4.5.2020 12:25

Η νέα κρίση ως ευκαιρία (και) για τη Χίο

Γενική (παγκόσμια) είναι η εκτίμηση ότι, η πανδημία του κορωνοϊού, θα αφήσει πίσω της επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Θα έλθουν ξανά “τα πάνω-κάτω”.

Θα αλλάξουν τα πάντα (και παντού),άλλα προς το καλύτερο και άλλα προς το χειρότερο.

Ταυτόχρονα όμως, όπως συμβαίνει μετά από κάθε κρίση, νέες προοπτικές δημιουργούνται και νέοι ορίζοντες διανοίγονται για άτομα, επιχειρήσεις και Κράτη, φθάνει να “λάβουν τα μηνύματα των καιρών”, να τα αποκωδικοποιήσουν σωστά και να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, επί τη βάσει των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Προς τον σκοπόν αυτόν, δεδομένη θεωρείται ήδη η ταχεία εκπόνηση από την Κυβέρνηση ενός Σχεδίου (Πλάνου ανάκαμψης και, κατά τον διεθνή όρο,Recovery Plan) με στόχο τον αναπροσανατολισμό της Ελληνικής Οικονομίας και της Παραγωγικής διαδικασίας της Χώρας μας.

Προφανώς, κάτι ανάλογο θα επιχειρηθεί ανά Περιφέρεια και ανά Περιφ/κή Ενότητα (πρώην Νομαρχίες) και εν προκειμένω για Χίο, Οινούσσες και Ψαρά, με στόχους την ολοκλήρωση υποδομών, την εξωστρεφή ανάπτυξη, τη δημιουργία (και διατήρηση) θέσεων εργασίας και την δημογραφική τόνωση αυτών.

Για την επιδίωξη μερικής επίτευξης αυτού του στόχου, αυτονόητη είναι η υποχρέωση ΟΛΩΝ ΜΑΣ να στηρίξουμε έμπρακτα τις τοπικές επιχειρήσεις, τη Χιακή αγορά και την Χιακή παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, φθάνει βέβαια και οι ασχολούμενοι με τους κλάδους αυτούς να αντιληφθούν ότι, για να έχουν αμέριστη τη στήριξή μας, θα πρέπει να επιδιώξουν τη στόχευση του τρίπτυχου “ποιότητα, καλές τιμές, τέλεια εξυπηρέτηση”.

Στηρίζοντας την τοπική αγορά (και όχι π.χ. την Τουρκική ή ακόμα και το ηλεκτρονικό εμπόριο), κατ' ουσίαν στηρίζουμε παιδιά μας, εγγόνια μας, γείτονες, φίλους και γενικά γνωστά πρόσωπα με τα οποία συναποτελούμε αυτό που ονομάζουμε ΧΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αν κάποια στιγμή καταρρεύσει η τοπική αγορά, θα καταρρεύσει και η τοπική Κοινωνία στο σύνολό της με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, κατά μία εκτίμηση (δεν ξέρω αν είναι σωστή), η Χίος, με την υποτυπώδη τουριστική ανάπτυξη, είναι πιθανό να μην υποστεί τη ζημιά που θα καταγράψουν οι ανεπτυγμένοι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της Πατρίδας μας, νησιωτικοί και χερσαίοι. Όμως, και η Χίος, κάποια ζημιά θα υποστεί. Και αυτή η ζημιά, όχι μόνο πρόσκαιρα αλλά σε σταθερή βάση, θα πρέπει να αποκατασταθεί και να υπερκερασθεί με εισπράξεις οι οποίες θα προέρχονται από το Εσωτερικό της Χώρας μας αλλά και από το Εξωτερικό.

Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και τη βεβαιότητα ότι, στο πολύ κοντινό μέλλον, θα αρχίσουν να υλοποιούνται Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τόσο των Δημοσίων επενδύσεων (δημόσια έργα) όσο και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, η Χίος και οι Χιώτες πρέπει να δραστηριοποιηθούν ΑΜΕΣΑ προκειμένου να μη χαθεί και τούτη η ευκαιρία.

Και όσο μεν αφορά τις Δημόσιες Επενδύσεις, οι κύριες ανάγκες του νησιού μας είναι, από ετών, γνωστές και καταγεγγραμμένες με κάποιες εξ αυτών να βρίσκονται σε στάδιο επίλυσης:

- Ολοκλήρωση (κτιριακή) του Νοσοκομείου μας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό αυτού.

- Επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του.

- Επιλογή της βέλτιστης λύσης εκσυγχρονισμού του Κεντρικού Λιμένα Χίου και αξιοποίησης του Λιμένα Μεστών.

- Ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου και των νέων Φυλακών της Χίου.

- Οριστική επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πυκνοδομημένης Ανατολικής Χίου αλλά και του υδρευτικού προβλήματος Κάμπου, Καμποχώρων και Νοτιοχώρων.

Αυτά βέβαια όσον αφορά τις κύριες υποδομές στις οποίες πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται οι αναγκαίες αναστηλώσεις Κάστρου και Αναβάτου, η δημιουργία Κέντρου Ομηρικής Προβολής και βεβαίως η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ  ΣΤΗΡΙΞΗ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μένει βέβαια προς εξέταση του τι μπορεί και πρέπει να γίνει από πλευράς της κυρίως αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας. Αν και, διαχρονικά,γνωρίζουμε ότι η Χίος στηρίζει το κύριο εισόδημά της στη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες, το Εμπόριο, την πρωτογενή παραγωγή (μαστίχα, λίγα κηπευτικά, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ιχθυοπαραγωγή) και δευτερευόντως στην μεταποίηση και τον Τουρισμό, όλα αυτά ίσως θα πρέπει να “ξανακουβεντιαστούν” και να τεθούν υπό τη βάσανο μιας νέας προσέγγισης έτσι όπως αυτήν υπαγορεύει η διαμορφούμενη νέα Εθνική και Παγκόσμια κατάσταση.

Επ' αυτού, πέρα των απόψεων των καθ΄ύλην αρμόδιων Φορέων (Επιμελητήριο, Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Χίου, Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού, λοιποί Επαγγελματικοί και Παραγωγικοί Φορείς κλπ.), πέραν της, κατά καιρούς, κατάθεσης επιστημονικών απόψεων (π.χ. από Πανεπιστήμιο Αιγαίου), κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει, στη φάση που βρισκόμαστε, να προσκληθούν όπως καταθέσουν ιδέες και προτάσεις συμπατριώτες οι οποίοι, εμπράκτως έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν το λεγόμενο “θηλυκό μυαλό” που μπορεί να γεννά αλλά και να υλοποιεί επιτυχώς επιχειρηματικά πλάνα που τα διακρίνει πρωτοτυπία και εξωστρέφεια.

Εν προκειμένω, ας μου επιτραπεί και ας μου συγχωρεθεί η ενδεικτική αναφορά σε δύο φίλους, τον Αριστείδη Μπελλέ και τον Γιάννη Μανδάλα. Σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να εισφέρουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν δεκάδες ακόμη συμπατριώτες, εντός και εκτός Χίου, φθασμένοι επιστήμονες, άξιοι Κρατικοί λειτουργοί (Γιώργος Πλακωτάρης) και επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Καιρός η Χίος να τους αναζητήσει, να δεχθεί τα “φώτα” τους και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή. Οι αιρετοί μας και το Επιμελητήριο έχουν το λόγο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ