24.9.2017 20:12

Αξίζουμε και μπορούμε

Πριν λίγες ημέρες από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε με μεγάλη σαφήνεια σε ένα ερώτημα: «Και εσείς τι θα κάνετε;» Ερώτημα που συζητώντας στο νησί με συμπολίτες αρκετές φορές μου το έθεταν.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά και να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα. Με συνέπεια στην πολιτική πρακτική που πρεσβεύει εξέλιξε τη «συμφωνία αλήθειας» που παρουσίασε πέρσι σε προγραμματικές θέσεις που αναγεννούν την ελπίδα για το μέλλον.

Καθόλου τυχαία, αυτά που ανέφερε εδράζονταν στα όσα έχει συζητήσει με πολίτες κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Καθόλου τυχαία, απέφυγε το εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και αποφάσισε να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία προκειμένου να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της και όχι μόνο την ψήφο της. Γιατί διαφορετικά κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών δεν πρόκειται να πετύχει, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Και αυτό απαιτεί από τους πολιτικούς να μιλούν πλέον τη γλώσσα της αλήθειας. Αλλά και από τους πολίτες να μπορούν να ακούν και τα δύσκολα.

Επέλεξε να εκφράσει αυτό που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία επιδιώκει: Μία Ελλάδα δυνατή, περήφανη, ασφαλή και με αυτοπεποίθηση.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σαφώς τις προτεραιότητες της ΝΔ:

-          Τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας μέσα από μία «έκρηξη» επενδύσεων.

-          Τη μείωση των φορολογικών βαρών.

-          Τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους.

-          Την έμπρακτη στήριξη των νέων καθώς και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Είναι άσκοπο σε περιορισμένο χώρο να επαναδιατυπώσω ότι κατατέθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα. Σταχυολογώ, ενδεικτικά, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που αρχίζει από τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης. Μετατρέπει τη δημόσια διοίκηση σε σύμμαχο στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Περιλαμβάνει διαρκή αξιολόγηση, επιβράβευση της παραγωγικότητας αλλά και έλεγχο των δαπανών και των λειτουργιών. Μειώνει τα διοικητικά βάρη και απλουστεύει τις διαδικασίες. Προβλέπει παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Διαμορφώνει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών.

Το διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές, αλλά και λιγότερες δαπάνες για το κράτος. Το μείγμα αυτό όχι μόνο είναι εφικτό στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσαρμογής, αλλά και επιβεβλημένο για φύγει η χώρα από την οικονομική στασιμότητα.  Σε αυτό περιλαμβάνονται άμεσες μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών, η μείωση του συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από το 29% κα), καθώς και μέτρα αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση και κατάργηση του φόρου διαμονής. Προβλέπει επίσης αποκλιμάκωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών,  με εισαγωγικό συντελεστή 9% αντί για 22%, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22% και κυρίως περιλαμβάνει ένα απλουστευμένο και σταθερό φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για 5 χρόνια.

Τον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να δημιουργούνται πραγματικές ευκαιρίες για τους νέους, με βαθιές τομές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, έως την τεχνική εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδομών για το σύνολο των προβλεπομένων έργων στις μεταφορές, την ενέργεια και τις Α.Π.Ε., τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις ψηφιακές και κτιριακές υποδομές.

Τις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές (πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, τουρισμό, ναυτιλία, περιβάλλον, ορυκτό πλούτο) προκειμένου να δημιουργείται υψηλή εγχώρια προστιθεμένη αξία.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι πιστεύει στην Ελλάδα της αλήθειας, της δημιουργίας και των αξιών. Θέλει να απελευθερώσει τη δυναμική των Ελλήνων. Μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον που μας αξίζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ