5.1.2018 11:49

Διαχρονικό το έγκλημα στα αναδασωτέα της Σιδηρούντας

 Ανακοινώθηκε από τον αντιπ/ρχη κ. Κάρμαντζη ότι στις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών από την Περιφέρεια Β.Α. Αιγαίου, με θέμα έρευνας την αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργήθηκαν στο νησί από τις φωτιές του 2012 και του 2016.

Στην περιοχή όμως της Σιδηρούντας, και όχι μόνο, συντελείται διαχρονικά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που δεν επιτρέπει την αποκατάσταση του φυτικού πλούτου της αναδασωτέας περιοχής, μεγέθους 20.000 στρεμμάτων, με τις ευλογίες του Δήμου Χίου που είναι ιδιοκτησίας του αλλά και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της προστασίας της. Τσοπάνηδες λεηλατούν την περιοχή με τα χιλιάδες αιγοπρόβατά τους. Έχουν κατασκευάσει μάντρες παράνομα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο  δίπλα στην αναδασωτέα περιοχή την οποία βόσκουν πολλές φορές ακόμα και νόμιμα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πληρώνοντας στο Δήμο και ενοίκιο (sic)! Ναι, τους ενοικιάζουν αναδασωτέες περιοχές γι ' αυτό και δεν αναγεννάται  εδώ και χρόνια ο καμμένος φυτικός πλούτος της περιοχής. Τι κι αν είναι αναδασωτέος, τι κι αν διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του χωριού, οι μελισσοκόμοι, τι κι αν αρνείται ο πάρεδρος του χωριού να ενοικιαστεί στον τσοπάνη χώρος για τη δημιουργία στάνης στην παραλία Τηγάνι,  εφέτος παραχώρησαν στον παραπάνω χώρο, που βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία και την άκρη της αναδασωτέας περιοχής, έκταση 12 στρεμμάτων που δεν είναι αναδασωτέα, αν και  γνωρίζουν πως στην περιοχή δεν υπάρχει σπιθαμή εδάφους για να βόσκει τα 1305 αιγοπρόβατά του, άρα για να επιβιώσει  θα βόσκει παράνομα (όπως και κάνει αυτή τη στιγμή) αφού η μάντρα περιβάλλεται ολοκληρωτικά από  20.000 αναδασωτέα δασικά στρέμματα. 

 Με τη στάση τους οδηγούν σε ρήξη τους κατοίκους του χωριού με τον τσοπάνη, ο οποίος  κάτω από την πίεσή των  πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους. Ήδη άρχισε να τους απειλεί  πως, αν του κάνουν μηνύσεις ή καταγγελίες για παράνομη βόσκηση των αναδασωτέων, θα προκαλέσει κι αυτός οικονομική ζημιά με καταγγελίες για αυθαιρεσίες που έχουν κάνει!

Μετά τις φωτιές του 2012 και του 2016 ο κόμπος της αγανάκτησης των κατοίκων έφθασε στο χτένι του.  Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν οι αρμόδιοι και να προστατέψουν την περιοχή μας με τη λήψη μέτρων και με την απομάκρυνση των τσοπάνηδων για να αποκαταστήσουν τη φύση και την τάξη στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή.                                                                                                                                       

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ