19.11.2018 22:07

Ε, ρε, προδομένη Καλλιμασιά!

Ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους, σ’ όποιο πόστο κι αν υπηρετούν.

Ε, ρε, προδομένη Καλλιμασιά!

Οι κάτοικοί σου σεμνύνονται για τους δυο σου Πατριάρχες, για τον ολυμπιονίκη Νίκο Σύλλα, για τον εκδότη και ποιητή Χρυσόστομο Γανιάρη, για τον πολυβραβευμένο βιβλιοδέτη Ανδρέα Γανιάρη, για το δημιουργό της Ε.Μ.Χ. Γεώργιο Σταγκούλη, για τον κληροδότη Γεώργιο Ζηλανάκη, για τους Χαρτουλάρηδες, και για τόσους άλλους επιφανείς σου προγόνους. Έχεις, στ’ αλήθεια, μια τόσο αξιόλογη ιστορία! 

Όμως… λυπάμαι, γιατί οι υπεύθυνοι σαν χωριό σ’ έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια. Έτσι λένε οι περισσότεροι κάτοικοί σου. Όχι αυτοί που φοράνε παρωπίδες, ούτε αυτοί που λένε «δε βαριέσαι! ωχ αδελφέ», αλλά αυτοί που ειλικρινά σ’ αγαπάνε και σε πονάνε.    

Λήμματα της αποχέτευσης του Καταρράκτη και των μισών Νενήτων : Θα ‘ρθει πάλι το καλοκαίρι. Ε, και λοιπόν; Όταν φυσά νοτιάς οι θάλασσες μας γίνονται χαβούζες. Κι όταν περνά το καράβι, η λέξη «ντροπή» είναι πολύ φτηνή για να αποδώσει τη βρωμιά και τη δυσωδία. Ε, αφού τα λήμματα του Καταρράχτη και των μισών Νενήτων πέφτουν ζωντανά στη θάλασσα! Κάποτε, κατά που πληροφορούμαι, έγινε βελτίωση.

Πήγαν, λέει τους σωλήνες αποχέτευσης πιο βαθιά. Σπουδαία λάχανα! Πάλι τα άτιμα τα λήμματα βρίσκουν τρόπους να «περιλούζουν»  τους λουόμενους. Ποιος πρέπει να επέμβει γι αυτή τη ντροπή; Ο Εισαγγελέας; Η Υγειονομική Υπηρεσία; Ο Δήμος; Η Περιφέρεια; Το Λιμεναρχείο; Οι πολιτικοί μας;  Όμως, ως συνήθως, η ευθύνη γίνεται μπαλάκι, για να το ρίχνει ο ένας στον άλλο.

Είμαστε από τα λίγα χωριά που επί τέλους μετά από τόσα χρόνια σχεδόν έγινε  η αποχέτευση. Υπολείπονται, βέβαια, κάποιες γειτονιές που ακόμα δεν έχει πάει. Κι όμως ελάχιστοι έχουν συνδεθεί κι ακόμα τα λήμματα πέφτουν σε βόθρους : Και τι βόθρους; Πρωτοτυπούμε κι εδώ, γιατί κάποια πηγάδια μέσα στο χωριό (ακούγεται για αρκετά), όταν έγιναν οι γεωτρήσεις και στέρεψαν, οι κάτοχοί τους τα μετέτρεψαν σε βόθρους. Γύρω στο χωριό έγιναν τέσσερις γεωτρήσεις. Τα νερά τους είναι ακατάλληλα. Γιατί; Ε, αφού οι υπόγειες δεξαμενές τους «εμπλουτίζονται» με τα λήμματα των πηγαδιών – βόθρων; Κι εδώ ποιος πρέπει να επέμβει; Ο Εισαγγελέας; Η Υγειονομική Υπηρεσία; Ο Δήμος; η Περιφέρεια; οι Βουλευτές μας; Το μπαλάκι της ευθύνης θα πάρει πάλι το δρόμο του;

Η επικίνδυνη στροφή 30 με 40 μέτρα πριν από το Γυμνάσιο : Ψιλά και επουσιώδη γράμματα για του αδιάφορους υπεύθυνους. Όμως είναι η πιο επικίνδυνη στροφή σε όλη την Εθνική (Νομαρχιακή) οδό της Νότιας Χίου. Μπορεί κανείς να το διαψεύσει; Κάτω από τη στροφή σκοτώθηκε άνθρωπος, έπεσαν αυτοκίνητα, έπεσε τανκ. Και στη στροφή συχνά πυκνά γίνονται τρακαρίσματα. Κι όταν οδηγούμε, ώστε να περάσομε τη στροφή τρέμει το κουφάρι μας. Το τραγικό για τους ιθύνοντες, είναι, όπως μαθαίνω, ότι οι ιδιοκτήτες των κάτω χωραφιών δίνουν χωρίς αντίκρισμα όσα μέτρα χρειαστούν για να φαρδύνει ο δρόμος. Άκουσα ότι κάποιος δραστηριοποιήθηκε με επιστολές προς τους υπεύθυνους. Όμως κι εδώ η λέξη αδιαφορία είναι πολύ φτωχή.

Η Παράκαμψη: Ποια παράκαμψη; Πάλι είμαστε το μοναδικό χωριό που δεν έχει παράκαμψη. Το παραμύθι λέει πως δόθηκαν χρήματα για να γίνει, αλλά τα λεφτά ίσα που θα ‘φταναν για την κάλυψη των μεγάλων ποσών, που θα διδόταν ως απαλλοτριώσεις για κάποια χωράφια. Είναι ή δεν είναι να τρελαίνεσαι; Γιατί, χωράφια που δεν αξίζουν χίλια Ευρώ, οι «επαΐοντες» έκριναν ότι πρέπει να αποζημιωθούν με πολλές – πολλές χιλιάδες. Τελικά είτε αυτό έγινε εκ του πονηρού, για να ματαιωθεί η παράκαμψη, είτε η υπόθεση θυμίζει παραμύθια της Χαλιμάς.Αν τιμά τους υπεύθυνους ο ένας ή ο άλλος χαρακτηρισμός, με γεια τους και χαρά τους. Στα άλλα χωριά γιατί έφτασαν οι πιστώσεις και στο δικό μας όχι; Τελικά οι Καλλιμασιώτες είμαστε πολίτες δευτέρας κατηγορίας;  Όποιος τολμήσει να απαντήσει, βλακεία θα πει.

Το Κτηματολόγιο : Άλλος εξευτελισμός. Δεν ντρέπονται να το λένε Εθνικό κτηματολόγιο;

Όλοι ήξεραν το εξευτελιστικό  τραβοπάλεμα των αγροτών. Κι οι Βουλευτές, κι οι Νομαρχέοι κι οι Δημαρχέοι κι όλοι. Ναι, κι όλοι μάς έγραψαν κι ακόμα σήμερα μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.  Κάποια σπίτια μας «μετατέθηκαν» χιλιόμετρα μακριά, κάποια άλλα γίνηκαν παραθαλάσσια. Και τα χωράφια; Άστε τα χωράφια μας. Κάποια είναι, λέει, ανεντόπιστα, κάποια μέσα σε χωράφια άλλων, κάποια πολλαπλάσια και κάποια μίκρυναν σε « λίγες σπιθαμές». Αν πει κανείς ότι αυτά είναι ψέματα, θα τον φτύσομε όλοι οι θιγόμενοι κατάμουτρα. Κι έτρεχαν οι γέροι κι οι γριές για να σώσουν το βιος τους. Ακούς, ρεζιλίκι; Ναι. Για να σώσουν το βιος τους. Από τι; Από το Εθνικό «ρεζίλι» – κτηματολόγιο. Το διόρθωσαν μια φορά. Χάθηκαν οι διορθώσεις. Το διόρθωσαν δεύτερη φορά και τρίτη φορά. Όμως πάλι είναι πολύ προβληματικό. Και κάθε φορά τοπογραφικά και έξοδα και τράβα κορδέλα. Τελικά δίνεις τα μαλλιά της κεφαλής σου για να σώσεις κάτι κατσάφαρα, που η αξία τους είναι μικρότερη απ’ αυτά που δίνεις. Κάποιοι φωνάζουν στους καφενέδες. « Ρε, δεν πάνε στο διάολο, τι σκ… τα θελαν τα κτηματολόγια, για να μας ξεπαραδιάζουν και να μας βασανίζουν;» Ρωτώ έχουν άδικο; Και σήμερα, που ακόμα μετά από τόσα χρόνια τραβοπαλιέται ο κόσμος, τι κάνουν οι αρμόδιοι; Πάλι μας έχουν γραμμένους; Τελικά κάποτε αιωρείται η φήμη πως το κτηματολόγιο θα επανεξεταστεί από την αρχή. Ε, ας τε τη φήμη να αιωρείται.

Οι δρόμοι μέσα στο χωριό έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Λακκούβες και απόλυτη αφροντισιά. Ας περπατήσουν οι αρμόδιοι στο χωριό να δουν την κατάντια μας. Αλήθεια, δε θα ‘πρεπε αραιά και πού να βλέπουν τα προβλήματα «ιδίοις όμμασι», προκειμένου κάποτε να αντιμετωπίζονται;  

Στο μέσο του χωριού υπάρχει ο δρόμος, που ενώνει τη νομαρχιακή οδό  της Νότιας Χίου με το δρόμο Χίου - Μεστών. Αφήνω τα προβλήματα κι αυτού του δρόμου. Όμως λεωφορείο δε μπορεί να περάσει. Και μάλιστα είναι δρόμος διπλής διάβαση. Από την άλλη υπάρχει στενός δρόμος στο πρώτο γεφύρι του χωριού, που ενώνει τον κεντρικό δρόμο με το δρόμο Χίου - Μεστών. Απλώς θέλει διάνοιξη. Μα, θα μου πει κανείς, πώς έχω το θράσος να μιλώ για τέτοιες πολυτέλειες!

 Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, μοναδικό σε εκθέματα στην Ελλάδα, όπως λένε οι επισκέπτες του, κι όμως, όπως πληροφορούμαι, ενώ είχε δύο υπαλλήλους που έκαναν και προγράμματα για παιδιά, απ’ όλα τα σχολεία της Χίου, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, σήμερα είναι χωρίς υπάλληλο. Ευτυχώς, το ανοίγουν όποτε χρειάζεται τα μέλη του Σωματείου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς». Κάποιοι μιλούσαν για επέκταση, προκειμένου να ανασάνουν τα 6.000 εκθέματα. Υπάρχει χώρος. Μήτε η μελέτη δεν έχει γίνει. Να μπορούσαν, να κάνουν έστω τα πρώτα βήματα για σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης, προκειμένου να γίνει κάποτε σε δημοτικό χώρο ένα πραγματικά δημοτικό στολίδι; Ε, αυτό είναι πέρα για πέρα «όνειρο θερινής νυκτός. Κι εμείς; Πού ζούμε; Σε βαρυχειμωνιά;

Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Καλά και δεν έπιασε τα τελευταία χρόνια καμιά φωτιά. Θα ‘φτανε ανεμπόδιστα μέχρι το χωριό. Σε ορισμένα σημεία μήτε μεγάλα αγροτικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν. Πόσο μάλλον να περάσει αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής! Σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζουν κλαδιά θάμνων ή δέντρων. Καλά, ο Δήμος δεν έχει διαθέσιμο  καταστροφέα; Σίγουρα έχει. Αλλά αυτός πηγαίνει σε άλλα χωριά, εκεί που οι κάτοικοί του το απαιτούν επίμονα. Όσο για την Καλλιμασιά!...

Η εκκλησιά του νεκροταφείου μας (δεν ξέρω αν είναι δημοτική, όπως και το νεκροταφείο), όμως είναι ακατάλληλη για λειτουργία. Μέχρι σοβάδες από την οροφή πέφτουν. Άλλη ντροπή. Να την αφήσομε να γκρεμίσει; Ξέρω ‘γώ!

Τα κελιά του Άγιου Αιμιλιανού, που κάποτε κατοικούνταν από παραθεριστές, εδώ και χρόνια είναι ακατάλληλα για κατοίκηση, κάτι που δείχνει την αδιαφορία μας. Μια αδιαφορία που σπάνια συναντά κανείς για παρόμοια συγκροτήματα άλλων χωριών.  

Το Στάδιο της Καλλιμασιάς : Κρίθηκε ακατάλληλο να γίνονται ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Φέρει, μάλιστα και το όνομα του Ολυμπιονίκη μας Νίκου Σύλλα. Ο Όμηρος - για φανταστείτε – φιλοξενείται στο στάδιο των Νενήτων.

Ένας στύλος της ΔΕΗ χωρίζει στα δύο το μοναδικό πάρκινγκ του χωριού, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Και η δαπάνη της μεταφοράς του είναι μόλις χίλια ευρώ. Το ποσό είναι μηδαμινό, αλλά η αδιαφορία τεράστια.

Τι να πει κανείς για το μεγάλο κάδο, στον οποίο μεταφέραμε τα χοντρά απορρίμματα; Πριν λίγο καιρό μας τον πήραν από το χωριό. Να του πούμε ευγενικά «καλό του κατευόδιο»; Πιθανόν να πήγε σε άλλο χωριό, του οποίου οι κάτοικοί ξέρουν να απαιτούν.

Είναι κι άλλα κι άλλα κι άλλα. Λυπάμαι όμως πως απευθύνομαι  «εις ώτα μη ακουόντων». 

Όμως, κύριοι υπεύθυνοι, πέστε μου μήπως η δημοκρατία απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό και χωρίς εξαιρέσεις, σε όλες τις κοινότητες και τους πολίτες. Έτσι τουλάχιστο νομίζω εγώ. Ε, άστε με να το νομίζω.

Τελικά εμείς οι Καλλιμασιώτες μήπως δείχνομε τη γύμνια μας όταν καυχιόμαστε για τους δυο Πατριάρχες, για τον Νίκο Σύλλα, για τούς Χρυσόστομο και Ανδρέα Γανιάρη, Γ. Σταγκούλη, Γ. Ζηλανάκη, τους Χαρτουλάρηδες και για ένα σωρό άλλους διάσημους;

Θα μου πει κανείς, μα γίνονται κάθε χρόνο παγκαλλιμασιώτικες συναντήσεις από τους φορείς και πολίτες του χωριού. Σ’ αυτές οι «σύνεδροι» μιλάνε διεξοδικά για τα προβλήματα του χωριού μας. Όμως αναρωτιέται κανείς μήπως εκεί οι ομιλητές κάνουν μόνο συναγωνισμό εντυπωσιασμού; Ποιος, δηλαδή, θα μιλήσει καλύτερα, εκτονώνονται με τις «αγορεύσεις» τους και στη συνέχεια πέρα βρέχει;

Κάποιος παλιός εκπαιδευτικός, κάποτε μου ‘πε ένα λόγο, που τον έβαλα σκουλαρίκι. «Σε πολλούς, μου ‘πε, αρέσει να μιλάνε, να μιλάνε, να μιλάνε και στις παρέες και στα καφενεία και παντού. Όμως τα λόγια τους δε διαφέρουν από πομφολυγοπαφλάσματα». «Δηλαδή;» τον ρώτησα. «Τα λόγια τους, μου εξήγησε, είναι σαν τις φούσκες (πομφόλυγες) της σαπουνάδας, που λίγο αντέχουν και γρήγορα σκάνε (παφλάζουν)».

Όσο για σας υπεύθυνοι, σ’ όποιο πόστο κι αν είστε, τι να πούμε; ευχόμαστε από καρδιάς να ‘στε καλά και να μας ζήσετε. Αλλά κι εμείς να ζούμε να σας θυμόμαστε και να σας τιμούμε. Πάντα να σας τιμούμε γιατί, πρέπει να ξέρετε, πως ο Καλλιμασιώτης έχει μόνιμη κρίση ευγένειας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Κάποιος μπορεί να γράφει: «Ε, ρε, προδομένη Καλλιμασιά!» Ε, άστε τον να το γράφει.

Σαν κατάληξη τι να πω; Τίποτα. Απλά, πάω να πάρω χαπάκι για την πίεση. Μ’ ανέβηκε κι αυτή η ριμάδα. Μα είναι να μη μου ανέβει;

Υ.Γ. Είμαι σίγουρος πως το μοναδικό ενδιαφέρον των«υπεύθυνων» θα είναι να μάθουν ποιος έγραψε αυτή την «επάρατη» ανοιχτή επιστολή. «Είναι βέβαιο, θα πουν, πως  σίγουρα ανήκει σε κάποια αντιπολίτευση». ΄Οσο για τα προβλήματα! Μίλησε κανείς για προβλήματα;  

                                                                                                                              Ένας Καλλιμασιώτης  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ