22.3.2024 13:15

Έχουμε ηθική υποχρέωση να εξοικονομήσουμε και να διαφυλάξουμε το νερό που μας χαρίστηκε απλόχερα

Το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Όπως όλες οι ετήσιες επέτειοι έτσι κι αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η μόνη μέρα του χρόνου που οφείλουμε να δείξουμε ευαισθησία στον «εορτάζοντα». 

Το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Από αυτό μόνο το 3% είναι «γλυκό». Το «γλυκό νερό» λοιπόν, που εμείς καταναλώνουμε καθημερινά, είναι κλειδωμένο σε πάγους, υπόγεια ύδατα, ποτάμια και λίμνες. 

Τι σημαίνει αυτό; 

Ότι ένα μεγάλο μέρος του αγαθού που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, είναι μη διαθέσιμο στους ανθρώπους. Προκειμένου λοιπόν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, αγωνίζονται σε τέτοιο βαθμό που οι εντάσεις μπορούν να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Με αφορμή την αποφυγή ενός τέτοιου «πολέμου» η 22α Μαρτίου 2024 έχει ως θέμα της το «Νερό για την Ειρήνη». Η συνεργασία και η αρμονία μεταξύ των χωρών μόνο ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Αυτή η διεθνής ένωση πρέπει να στοχεύσει στη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του.

Προκειμένου να τονίσουμε τη σημασία και την αξία του στη ζωή μας, η Δ.Ε.Υ.Α. Νήσου Χίου υλοποιεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία του νησιού. Στόχος της είναι να ενεργοποιήσει την ανθρώπινη υπευθυνότητα από την παιδική κιόλας ηλικία όσον αφορά στην εξοικονόμηση και την άριστη ποιότητά του. 

Στη χώρα του απέραντου γαλάζιου υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων πηγές που έδωσαν κινητήρια δύναμη στον πολιτισμό της Ελλάδας. Πηγές πόσιμου νερού, πηγές ίασης, πηγές ζεστές…Χιλιάδες πηγάδια σε αυλές σπιτιών δίνουν πόσιμο νερό. Οι φυσικές πηγές όταν αξιοποιούνται σωστά, δίνουν ένα οργανωμένο δίκτυο ύδρευσης στις πόλεις και στα χωριά. Υπερσύγχρονες μονάδες έχουν πετύχει να εμφιαλώσουν το πηγαίο νερό. Κάποιες από αυτές τις πηγές έχουν καταφέρει να γίνουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες καθώς σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση που υπάρχει τριγύρω προσελκύουν πλήθος κόσμου. 

Τα ευκόλως εννοούμενα, δηλαδή τα οφέλη του πόσιμου νερού στον οργανισμό, τα αφήσαμε για το τέλος θέλοντας να εστιάσουμε στα σπουδαιότερα. Ο καλός μεταβολισμός, η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, η ενυδάτωση είναι μερικά από αυτά που αποκομίζουμε από την πρόσληψη καθαρού νερού. 

Κανένα τεχνολογικό θαύμα δε μπορεί να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή που έχει περάσει πλέον τις πύλες μας. Μέσα σε όλες τις καταστροφικές συνέπειες είναι η διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού και το μολυσμένο νερό που θα φτάνει στις βρύσες μας. Είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωσή μας να εξοικονομήσουμε και να διαφυλάξουμε το «λευκό χρυσό» που μας χαρίστηκε απλόχερα. 

Το ανθρώπινο ένστικτο οφείλει να υπερασπιστεί τη φύση του. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Γ. ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ