9.1.2023 6:47

Ένα σύγχρονο όραμα για τη Χίο μας

Καθώς το 2023 προβάλλει, η Ελλάδα  κλείνει ένα  δεκαπενταετή κύκλο οικονομικής αστάθειας αλλά,   όλα δείχνουν ότι  έρχονται χρόνια εντελώς  διαφορετικά από αυτά που ζήσαμε μέχρι σήμερα. Η Χίος στις νέες συνθήκες, χρειάζεται επειγόντως  δημογραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και τεχνολογικές βάσεις για να  ορίσουν τους άξονες πάνω στους οποίους  το νησί θα ζήσει τις επόμενες δεκαετίες. Το μέλλον  μπορεί να μην  είναι εξασφαλισμένο αλλά, εξαρτάται από το πως θα αξιοποιήσουμε οι πολίτες τις   νέες ευκαιρίες,  τους νέους  τρόπους  εργασίας , τις νέες προϋποθέσεις ευημερίας  ώστε να του δώσουμε μορφή και υπόσταση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Πατρίδας,

Οι νέες προκλήσεις, θα δοκιμάσουν την ικανότητα μας  να προσαρμοστούμε αλλάζοντας, ώστε να επιτύχουμε τη  συμμετοχή στον επόμενο ανοδικό οικονομικό κύκλο. Στο πλαίσιο του Εθνικού καταμερισμού εργασίας, η  Χίος μας θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της Όραμα  για να γίνει μια ισχυρή και ευημερούσα νησιωτική κοινωνία.

Η ευημερία μίας δυναμικής  τοπικής οικονομίας     προκύπτει από την ανάπτυξη παραμέτρων όπως:  υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, βασικός παράγοντας  προσωπικής ανέλιξης,  εφευρετικότητα,  ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στην απασχόληση, ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών,  οικονομική ασφάλεια. 

Για την επιτυχία  οποιονδήποτε αναπτυξιακών στόχων,  προβάλλει ως υπέρτατη ανάγκη η εξασφάλιση θέσεων εργασίας για νέους στο νησί, η ανάδειξη ταλέντων  και  αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού.   Το μέλλον έρχεται κι απαιτεί    αναζήτηση καινούργιων μεθόδων δράσης,   επένδυση στη γνώση, στις επιστήμες και την τεχνολογία, μια προσπάθεια  ίσως  δύσκολη στην αρχή, αλλά ευοίωνη.

Τα επόμενα χρόνια  με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε έξαρση και τις ανασφάλειες της μετάβασης στην 4η βιομηχανική επανάσταση,  η τεχνολογία, το ταλέντο, η γνώση και η δημιουργική εργασία σε όλους τους τομείς, θα αναδείξουν  τους νέους τόπους ευημερίας. Η επιτυχία  θα έρθει μέσα από την ενσωμάτωση του <καινούργιου> με θάρρος κι εργατικότητα. Καθώς ο  κόσμος γίνεται πολυεπίπεδος,  υιοθετεί εύκολα τα διαφορετικά σχήματα και τις πορείες. Η τολμηρή επιχειρηματικότητα  και η εφευρετικότητα είναι χαρακτηριστικά  του νησιού μας για αυτό, μπορούν εύκολα να γίνουν ο πλούτος του.

Οι δρόμοι  που ανοίγονται με την τηλε-εργασία,  την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G,  είναι λεωφόροι πέρα από τη φαντασία, ικανές να  δώσουν στη Χίο  μας  συγκριτικά πλεονεκτήματα απασχόλησης καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού,  ιδίως σε θέματα και επαγγέλματα τη Εμπορικής Ναυτιλίας .

Για μια ακόμα φορά το 2023, ως έτος εκλογών, οι πολίτες απαιτούν από εκείνους που  φιλοδοξούν να αναδειχθούν  σε τοπικές ηγεσίες,   με το παράδειγμα τους,  το σωστό  σχεδιασμό, την επιμονή την υπομονή και την εργατικότητα,  να χαράξουν την πορεία,  επιμένοντας  σταθεροί μέχρι να επιτύχουν.

Οι πολίτες περιμένουν από τις τοπικές ηγεσίες να να περιγράψουν  ένα  ξεκάθαρο Όραμα για το μέλλον του τόπου, να  εξηγήσουν πως θα το μετασχηματίσουν  σε πολιτικές κι αν χρειαστεί,  να εμπνεύσουν το   λαό,  για  να το υλοποιήσει ο καθένας με την ατομική του προσπάθεια κι όλοι μαζί . Το 2023 οι πολίτες περιμένουμε να χαραχθεί ένας νέος δρόμος  για το μέλλον της Χίου.  Τόλμη χρειάζεται, Όραμα και μεθοδική δουλειά. 

Στη σημερινή συγκυρία,  η  Χιώτικη Εμπορική Ναυτιλία,  μάς ανοίγει ολόκληρη λεωφόρο.

Θόδωρος Χαβιάρας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ