11.1.2017 9:30

Δέκα οκτώ χρόνια μετά την ντροπή του Ναϊρόμπι

Βραδιάζει νωρίς τον Φλεβάρη στο Λονδίνο. Το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου 1999 γύρω στις πεντέμισι η ώρα που έφευγα από το γραφείο μου στην ελληνική Πρεσβεία στο Holland Park παραήταν σκοτεινά.

Μετά από λίγες ώρες μας ενημέρωναν ότι η Ελληνική Πρεσβεία καταλήφθηκε από Κούρδους ακτιβιστές ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγωγή του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τα χέρια Ελλήνων στο Ναϊρόμπι για να παραδοθεί αμέσως στα χέρια Τούρκων των μυστικών υπηρεσιών.

Ζήσαμε ημέρες ντροπής, η Ελλάδα χώρα ηρώων και δημοκρατίας φάνηκε ανίκανη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει την ελευθερία ενός ηγέτη που καλώς ή κακώς είχε στα χέρια της και ο οποίος μαχόταν για την εθνική ανεξαρτησία του λαού του.

Εντός των επόμενων ημερών η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφανθεί στο ανώτατο επίπεδο για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων Αξιωματικών στην Τουρκία οι οποίοι προσγειώθηκαν την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Αλεξανδρούπολη.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκη και με πολλές προεκτάσεις υπόθεση η οποία ξεπερνά το δικονομικό σύστημα της χώρας. Γι’ αυτό εξάλλου η εθνική μας νομοθεσία αφήνει την τελική απόφαση στην Κυβέρνηση εφόσον η δικαιοσύνη αποφασίσει υπέρ της έκδοσης. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η όποια απόφαση εμπεριέχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, αυτό που διαρρέει είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο την έκδοση των αιτούντων άσυλο Αξιωματικών.

Αν έτσι εξελιχθεί η κατάσταση (η κυβερνητική διαρροή να είναι τρικ προκειμένου να δώσει γραμμή μη έκδοσης στην δικαιοσύνη) και η «αριστερή» Κυβέρνηση εκδώσει τους στρατιωτικούς στην Τουρκία η οποία πόρρω απέχει από χώρα δικαίου, φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ζήσει μια παρόμοια με τον Φλεβάρη του 1999 κατάσταση διεθνούς κατακραυγής.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει άλλη μια φορά στους εκβιασμούς της Τουρκίας, δεν ανεχόμαστε άλλη ντροπή.

        

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ