8.9.2016 10:20

Από το συνέδριο του 2012 στο συνέδριο του 2016

Θέλουμε ένα κόμμα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία, που θα στηρίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς, με προτάσεις, ένα κόμμα ενεργών πολιτών, ένα κόμμα που θα εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή Αριστερά

Στο πρώτο συνέδριο και με την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν οι βάσεις για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Η κοινωνία πίστεψε και στήριξε αυτήν την προσπάθεια. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, αλλά και την ευθύνη, ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί και θέλει πραγματικά να βγάλει τη χώρα από την κρίση, στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., παρέα με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο σκόνταψε στις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων δανειστών της χώρας. Παρά τις δυσκολίες πολλά τμήματα του προγράμματος προχωράνε, όπως τα μέτρα για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ο αναπτυξιακός νόμος, η εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα.

Μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και τη διάσπαση που ακολούθησε, πήγαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με μπούσουλα το παράλληλο πρόγραμμα που καταθέσαμε και το οποίο στάθηκε ικανό για να μας ξαναδώσει ο λαός την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας. Το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό σύστημα άρχισε να αντιδρά, ήδη από τις εκλογές του Ιανουαρίου με στόχο την αριστερή παρένθεση, κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό. Η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε από έναν κοινωνικό χώρο, ανθρώπων που άρχισαν μετά το 2010 να βιώνουν την οικονομική ασφυξία, σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε σταθερή εκλογική και κοινωνική βάση, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2016, παρά τη διάσπαση που προηγήθηκε και τον βρόμικο ρόλο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, κράτησε σταθερό το εκλογικό ποσοστό από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ηγεμονεύοντας στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει πράξη αυτό που ο λαός αποκαλεί αυτονόητο, να στραφεί στην καθημερινότητα, δίνοντας λύσεις, προχωρώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για την επανίδρυση του κράτους. Ενός κράτους δικαιοσύνης και ισότητας, που θα σέβεται τον πολίτη, κάτι που για τους προηγούμενους ήταν ψιλά γράμματα ενώ τα αυτονόητα για αυτούς ήταν μόνο η διευκόλυνση των ημετέρων και ενός συστήματος που ήταν χωμένο βαθιά στη διαπλοκή και τρέφονταν από αυτήν.

Στο δεύτερο συνέδριο πρέπει να αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε. Ένα κόμμα που θα είναι ουρά της κυβέρνησης ή ένα κόμμα που θα βρίσκεται και θα στηρίζει τις κοινωνικές αναζητήσεις, ένα κόμμα μπροστάρη. Σίγουρα το δεύτερο. Θέλουμε ένα κόμμα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία, που θα στηρίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς, με προτάσεις, ένα κόμμα ενεργών πολιτών, ένα κόμμα που θα εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή Αριστερά. Που δεν θα στελεχώνεται από την Κουμουνδούρου έως το Σύνταγμα, αλλά θα αξιοποιεί όλα τα στελέχη χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, που μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, κρατώντας το ήθος και τις αξίες της Αριστεράς.

Στο σύντομο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας αντιμετώπισε αντίξοες συνθήκες και πάρθηκαν γενναίες και σοβαρές αποφάσεις, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, αλλά επίπονη προσπάθεια και προσήλωση στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας και του λαού από την κρίση με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, σε όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

 

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι έμπορος - αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χίου και αναπληρωτής συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ