16.9.2013 17:18

Εκπτώσεις ΝAT: Απαράδεκτο προνόμιο ή συμφωνημένο δικαίωμα;

Γιατί να δικαιούνται, έγραψαν κάποιοι, έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας οι συνταξιούχοι ναυτικοί; Γιατί να απολαμβάνουν το απαράδεκτο προνόμιο μιας τέτοιας έκπτωσης; Πολλά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς. Θα αρκεστώ σε ένα. Δεν θα επικαλεστώ την ιδεολογία που τυχαίνει να προτιμώ αλλά τη φιλελεύθερη ιδεολογία, στην οποία αναφέρονται όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση των εκπτώσεων των συνταξιούχων ναυτικών.

Στην ελεύθερη αγορά εργασίας κάθε εργαζόμενος (εν προκειμένω ο ναυτικός) επιλέγει το επάγγελμα του στη βάση κάποιας συμφωνίας. Συμφωνεί να θαλασσοδέρνεται μια ζωή στα πέλαγα για να αποκτήσει το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη, περίθαλψη, ασφάλιση, καθώς και σε έναν κύκλο κατοχυρωμένων ιστορικά δικαιωμάτων με τα οποία υποστηρίζεται έμμεσα το εισόδημά του όταν γίνει συνταξιούχος. Ο εγγυητής αυτών των δικαιωμάτων είναι σε μια οργανωμένη δυτική κοινωνία, σε τελευταία ανάλυση, το κράτος. Για κάθε σοβαρό φιλελεύθερο, το κράτος δεν εμπλέκεται μεν άμεσα στη διαδικασία παραγωγής πλούτου αλλά είναι απολύτως απαραίτητο ως εγγυητής των συμφωνιών που λαμβάνουν χώρα στην ελεύθερη αγορά.

Το κράτος εγγυάται ότι ο εργαζόμενος δεν θα εξαπατηθεί ώστε να απολέσει ως συνταξιούχος δικαιώματα τα οποία έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Στην περίπτωση μάλιστα των ναυτικών, δικαιώματα που έχει πληρώσει αδρά. Δεν αποτελεί επομένως απαράδεκτο προνόμιο για τον συνταξιούχο ναυτικό ούτε το δικαίωμα σε έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ούτε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη που είχε συμφωνήσει, ούτε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή περίθαλψη. Στερήθηκε τον τόπο του, τους φίλους του και την οικογένειά του για δεκαετίες για να τα αποκτήσει. Είναι δικαιώματα έναντι της κοινωνίας, όπως αυτή εκπροσωπείται από το κράτος. Δεν είναι προνόμια που του παρέχει λόγω καλής θέλησης κάποιος σημερινός εφοπλιστής της ακτοπλοΐας. Είναι δικαιώματα που ως μισθωτός εργαζόμενος τα έχει πληρώσει ακριβά, με αξιόλογες κρατήσεις από το μισθό του, που λάμβαναν χώρα για δεκαετίες.

Δεν φτάνει που ζητούν από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας να πληρώσει για κάτι που δεν ευθύνεται. Δεν φτάνει που του μικραίνουν άμεσα (μείωση σύνταξης) και έμμεσα (π.χ. κατάργηση εκπτώσεων) το εισόδημα. Το κάνουν επιχειρώντας να τον ενοχοποιήσουν ότι μέχρι σήμερα απολάμβανε απαράδεκτα προνόμια. Ενώ επρόκειτο για συμφωνημένα δικαιώματα, πληρωμένα και με το παραπάνω.

Κι ας σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τοποθετούνται σήμερα ενάντια στο δικαίωμα των ναυτικών σε έκπτωση στα ταξίδια στη θάλασσα την ίδια στιγμή που διευρύνουν τις κάθε είδους τεράστιες εκπτώσεις, απαλλαγές και ελαφρύνσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Καθιστώντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κράτος δικαίου. Δυστυχώς, με την ψήφο υπέρ της συγκυβέρνησης και των δύο βουλευτών της Χίου, οι οποίοι επέλεξαν να στηρίζουν μια πολιτική που είναι διαμετρικά αντίθετη στο δίκιο και τις ανάγκες των πολλών. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ