20.11.2014 15:18

Απρέπεια προς τη Χίο η απόφαση της συγκλήτου

Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) ιδρύθηκε με ΦΕΚ το 2009 (ΠΔ 170/2009 ΦΕΚ Α’ 205) με πρόβλεψη να έχει έδρα τη Χίο. Εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, όπως και τα τρία τμήματα που λειτουργούν ήδη στη Χίο. Το 2010 με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας κα Διαμαντοπούλου δεν συμπεριελήφθη στο μηχανογραφικό με συνέπεια να μην εκκινήσει τη λειτουργία του. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΑΘΗΝΑ» το 2012 - 2013 τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ανάγκη λειτουργίας του, με συνέπεια η χώρα που προσδοκά από τον τουρισμό να μην είχε κανένα Προπτυχιακό Πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού!

Την περίοδο αυτή, 2010 – 2013, αναλήφθηκαν σοβαρές πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα τη συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πιθανά και μοναδικής τέτοιας συζήτησης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρωτοβουλιών ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εξαιρεθεί από τα κύματα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, να διασωθούν τα τμήματα που λειτουργούν στη Χίο από την αναδιάρθρωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και να επιβεβαιωθεί ότι το ΤΟΔΙΤ θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιου του Αιγαίου και όχι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου επίσης το 2009 είχε δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα.

Τότε υποστηρίξαμε ότι το ΤΟΔΙΤ μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στη Χίο δεδομένου ότι υπήρχε το αναγκαίο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, οι υποδομές και οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά ο τότε Πρύτανης, κος Τσάρτας, υποστήριζε ότι «δεν υφίσταται κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό». Ενισχυτικά, δε, σημειωνόταν η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού στη Χίο.

Τι έχει μεταβληθεί από όλα αυτά προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του Πανεπιστημίου για την έδρα του Τμήματος Τουρισμού; Για ποιο λόγο η Σύγκλητος μετέβαλε άρδην όλη την επιχειρηματολογία για τη λειτουργία του ΤΟΔΙΤ στη Χίο; Ποια ακαδημαϊκή συνάφεια υπάρχει μεταξύ ενός τμήματος σχολής επιστημών διοίκησης με τη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών; Πότε, με ποια διαδικασία και ποια επιχειρήματα άλλαξε το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου; Το επόμενο στάδιο θα είναι και η μεταφορά του Μεταπτυχιακού στη Ρόδο;

Χωρίς να κάνω καμία αναφορά στο όποιο όφελος για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα στην ανάπτυξη της χώρας, θέτω και τρία επιπλέον ερωτήματα προς τη Σύγκλητο:

α) Συμβάλλει στην ανάπτυξη και ποιου είδους του Πανεπιστημίου ή των νησιών του Αιγαίου η δημιουργία – ουσιαστικά από την αρχή - ενός τμήματος σε ένα νησί όπως η Ρόδος έναντι του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη λειτουργία του στη Χίο; Εάν ναι τότε γιατί άλλα αναφέρει το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου

β) Αποτελεί ή όχι η εν λόγω απόφαση ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την κοινωνία της Χίου, όταν εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το ίδιο η ουσιαστική διασύνδεσή του με αυτή;

γ) Θα έχει ή όχι επιπτώσεις η απόφαση αυτή και στα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότερα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, του οποίου η μία κατεύθυνση αφορά σε Διοίκηση Τουρισμού, με πιθανό τελικό αποτέλεσμα να μείνει η Χίος με ένα μόνο τμήμα του Πανεπιστημίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ