7.1.2013 15:02

Διδαχές και παραδοχές

 

Η μορφή του κόσμου ανακουνιέται αδιάκοπα. Ζούμε επαναστατικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις στον πνευματικό και τεχνικό κόσμο. Την εποχή του γαϊδάρου και την εποχή του πυραύλου. Πολλά παραμύθια του παππού και της γιαγιάς, γίνονται πραγματικότητα, λες και το΄ξεραν γι΄αυτό και τα πιστεύαμε. Τα παραμύθια όμως των κομμάτων, των πολιτικών, των διαφημίσεων δεν ξεγελούν πια κανέναν μας.

 

Καθημερινά γράφεται η ΙΣΤΟΡΙΑ. «Πως δημιουργείται η Ιστορία; Ποιοι είναι οι φορείς εξέλιξης;

 

Ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες που δίνουν κατευθύνσεις στην εξέλιξη του πολιτισμού της ανθρωπότητας; Γιατί υπάρχουν βέβαια ορισμένες κινητήριες δυνάμεις, που ορίζουν την κατεύθυνση της εξέλιξης». Αυτά έγραφε το 1923 ο μεγάλος δημοτικιστής Βολισσιανός δάσκαλος Μιχ. Παπαμαύρος.

 

Μια φορά κι έναν καιρό… Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ήμουν κι εγώ παιδί και το πρώτο παιδικό μου ποίημα ήταν: «Σούπα το βράδυ έχουμε, σούπα το μεσημέρι, σούπα Σαββάτο – Κυριακή, χειμώνα – καλοκαίρι. Μου λεν η σούπα ωφελεί στ΄ανάστημα, στα κάλλη, σούπα και εσείς εφάγατε και γίνατε μεγάλοι;» ήντα μας λες τώρα. Οι ιδιωματισμοί κάθε τόπου, το χρώμα της φωνής, οι λέξεις, οι ήχοι, η γλώσσα.

 

Με τα λόγια μας αποτυπώνουμε τις σκέψεις μας. Χωρίς σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει ομιλία και πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας, πριν μιλήσουμε, Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.

 

Οι διηγήσεις των γερόντων στα χωριά είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Πρέπει να διαφυλαχθούν και να διδαχθούν. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι εργάτες της εκπαίδευσης, αυτοί που αποξηραίνουν τον βούρκο και καλλιεργούν τον κήπο της ψυχής μας.

 

Το σχολείο ακολουθά τη ζωή. Ανάμεσά τους πάντα θα υπάρχει ένα φυσιολογικό τουλάχιστον κενό. Όσο πιο μικρό είναι τόσο το καλύτερο. Το υλικό της διδακτικής ύλης είναι αγαθό του πολιτισμού της ανθρωπότητας, πάντα βελτιούμενο και εμπλουτιζόμενο με δεξιότητες καί νέες γνώσεις. Κάποιοι βλέπουν όλα αυτά αισιόδοξα, άλλοι απαισιόδοξα και άλλοι στείρα απαισιόδοξα, είναι ανθρώπινα συναισθήματα. Συναισθήματα όμως είναι και άλλα όπως η περιέργεια, η λαχτάρα, ο πόθος, οι επιδιώξεις.

 

Σε όλα υπάρχει, ή μπορεί να υπάρξει, η αλήθεια, η μισή αλήθεια, η διαστροφή της αλήθειας και το ψέμα. Το μίσος είναι αρνητικό συναίσθημα. Η αγάπη είναι θετικό. Το καλύτερο φυλαχτό μας είναι η ήρεμη ψυχή μας, οι αγαθοεργίες μας, η φιλανθρωπία μας, η αλληλεγγύη μας, η ευχή των γονιών μας, η ευγνωμοσύνη, η προσευχή ακόμα και η αγωγή, η ορθή αγωγή των παιδιών μας. Τα παιδιά μας είναι η ιδανική προέκταση του εαυτού μας. Δεν πρέπει να τραβάμε το σκοινί. Υπάρχει και ο διάλογος, ο εξαντλητικός και δημοκρατικός διάλογος.

 

Ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα για να παράσχει ευκαιρίες στους εκπαιδευόμενους πρέπει να έχει κήπο, ώστε να μπορούν αυτοί να αναπτύξουν και τέτοιες δεξιότητες. Άνθρωπος και φύση. Άνθρωπος και περιβάλλον. Κάθε είδους περιβάλλον, φυσικό, φυσιολογικό, οικογενειακό, οικονομικό, κ.λπ.

 

Πρέπει να επιδιωχθεί η πιο καλή ψυχική επαφή και συνείδηση με το όλο σύστημα, φορολογικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό, πολιτισμικό, κ.λπ.

Όσο απλό είναι να μάθουν να κουμπώνουν και να ξεκουμπώνουν τα κουμπιά τους, να δένουν και να λύνουν τα κορδόνια τους, πρέπει άλλο τόσο να μάθουν τι είναι ΕΦΟΡΙΑ, τι είναι φόρος, πως και γιατί το πληρώνει ποιος, σε ποιον και γιατί.

 

Ποιος το θέσπισε, πότε, πως και γιατί.

 

Τι είναι τάξη, τι είναι πειθαρχεία, ακρίβεια, εκτελωνισμός, σύνορα, δάνεια, χρέος, δανεικά, ανάληψη, κατάθεση. Τι είναι απεργία. Τι είναι εργασία. Η αναγκαστική εργασία είναι αγγαρεία. Η αξιοπρεπής διαβίωσή μας όμως απαιτεί την αναγκαία εργασία.

 

Τι είναι θρησκεία. Τι είναι ασκητισμός. Τι πλούτος. Τι φτώχεια. Τι πνευματικός κόσμος και τι υλικός και τι άυλος. Τι καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός, κλπ. άλλα συστήματα. Ποια είναι η ΟΝΕ και ποια η Ευρώπη (Ενωμένη ή μη). Τι είναι διεθνές περιβάλλον. Γενικά το οδοιπορικό μας.

Το μουλάρι δεν πίνει νερό αν δεν είναι αυτό ΟΛΟΚΑΘΑΡΟ. Ας δώσουμε λοιπόν «μουλαρίσιες» απαντήσεις.

 

Προτείνω τη σύσταση εταιρίας προστασίας και προώθησης διεθνώς των άυλων κυρίως Ελληνικών προϊόντων. Αμήν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ