12.4.2019 14:08

Επάγγελμα… ντελιβεράς (διανομέας) = μεροκάματο τρόμου

Ντελιβεράς, για κάποιους ευκαιριακή εργασία για κάποιους μόνιμη απασχόληση, και για όλους εμάς ο Σωτήρας μας αφού ανά πάσα στιγμή φέρνει στο σπίτι μας ή όπου αλλού βρισκόμαστε ότι τραβάει η όρεξη μας, επάγγελμα που ξεκίνησε από ψητοπωλεία και καφετέριες και τώρα σε μεγαλουπόλεις μέχρι και ψιλικατζίδικα έχουν ντελιβερά για την εξυπηρέτηση κυρίως ηλικιωμένων συνανθρώπων μας και όχι μόνο.

Επάγγελμα παντός ηλικίας, ανεξαρτήτου φύλου, του "δρόμου", του "τρόμου" και παντός καιρού, μιας και είναι τέτοια η φύση της εργασίας, και δυστυχώς δεν είναι λίγα από αυτά τα περιστατικά με τραυματισμούς και θανάτους ντελιβεράδων από τροχαία ατυχήματα που έχουμε ακούσει ή διαβάσει.

Μεγαλώνει συνεχώς η τραγική λίστα με τους νεκρούς διανομείς. Ένας ακόμα διανομέας έχασε τη ζωή του, πέφτοντας θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλουν τα αφεντικά για να αυξάνουν τα κέρδη τους, με την ανοχή του κράτους.

Η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (...) επιτρέπει στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τον εργαζόμενο. Μας μιλάνε για ανάπτυξη και για έξοδο από τα μνημόνια, για επιστροφή στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι διανομείς χάνουν τη ζωή τους . Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. 

Όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αύξηση στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του "υποκατώτατου", οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες είναι εδώ! Συνεχίζονται τα 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2-3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς.

Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο δεν πρέπει να δεχτεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι ώρα κάθε εργαζόμενος του κλάδου να γίνει μέλος στο σωματείο, να συμπορευτεί με τους πραγματικούς αγωνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (...) Για τους διανομείς τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής διεκδικεί ως ελάχιστα μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας και ασφάλειας των διανομέων τα εξής:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης
  • Να γίνει η κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων)
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένου του κράνους - εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για αγορά και αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί)
  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπονται μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες
  • Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ