7.4.2015 11:01

Βραβείο...Azax

Όχι δεν είναι διαφήμιση στο γνωστό προϊόν που τα κάνει αόρατα...

Αναφέρομαι στις ιδιότητες του προϊόντος που κυριολεκτικά κάνει τα τζάμια... αόρατα. Κι αν δεν υπήρχαν οι «ψεκασμένοι» των ΑΝ.ΕΛ. να μας θυμίζουν πως από κάπου ψιλά μας ρίχνουν διάφορα χημικά στοιχεία για να υπογράφονται τα μνημόνια (θυμίζω ότι αυτές οι απόψεις είναι πλέον... κυβερνητικές) η κοινωνία μας μπορεί άνετα να ισχυριστεί ότι ψεκάζει με Azaxοτιδήποτε αφορά την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό κάνοντας τα διαχρονικά... αόρατα!

Σε μια έρευνα όπως πληροφορήθηκα ηλεκτρονικά χτες και έγινε εκτενής δημοσίευση από όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά Μέσα, ένας οργανισμός ανέλαβε να παρουσιάσει τις διασημότερες προσωπικότητες των τελευταίων 6.000 ετών, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με αυτά, οι περισσότερες αναζητήσεις προέκυψαν για τον Μέγα Αλέξανδρο,  τον Πλάτωνα, τον Ιησού Χριστό, τον Αριστοτέλη, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Κομφούκιο, τον Ιούλιο Κάισαρα, τον Σωκράτη, τον Πυθαγόρα και.... τον Όμηρο. Σημαντικότατες προσωπικότητες όλες ομολογουμένως, με τεράστια συμβολή εκάστου στον τομέα του.

Το σπουδαίο λοιπόν είναι ότι οι 6 από τους 10 είναι ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δημιούργησαν στην Ελλάδα, άφησαν ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα με τα έργα και τις ημέρες τους στην Ελλάδα. Ας σταθούμε όμως στην προσωπικότητα ενός από τους έξι, του Ομήρου. Του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών που «Ἑπτά πόλεις μάρνανται σοφήν διάρίζαν μήρου». Χωρίς να απορρίπτω τις άλλες θεωρίες ας πούμε ότι η Χίος αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι της πορείας του ως γενέτειρα του όπως θέλουμε να πιστεύουμε.

Υπάρχει κάτι που να το αποδεικνύει αυτό στην πράξη; Υπάρχει το έδαφος εκείνο που προϊδεάζει κάποιον επισκέπτη για το παραπάνω; Υπάρχει κάτι σχετικό με τον Όμηρο στο νησί πέραν ίσως του Ιερού της Κυβέλης στη Δασκαλόπετρα;

Μάλλον όχι....

Δείτε λοιπόν το μέγεθος με το οποίο ο τόπος μας κατάφερε να εξατμίσει, κυριολεκτικά, με ευθύνη πολλών, την άρρηκτη σχέση του Ομήρου με τη Χίο... Azax η κατάσταση!

Εξαφανίζουμε ηθελημένα τον συσχετισμό του επικού ποιητή με τον τόπο μας απλά και μόνο με την αδυναμία μας να ορίσουμε ποια είναι αυτή η σχέση και πως μπορούμε να την προβάλλουμε. Και επειδή οι ειδικοί που φαντάζομαι ότι υπάρχουν στη Χίο για το θέμα (Αρχαιολόγοι- Φιλόλογοι- Ιστορικοί- Πανεπιστημιακοί) δεν μπορούν να δώσουν μια κατεύθυνση για το πως πρέπει να πετύχουμε μια διαχρονική ταύτιση της Χίου με τον Όμηρο, κάθε εξέλιξη πέφτει στα χέρια και στις ιδέες των προχείρων... με αποτέλεσμα το «Όμηρος» να γίνεται πινακίδα για ταβέρνες, όνομα πολιτιστικού κέντρου, όνομα πλοίου και από αύριο γιατί όχι και όνομα σε μπαρ!

Αυτό που συμβαίνει σε τούτη την βραχονησίδα του παγκόσμιου χάρτη διεκδικεί πολλά ρεκόρ καταστροφής και εξαφάνισης, ανικανότητας και αδιαφορίας. Πρώτα από όλα όμως διεκδικεί το βραβείο αόρατης ιστορίας. Την έχει, δεν την βλέπει και τελικά την εξαφανίζει!

Όπως εξαφάνισε και τον Όμηρο.... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ