20.4.2018 10:41

Ένα σχέδιο για την απόλυτη (τοπική) ακυβερνησία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τις αλλαγές που προωθούνται στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα στην διεξαγωγή τους με την απλή αναλογική, δείχνουν ξεκάθαρα την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει ή να μετριάσει κατά το δυνατόν την επερχόμενη εκλογική της συντριβή. 

Ας φανταστούμε μόνο ένα μικρό σενάριο για το πως μπορεί εύκολα μια κοινωνία όπως η δική μας να περάσει σε μια φάση απόλυτης ακυβερνησίας όταν για παράδειγμα ο δήμαρχος του 2019 δεν θα «ελέγχει» πιθανά ούτε το 20% του Δημοτικού Συμβουλίου. Πως; Εύκολα, είναι η απάντηση καθώς το Σώμα των εκλεγμένων θα προκύπτει από δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα μεταξύ τους, ένα στο οποίο θα ψηφίζουμε το πρόσωπο που επιθυμούμε για δήμαρχο και ένα αντίστοιχο στο οποίο θα μετέχουν συνολικά όλοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτως του αν αποτελούν κάποια παράταξη ή εκφράζουν το προσωπικό τους ενδιαφέρον για ανάμιξη στα κοινά. 

Αν σήμερα τα δεκάδες προβλήματα και παράπονα για την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής προκαλούν εύλογες απορίες, ας το πολλαπλασιάσουμε με κάτι παραπάνω για να δούμε πως θα είναι η επόμενη φάση στην παραγωγή έργου στο νησί...

Η απλή αναλογική προσφέρει λύσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εφόσον έχει καλλιεργηθεί μακρόχρονα η αντίστοιχη πολιτική κουλτούρα των συνεργασιών και των ευρύτατων συμμαχιών. 

Δυστυχώς για μας το σκηνικό αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Αντίθετα θα προκαλέσει ένα απίστευτο αλαλούμ και καθυστερήσεις τέτοιες στη λήψη αποφάσεων που αναπόφευκτα θα τις πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες. 

Καλώς ή κακώς η λογική των δημοτικών παρατάξεων είναι γνωστή και παρέχει περισσότερη «ασφάλεια» στην παραγωγή έργου για τις μικρές κοινωνίες καθώς προϋπάρχει ένα πρόγραμμα συμφωνημένο από μια ομάδα ανθρώπων, κάποιο σχέδιο για την επίτευξη στόχων και έργων. 

Η δική μας γωνιά στην Ευρώπη δεν ωρίμασε και δεν γαλουχήθηκε με το σύνολο των δυτικών αξιών που περιλαμβάνει και την καλλιέργεια συναισθήματος συνεργασίας υπέρ του κοινού συμφέροντος. Το βλέπουμε εξάλλου από το... επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τα συμπεράσματα περί απλής αναλογικής... έχουν ήδη εξαχθεί.   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ