8.1.2014 15:36

Απροστάτευτοι απέναντι στην τούρκικη «τουριστική» αγορά

Το 2013 κρίθηκε από το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας ως η πλέον επιτυχημένη χρονιά μετά από χρόνια για την Ελλάδα, κάτι που οφείλεται τόσο στις συγκυρίες που προήλθαν κυρίως από ανταγωνιστικές χώρες όσο και από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες τοπικών φορέων σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.
Από το 2009 με βάση τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων στις αεροπορικές αφίξεις της Χίου από το εξωτερικό, διαπιστώνεται ξεκάθαρα μια φθίνουσα έως τελματώδης κατάσταση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενική ανοδική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο. Από το 2010 και μετά η εισροή ενός μεγάλου αριθμού Τούρκων επισκεπτών έχει παρουσιαστεί ως «σανίδα σωτηρίας» αποκρύπτοντας το τεράστιο έλλειμμα όχι μόνο στις τουριστικές ανωδομές και υποδομές του νησιού, αλλά κυρίως στην παντελή έλλειψη στρατηγικής πάνω στον τουρισμό. Η μονοκαλλιέργεια που επιχειρείται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς αναζήτηση λύσεων για την προσέλκυση νέων αγορών βρίσκει τη Χίο σχεδόν εντελώς αθωράκιστη και ευάλωτη απέναντι στην οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην απέναντι χώρα.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική κατρακύλα της Τουρκίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης, στο Βόρειο Αιγαίο η Χίος θα κινδυνεύσει με πλήρη σχεδόν τουριστική κατάρρευση σε αντίθεση με τα γειτονικά μας νησιά τα οποία δεν εξάρτιονται από τους Τούρκους. Η Λέσβος ήδη από το 2013 έχει αρχίσει να θωρακίζεται απέναντι σε μια ενδεχόμενη μείωση των Τούρκων επισκεπτών προσθέτοντας ήδη δυο καινούργιες αγορές και συγκεκριμένα τη Σουηδία και την Πολωνία, ενώ η Σάμος από πέρσι άνοιξε τη Ρώσικη αγορά με απευθείας πτήση από την Αγία Πετρούπολη, διευρύνει την ιταλική αγορά με πτήσεις της Low-cost εταιρίας Volotea ενώ ήδη έχει συζητηθεί το θέμα της προσέλκυσης Low-cost αεροπορικών εταιριών, τουλάχιστον 5-6 φορές από τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή όλων των τουριστικών παραγόντων. Στη δε Λέσβο τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν συστηθεί τουλάχιστον 4 Επιχειρηματικοί Φορείς Τουρισμού σε Μόλυβο, Καλλονή, Πλωμάρι και Ερεσσό, ενώ υπάρχει πρόταση του Δήμου Λέσβου να συστηθεί ενιαίος Φορέας Τουρισμού υπό τη σκέπη του, όπως το ίδιο έχει πράξει και το Επιμελητήριο, το οποίο προσπαθεί να προσελκύσει Low-cost αεροπορικές εταιρίες.
Στη Χίο το ξενοδοχειακό δυναμικό είναι των δεκαετιών του 80 και του 90 και μάλιστα μικρό, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία επιχειρηματιών για σχεδιασμό αποτελεσματικής τουριστικής προβολής, μόνοι κερδισμένοι είναι οι πολιτικοί που εδώ και χρόνια (ίσως και αιώνες) διαχειρίζονται τεράστια ποσά για τουριστική προβολή, εκμεταλλευόμενοι την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει οικονομικά με απώτερο στόχο να επωφεληθούν στις προσεχείς εκλογές που έρχονται στηριζόμενοι στο αδιαμφισβήτητο πια γεγονός ότι στη Χίο δεν υπάρχουν Ισχυρές Ομάδες Συμφερόντων οι οποίες δεν διστάζουν να έρθουν σε σύγκρουση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους  τα οποία εκ φύσεως είναι αντικρουόμενα.
Πρέπει επιτέλους οι τοπικοί επιχειρηματίες του τουρισμού να καταλάβουν ότι η μονοπωλιακή ή σχεδόν μονοπωλιακή θέση που κατέχουν αυτή τη στιγμή σε διάφορους στενούς τουριστικούς κλάδους (Ξενοδοχεία, Incoming Tourism και Λεωφορεία) αύριο μεθαύριο θα είναι καταστρεπτική για αυτούς. Εάν δε φροντίσουν να θωρακίσουν τουριστικά το νησί ώστε να απεξαρτηθεί από τη συστηματική μονοκαλλιέργεια των Τούρκων επισκεπτών, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Απαιτείται η ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών με στόχους την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και την αναζήτηση νέων τμημάτων της τουριστικής αγοράς.  Η δε τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια στρατηγική προσέλκυσης νέων ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για να ξεκολλήσει ο τουρισμός από τη χρόνια καθίζηση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ