22.10.2021 14:24

Η συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Παρατάξεων θα ωφελήσει τον τόπο…

Η στήλη έχει γίνει κουραστική να επαναλαμβάνει, ότι: χρειάζεται σεβασμός στο Δημόσιο και Ευρωπαϊκό χρήμα, από όποιους εκλέγονται να διοικήσουν τον τόπο, κατά το χρόνο άσκησης Διοίκησης.

Οι πολίτες που τους εκλέγουν, έχουν κάθε δικαίωμα να κρίνουν τις πράξεις ή απραξίες τους κι αυτοί έχουν υποχρέωση να μην σιωπούν, αλλά να απαντούν…

Με λίγα λόγια: επειδή κανείς δεν είναι αλάνθαστος (ιδιαίτερα όταν διαχειρίζεται θέματα που δεν γνωρίζει), απαιτείται: συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων της προκειμένου στο ενδιάμεσο των διαδικασιών, να προλαμβάνονται τα λάθη που θα συμβούν.

Σε άλλο -επόμενο- σημείωμα θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Η επικαιρότητα των ημερών και της κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη φέρει ξηρασίες, πολύ μεγάλες πλημμύρες, ενεργειακό κλυδωνισμό κλπ. μας υποχρεώνει να ασχοληθούμε με δύο θέματα (γνωστά από πριν): της αντιπλημμυρικής προστασίας και της δημιουργίας «άκαυστων» δασών.

Για το πρώτο, (γνωστό από δεκαετίες και στο νησί μας) βοήθησαν οι ημερίδες του Ο.Μ.Α.Σ. Κάμπου - Χίου να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των ρεμάτων και χειμάρρων (Κορακάρη, Κοκκαλά, Βυρσοδεψείων - Αγ. Ειρήνης, Κουφού, Αρμένη, κλπ.), χωρίς ωστόσο να πάμε ένα βήμα μπροστά, αξιοποιώντας είτε επιστημονικά συμπεράσματα εξειδικευμένων μελετητών ή χρήσιμες προϋπάρχουσες μελέτες της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων.

Με τα λεγόμενα: «αντίθετα» (κατά τη στήλη) έργα, για τα οποία: ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ ΜΑΣ, από τη ΔΕΥΑΧ και τον ΔΗΜΟ, «καταφέραμε» τα χρήσιμα νερά για τα πηγάδια του Κάμπου και την πάσχουσα υδρολεκάνη Κορακάρη (που απαιτεί από το 1980 υδρευτική ανάνηψη), να τα κατευθύνουμε στην θάλασσα σε μόνιμη βάση (αν δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί προς το σωστότερο).

Όταν ο φίλος Μιχάλης Φυτούσης (τότε πρόεδρος ΔΕΥΑΧ) εκτελούσε το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Σκύλας στην Ευρετή, του έδωσα την ιδέα, να εκμεταλλευθεί τα υπάρχοντα ανενεργά λατομεία της περιοχής (ΦΩΤΟ) στους πρόποδες του Κορακάρη και στην άνω ζώνη, με εξαγορά ή απαλλοτρίωση, προκειμένου: στο κάτω τμήμα τους να δημιουργήσει ένα φθηνό, μικρό ανασχετικό φράγμα σε συνδυασμό με εμπλουτιστική γεώτρηση με διπλή ωφέλεια.

Από τη μία: να πάψει να πνίγεται το Βαρβάσι κι από την άλλη να γίνει δυναμικά συντομότερα η επαναφορά της ποιότητας των νερών της υδρολεκάνης Κορακάρη στα επίπεδα προ του 1960 - τότε που τα νερά της ήταν ΠΟΣΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ.

Επειδή: είχαν προηγηθεί οι αντιθέσεις μεγάλης μερίδας πολιτών που συμμετείχε και η στήλη για τον από κάθε πλευρά άχρηστο και αχρείαστο χωματομπαζόδρομο έξω από το Κάστρο, για τον οποίο θα γίνει αναφορά σε άλλο σημείωμα, η ιδέα δεν έγινε αποδεκτή ΤΟΤΕ.

Σήμερα: 15 χρόνια μετά ο Δήμος έχει βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα δαπάνη για την απαλλοτρίωση του ενός νταμαριού 60.000 ευρώ και 13.000 για το μικρό ανασχετικό φράγμα στην ίδια θέση.

Είναι μία ηθική ικανοποίηση για την στήλη και μια σωστή πράξη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής, που ελπίζεται να υποστηριχθεί ΑΠΟ ΟΛΕΣ τις Δημοτικές Παρατάξεις (για το κοινό καλό).

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ