18.12.2020 14:45

Click away: μέτρο που μας τελειώνει...

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βιώνει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών της, της έλλειψης σχεδιασμού, δημιουργώντας κατάσταση χάους και αλαλούμ.

Προσωπικά, έπειτα από τρεις δεκαετίες που διατηρώ κατάστημα, είναι η πρώτη φορά που νιώθω τόσο έντονα την αβεβαιότητα για το αύριο. Με την πανδημία να καλπάζει και την κυβέρνηση να πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας» 10 μήνες από την αρχή της, βρισκόμαστε σε δεύτερο λοκντάουν με τα καταστήματά μας να είναι κλειστά ήδη 5 βδομάδες. Ο υπ. Ανάπτυξης κι άλλοι κυβερνητικοί μάς διαβεβαίωναν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις εορτές με κάποιες προϋποθέσεις, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αντ’ αυτού μας αιφνιδίασαν, ανακοινώνοντας ένα ανεφάρμοστο μέτρο, το click away, που είναι η χαριστική βολή για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Ως μέτρο είναι σαφώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των μικρών και μεσαίων, που καλούνται από την κυβέρνηση να εφαρμόσουν ένα μέτρο άγνωστο χωρίς καμία προετοιμασία. Στην Ελλάδα από το σύνολο των 820.000 επιχειρήσεων μόνο 15.000 έχουν e-shop. Δημιουργείται έτσι μια άνιση αγορά δύο ταχυτήτων. 

Σε παραζάλη, από τις πολλές που μας έχει συνηθίσει, ο υπουργός Ανάπτυξης βγαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια και προπαγανδίζει το μέτρο. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, τα βρίσκει όλα εύκολα -ακόμα και την προμήθεια ασύρματου POS- και συγχρόνως κουνάει το δάχτυλο και απειλεί με πρόστιμα. Αποδεικνύει ότι ή δεν έχει ιδέα ή ότι σκόπιμα αγνοεί τη δεινή θέση που βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάνοντας και την εορταστική περίοδο, την οποία περιμέναμε για να καλύψουμε ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεών μας, μιας κι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ένα ποσοστό 20%-50% του ετήσιου τζίρου. Η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το θέμα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εκτός κι αν μας θεωρεί «ζόμπι», σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Ανάπτυξης, αφανίζοντας συνειδητά τον κλάδο που αποκαλούσαν προεκλογικά ραχοκοκαλιά της οικονομίας που θα στηριχτεί μέχρι να υφαρπάξουν την ψήφο των μικρομεσαίων. 

Με την εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών και ιδεοληψιών οδηγούν σε λουκέτα που θα ξεπεράσουν και αυτά της μνημονιακής περιόδου, οδηγώντας ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Ακόμα και τώρα ας ακολουθήσουν την πρακτική άλλων χωρών της Ε.Ε. που προσφέρουν ουσιαστική στήριξη.

Για να μην κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να ακούσει σοβαρά τις προτάσεις των Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Οικονομική στήριξη και όχι δάνειο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, «κούρεμα» χρεών και όχι αναστολή πληρωμών που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία όποτε ανοίξουν τα καταστήματα. 

Ασφαλώς και προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά απαιτείται ίση μεταχείριση και όχι α λα καρτ μέτρα που δεν μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί. Έστω και τώρα ας ακούσουν τις φωνές απόγνωσης και δίκαιης αγανάκτησης αυτών που βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο και να σταματήσουν να κάνουν δηλώσεις που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Εκτός κι αν έχουν ήδη προαποφασίσει ότι πρέπει να τελειώσουν το λιανεμπόριο και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Φραγκίσκος Σέργης μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Χίου, συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ ΧΙΟΥ

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ