19.5.2018 22:28

Ένα ρεπορτάζ από το … 2023

Ένα κείμενο, ας το λέμε Μνημόνιο μιας και είναι της μοδός, έχει την αξία του εφόσον περιλαμβάνει και τις αντίστοιχες ρήτρες επί ποινή μη εφαρμογής. Βλέπετε τι κάνουν οι Γερμανοί; Θέλεις να δώσεις αύξηση στον κατώτατο μισθό κυρία Ελλάδα; Κόψε ισόποσα τις συντάξεις; Τα λεγόμενα μέτρα κι αντίμετρα.

Εδώ; Έρχεται φερ’ ειπείν το 2023 και διαπιστώνεται ότι το αεροδρόμιο της Χίου δεν έχει παραδοθεί προς χρήση με διευρυμένο διάδρομό. Καλείται ο κ. Δέδες (τότε γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών), η κ. Καλογήρου, (τότε περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) και Μαν. Βουρνούς, (τότε δήμαρχος Χίου) να καταβάλουν από την τσέπη τους τη ζημία που υπέστη ο νομός και οι επιχειρήσεις του από την αθέτηση των συμφωνηθέντων;

Μα είναι σοβαρή η πιθανότητα και οι τρεις ή έστω ένας – δυο από την υπογράφουσα τριάδα να έχουν πάει σπίτι τους, με τη βούληση του λαού ή του υπουργού, μέσα στο 2018, το πολύ το 2019. Μπορούν να τους ζητηθούν τα ρέστα; Όχι φυσικά…

Τότε ποια ακριβώς δεσμευτική αξία έχει η υπογραφή αυτού του αεροδρομικού μνημονίου την περασμένη Παρασκευή; Φαινομενικά όση και οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις όσων προκατόχων τους πέρασαν  από τα πόστα τους.

Η εξέλιξη της Παρασκευής δεν έχει κερδισμένη τη Χίο. Προσωρινοί κερδισμένοι είναι τρεις:

  1. Η κυβέρνηση. Βγήκε προς ώρας από την απολογητική θέση γιατί άφησε 3,5 χρόνια να περάσουν χωρίς την παραμικρή κινητικότητα.
  2. Η περιφερειάρχης. Βγήκε φωτογραφία κατάλληλη για το προεκλογικό της φυλλάδιο, με την επισήμανση ότι ενήργησε για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χίου.
  3. Ο δήμαρχος. Απέσπασε την ίδια ακριβώς φωτογραφία και κάλυψε κάπως τις ωραιοποιημένες εκτιμήσεις του ότι η επέκταση είναι ante portas.

Θα μπορούσε κι η Χίος να ήταν κερδισμένη κάπως πιο απλά:

  1. Αν φώναζε την ΥΠΑ ο κ. Δέδες και της επέβαλε, επιτακτικά, οι μελέτες να είναι έτοιμες σε ένα εξάμηνο.
  2. Αν επενέβαινε ο εξαφανισμένος από το κάδρο υπουργός Σπίρτζης κάθε ενέργεια για το αεροδρόμιο της Χίου να γίνει με τη μέθοδο του fast track.
  3. Αν είχαν την ευελιξία να διαπιστώσουν κατά πόσο αληθεύει ότι ιδιώτης που σχεδιάζει μεγάλη τουριστική επένδυση στο νησί είναι όντως διατεθειμένος να … τσοντάρει όσα απαιτηθούν για κάποιες επείγουσες μελέτες.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη, γίναμε ξαφνικά πανευτυχείς γιατί μεταθέσαμε την αναμέτρηση μας με το πρόβλημα κάπου το 2023. Και τότε το ρεπορτάζ της εποχής θα γράφει: Συμπληρώθηκε άκαρπα ημερολογιακά η πενταετής προθεσμία που είχε θέσει το Μνημόνιο μεταξύ κάποια ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών κι απερχόμενων αυτοδιοικητικών. Διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε κανένα επιπλέον αποτέλεσμα, διότι κανείς δεν είχε επιπτώσεις από το ναυάγιο ολοκλήρωσης του. Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν ότι το ρεπορτάζ του 2023 είναι από τώρα έτοιμο;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ