καθώς παρέπεμπαν ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στον υπουργό οικονομικών κύριο Στουρνάρα (http://politischios.gr/parembaseis/na-stamatisei-paihnidi-tis-kolokythia...). Μόνο που ο υπουργός των οικονομικών δεν απάντησε ποτέ και δεν θα απαντήσει ποτέ στην κοινωνία της Χίου.  Ως γνωστόν, επιλέχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μια θέση που τον προστατεύει από τυχόν πολιτικά χρέη που είχε δημιουργήσει στη θητεία του (στην συγκεκριμένη περίπτωση το χρέος μιας απάντησης στη Χίο για ένα κομβικής σημασίας για το νησί θέμα). Και σίγουρα δεν θα πάρει το νησί απάντηση το νησί από τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο ο δήμαρχος Χίου είχε υποσχεθεί ότι θα διαπραγματευθεί . Τέλος, δεν θα πάρει απάντηση από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και υπουργό ναυτιλίας της Χίου. Ας συνειδητοποιηθεί ευρύτερα ότι το πρόβλημα είναι δομικό: από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η Χίος δεν θα πάρει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημά της για το λιμάνι.

Κι ενώ μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πώς θα αναβαθμιστεί το κεντρικό λιμάνι της Χίου, συμφωνούμε πλέον όλοι στη Χίο ότι χωρίς σχέδιο-μελέτη ανάπτυξης, δεν πρέπει να προχωρήσει τίποτα. Οπότε, με βάση την στοιχειώδη λογική, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και σε μια ελάχιστη κοινή θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ: Να επιστραφεί τώρα το λιμάνι από το ΤΑΙΠΕΔ στην συλλογική κυριότητα των πολιτών (στον δήμο τους) και ότι είναι να γίνει να γίνει αφού πρώτα φροντίσουμε να διαμορφωθεί σχέδιο ανάπτυξης.

Με κάποια που φεύγει μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα γενναιόδωρος σε ένα τραγούδι, όπως στο δημοφιλές αυτό του Πασχάλη Τερζή. Η Χίος όμως έχει ένα λιμάνι και δεν μπορεί να είναι τόσο γενναιόδωρη με τη συγκυβέρνηση που φεύγει. Φεύγοντας η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αφεθεί να πάρει ότι θέλει από την κοινωνία της Χίου. Ούτε τα πιο πολύτιμα πράγματά της (με πρώτο το λιμάνι, ότι πιο πολύτιμο για ένα νησί), ούτε αναμνήσεις (αν καταφέρουν να επιβάλουν την δική τους επιλεκτική μνήμη αλλάζοντας απλά υπουργούς και βουλευτές Χίου, θα καταφέρουν στο τέλος να αποσπάσουν το λιμάνι), αλλά ούτε και τις ενοχές (η δημοκρατία δεν είναι εκδικητική-τιμωρητική, αλλά πρέπει να δυναμώνει από το να γνωρίζει πώς παράχθηκε η πολιτική ενοχή ώστε να εκπαιδεύει τους πολίτες στο να την αποφύγουν στο μέλλον).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει στη διαμόρφωση λεπτομερούς σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού διεκδικώντας να πείσει, όχι να επιβάλει την άποψή του, η οποία βασίζεται στην αναβάθμιση με όρους δημοσίου συμφέροντος. Και, κατά τη γνώμη του, υπό δημόσια ιδιοκτησία. Χωρίς να διεκδικεί κάποιο αλάθητο. Δεν θα επιβάλει την άποψή του αλλά θα διεκδικήσει να πείσει γι αυτήν, ενώ αυτή θα εμπλουτίζεται από έναν δημοκρατικό, ανοιχτό, διαφανή αλλά και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και δεν θα αξιοποιήσει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που θα έχει (γιατί,  απ΄ ότι φαίνεται, θα έχει μια τέτοια εξουσία) για να επιβάλει την άποψή του αλλά για να υλοποιήσει την άποψη που θα προκύψει από έναν τέτοιο διάλογο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ