1.9.2019 16:35

Έχουμε καθήκον να χαράξουμε όραμα και να παραδώσουμε μια καλύτερη Χίο

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Υπόσχομαι ότι θα καταβάλλω καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια των καθηκόντων μου και του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε, η μεν αναγκαία συναίνεση να επιτυγχάνεται με τον προσήκοντα σεβασμό προς την θέση του καθενός μας, η δε λειτουργία των συνεδριάσεων του Συμβουλίου να είναι κατά το δυνατόν άψογη και να αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής ευαισθησίας και πρακτικής.

​Η νομοθεσία της απλής αναλογικής, σύμφωνα με την οποία εκλέχθηκε το Συμβούλιό μας και με την αριθμητική σύνθεση που μας ανέδειξαν οι συμπολίτες μας, αφήνει, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, μεγάλα και ουσιώδη όρια δράσεων και στρατηγικών αποφάσεων και μάς αναγκάζει, εκ των πραγμάτων, να αναδείξουμε και να εφαρμόσουμε όλες τις αρετές ενός νουνεχούς πολίτη για το καλό των κατοίκων του Νησιού μας, δηλαδή, της σύνεσης, της  συνεργασίας, της πειθούς και της αναζήτησης συνεκτικών πρακτικών και εφαρμόσιμων λύσεων.

​    Οι συμπατριώτες μας αναμένουν αποτελέσματα και καλούμαστε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις και δράσεις, να ελέγχουμε την πορεία των αποφάσεων αλλά και να ομονοούμε στην αγωνιστική προσπάθεια της ικανοποίησης των δικαίων της Χίου μας, έναντι των υπερκειμένων εξουσιών. «Οι καιροί ού μενετοί». Τούτο ίσχυε όχι μόνο στα χρόνια του Θουκυδίδη, αλλά αποτελεί και σήμερα μια πολύ ισχυρή υπόμνηση! Και οι συμπολίτες μας θα καταδικάσουν, κατά την πρέπουσα ώρα, όχι μόνο εκείνους που ολιγώρησαν, αλλά και εκείνους που αναίτια αντέδρασαν ή απείχαν ή δεν συνέβαλαν!

​    Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο Τόπος μας έχει χίλιες - δυο ανάγκες, αφού η ίδια η ζωή τις δημιουργεί. Άλλες είναι δομικής μορφής, άλλες καθημερινότητας. Είναι χιλιοειπωμένο πως η οικονομική αναγέννηση μέσω των έργων υποδομής,  αποτελεί μονόδρομο.

Πρέπει να βρούμε νέους καινοτόμους τρόπους ανάταξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του τουρισμού. Η αισθητική της πόλης και των χωριών μας, η ποιότητα ζωής και το μεταναστευτικό είναι , επίσης, μερικά από τα προβλήματα που ζητούν λύσεις. Οι συμπολίτες μας, μάς περιμένουν.

Είναι αδήριτη ανάγκη να κινητοποιήσουμε με τις αποφάσεις μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας, όλες τις Υπηρεσίες για συντονισμένη και συντεταγμένη αποτελεσματική δουλειά, εκμεταλλευόμενοι, με τον καλύτερο τρόπο όλους τους οικονομικούς και τους ανθρώπινους πόρους, σ΄ αυτήν τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία.

Είναι βέβαιο ότι όλοι μαζί θα χαιρόμαστε εάν βλέπουμε το Νησί μας να ομορφαίνει, οι υποδομές να βελτιώνονται, ο τουρισμός να επανέρχεται, η οικονομία να ανασαίνει, ο πολιτισμός να ανθεί. Διαθέτουμε τα αναγκαία εργαλεία για να κάνουμε την Χίο μας παρούσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό με καθημερινά καλά νέα. Έχομε και εμείς καθήκον, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να καθορίσουμε ένα όραμα για το πώς ονειρευόμαστε την μελλοντική Χίο και να της δώσουμε ένα στέρεο, αποτελεσματικό, παγκόσμιο όνομα. Προς τούτο, ίσως να αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Νησί μας και οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στις οποίες, ένθερμα, πρέπει το Συμβούλιό μας να συμμετέχει. Ακόμα, η ευαισθησία μας για το περιβάλλον πρέπει να καταδεικνύεται με ουσιαστικές προτάσεις και αποφάσεις που θα οδηγούν σε αποτελεσματικά έργα πνοής. Το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για φροντίδα στους νέους και στους ηλικιωμένους και για όλες τις ευπαθείς ομάδες, οφείλουμε να αποτελέσει και δική μας πυξίδα απλών και ρηξικέλευθων αποφάσεων. Θα πρέπει με σθένος και ουσιώδεις δράσεις να το στηρίξουμε και να το εμπλουτίσομε με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις. ​

«Πεδίον δόξης λαμπρόν», λοιπόν, για όλους μας!

 

​Αγαπητοί,

Η ρίζα κάθε σκέψης και κάθε απόφασης είναι το διαλέγεσθαι. Αναμφίβολα δε το ορθόν προκύπτει μετά από την εξέταση και την αναλυτική συζήτηση της κάθε έλλογης αντίρρησης. Έχομε διαφορετικές απόψεις , ίσως και καταβολές. Όμως, για την υλοποίηση του οράματός μας, για τα καθημερινά αλλά και για τα μεγάλα, που όλα είναι σπουδαία, πρέπει να μας ενώνει το πάθος μας για τον μεγάλο μας στόχο που είναι η βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Ο αείμνηστος Ανδρέας Λοΐζος του οποίου το όνομα και την μνήμη τιμά η παρούσα αίθουσα, πρωτοστάτησε για ένα τέτοιο όραμα κατά την  δημοκρατική μεταπολίτευση. Και είναι γνωστό ότι ο Τόπος βελτιώνεται και ευτυχεί μέσα από το αποτελεσματικό έργο των εκλεγμένων πολιτών της. Να μην ξεχνούμε δε, αυτό που είπε ο Ζαν Μονέ, και το οποίο ιδιαίτερα τιμά τη λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου: «Τίποτα δεν είναι δυνατόν χωρίς τους ανθρώπους, τίποτα δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς»

 

Καλό κουράγιο, καλή συνεργασία!

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ