8.7.2016 17:07

Ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Στις Αρχές μου είναι να μην προβαίνω σε κομματολογία ή πολιτικολογία, αλλά στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την τοπική Αυτοδιοίκηση και την παραγωγή έργου, στον τομέα που μου έχει ανατεθεί στο Δήμο Χίου.

Έτσι, εδώ και καιρό ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια για κάποια ζητήματα, που αφορούν τον τόπο, αλλά δίσταζα πιστεύοντας ότι πρέπει να δίδεται πάντοτε περίοδος χάριτος σε όσους κυβερνούν. Από την άλλη –βέβαια– όταν τα ζητήματα αυτά έχουν σχέση και με τη δική σου δράση (την οποία αγνοούν ή και δυσχεραίνουν ενίοτε εξαιτίας της δικής τους ανικανότητας) έχεις την υποχρέωση να το κάνεις δημόσια προκειμένου να δώσεις λόγο σε εκείνους που σε τίμησαν με την ψήφο τους και σε έστειλαν να πράξεις ένα συγκεκριμένο έργο. Κριτής καθημερινός κι αυστηρός είναι ο ίδιος ο λαός, όχι τι λέει καθένας που, ενδεχομένως, κρύβει μέσα του πολιτικό ή ίδιον συμφέρον.

Συνεπώς, όσα καταθέτω εδώ δημόσια απηχούν την προσωπική μου άποψη την οποία, εάν θέλετε, καταθέτω και ως απλός πολίτης έχοντας τη δυνατότητα να διακρίνει το τι συμβαίνει γύρω του γενικότερα και ειδικότερα στο νησί μας.

Αναφέρομαι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την χειρότερη (κατά την ταπεινή μου άποψη) κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μας, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Διαπιστώνω, σχεδόν καθημερινά, ότι κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ επιδίδονται σε έναν αγώνα έκδοσης ανακοινώσεων και συγγραφής άρθρων με τα οποία διατείνονται ότι μοχθούν για ένα κοινωνικό κράτος και προβάλλουν δήθεν σωρεία έργων πρόνοιας και φιλανθρωπίας. Φυσικά, ο Ελληνικός λαός που, καθημερινά, βιώνει στο πετσί του την χυδαιότητα των κυβερνόντων φαίνεται να έχει αντιληφθεί την αλήθεια και γνωρίζει, πως θα αποδώσει, σε όποιον αποδώσει, όταν αποδώσει, το πρέπον …!

Άνθρωποι οι οποίοι μεταχειρίστηκαν χίλιους δυο τρόπους, που αράδιασαν ένα κάρο ψέματα στον πενόμενο ελληνικό λαό για να πάρουν την εξουσία, μόλις θρονιάστηκαν στις καρέκλες τους ξέχασαν και την αριστερά και τους δήθεν αγώνες και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όσα πρέσβευαν περί κράτους δικαίου και αλληλεγγύης. Ψεύτες, υποκριτές, ιδιοτελείς, τυχάρπαστοι ανθρωπίσκοι που δεν σεβάστηκαν όχι μόνο τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής φυλής, αλλά ούτε τις δικές τους…

Οι άλλοτε ρίπτοντες γιαουρτοσκόρδια και ωά στις παρελάσεις και φωνασκούντες νυχθημερόν σε πόλεις, χωρία, ρούγες και στρούγκες, σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, διοικητικών συμβουλίων, επιτροπών, υποεπιτροπών και κάθε λογής συλλογικό ή ατομικό όργανο (!) σήμερον κατάπιαν τη γλώσσα τους και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, από κάθε δημόσια δράση, έστω με εθιμοτυπική παρουσία.  

Αφού αφαίμαξαν τον Ελληνικό λαό με νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, με την υπογραφή νέων μνημονίων (χειρότερων των προηγουμένων), με οριστική περικοπή του επιδόματος ΕΚΑΣ σε οικογένειες που πεινούν κυριολεκτικά, αφού διατήρησαν τον ΕΝΦΙΑ και τους κεφαλικούς φόρους όμοιους της Τουρκοκρατίας (Κύριος οίδεν για πόσα ακόμη χρόνια), έχουν το θράσος να μιλούν για αριστερά και κοινωνικό κράτος.

Στον τομέα που υπηρετώ (παιδεία-πρόνοια) στο Δήμο υπάρχει σωρεία ζητημάτων που άπτονται κυβερνητικών παραγόντων, φορέων, Υπουργείων, κλπ θεσμικών οργάνων που διαθέτουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ (βλέπε κομματική) ΗΓΕΣΙΑ-Διοίκηση. Επί 1,5 χρόνο που κυβερνά η ληστρική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ή κυβέρνηση της καταστροφής) όχι μόνο δεν ξεκίνησε τίποτε νεότερο, αλλά κώλυσε και οτιδήποτε προσπαθούμε εμείς να πράξουμε μόνοι μας, ζητώντας βοήθεια και μη ανταποκρινόμενοι σε οποιοδήποτε αίτημά μας, συμπεριφέρονται –όπως είπα και σε προηγούμενο σημείωμά μου- <<πιο κουφοί και από τους κουφούς>> !!!

Για να μην μακρηγορώ, θα παραθέσω κατωτέρω και εν πλήρη συντομία, ποιες ενέργειες έχουμε κάνει, για ποια ζητήματα και επί 1,5 χρόνο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποιεί την νύσσαν, τηρώντας συνάμα σιγήν ιχθύος επί της ουσίας.:

1). Ζητήθηκε η εκπόνηση μελέτης από τον πρ. Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (νυν ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.) για την ανέγερση Διδακτηρίου Ειδικής Αγωγής στη Χίο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, ΕΕΕΕΚ). ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ. Μας κοροϊδεύουν, παρά τις επισκέψεις μας στον Ο.Σ.Κ. και τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, στις 20/01/2015 (πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαιτούσε την εκπόνηση της Μελέτης και την προτεραιότητα του έργου έναντι άλλων σχολικών στο Νομό. Από τον Ιανουάριο του 2015 όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, παρά τις δικές μας οχλήσεις και αιτιάσεις, αλλά τα στελέχη του προώθησαν άλλα έργα ως πρωτεύοντα σε φορείς και υπηρεσίες. Έτσι, για να δούμε πως ξεχνά κανείς τι έλεγε πριν την εξουσία και τι λέει μετά την ανάληψή της ! Εμείς ότι κάνουμε τα κοινοποιούμε πάντοτε στα γραφεία και των δυο Βουλευτών του Νομού μας.

2) Ζητήθηκε να προχωρήσει η ανέγερση του νέου νηπιαγωγείου Αγ. Μηνά στο Νεοχώρι, που ήδη δημοπρατήθηκε. ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ, ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις ατέρμονες αναβολές, ενώ ήδη από τις 26 Απριλίου 2016 έπρεπε να έχει κατακυρωθεί ανάδοχος του έργου και μέσα σε ένα μήνα το έργο να έχει συμβασιοποιηθεί, ώστε μέσα στο τρέχον καλοκαίρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει το εργοτάξιο. Σήμερα, 3 σχεδόν μήνες κατόπιν, ούτε καν υπάρχει Απόφαση του ΔΣ του Ο.Σ.Κ. για κατακύρωση ή μη του διαγωνισμού.

 3) Εκπονήσαμε προ έτους μελέτη (η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μετά κόπων και βασάνων) για τη στεγανοποίηση των 1ου- 3ου Λυκείων Χίου (που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν από τα όμβρια ύδατα, στη Σαρακήνα - Χριστός Βαρβασίου) για έργο προϋπολογισμού 530.000 Ευρώ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ. Οι εκκλήσεις και οχλήσεις μας είναι διαρκείς και για τα τεχνικά ζητήματα, πλην δεν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον παρά αόριστες υποσχέσεις. Μας ζητήθηκε τότε να κατατεθεί ή Μελέτη. Την καταθέσαμε και από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα ούτε καν μας απάντησαν τι μέλει γενέσθαι. Όταν ο Δήμος Χίου λαμβάνει 100.000 Ευρώ το χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επισκευή 100 σχολείων της Χίου (δηλαδή περίπου 1.000 Ευρώ για κάθε σχολείο το χρόνο !!!), πως θα εκτελέσει ένα τέτοιο έργο μόνος του; Πήραμε υποσχέσεις και πράσσειν άλογα.

4) Φέτος, για πρώτη φορά, με αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το εξής εξωπραγματικό: Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και δια βίου Μάθησης), φορέας του Υπουργείου Παιδείας που έχει αναλάβει πανελλαδικά την κάλυψη της μισθοδοσίας των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων, ενημέρωσε μέσα στο Σεπτέμβριο 2015 ότι θα μειώσει τα χρήματα που αφορούν τις αποδοχές τους κατά 10 %. Στο ίδιο έγγραφο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ γινόταν μνεία σε δυο Νόμους. Αυτόν που επιτρέπει την έκτακτη επιχορήγηση σε σχολικές επιτροπές των Δήμων (από πλευράς Δήμων) για την κάλυψη ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης, αλλά και σε αυτόν που αναφέρει ότι, η μισθοδοσία αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη και έχει (με τον ίδιο Νόμο) εξουσιοδοτηθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να χρηματοδοτεί τις Σχολικές Επιτροπές, πανελλαδικά, για την κάλυψη της μισθοδοσίας των καθαριστριών, μην επιτρέποντας στους Δήμους να διαθέσουν επιπλέον κονδύλι. Και ερωτώ: Είναι δυνατόν να μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές ανθρώπων, που λαμβάνουν από 200 έως 700 Ευρώ το μήνα, για να καθαρίζουν ολόκληρα σχολεία; Είναι δυνατόν οι ίδιοι (Υπουργείο Παιδείας & ΙΝΕΔΙΒΙΜ)) να επικαλούνται δυο διαφορετικούς Νόμους, που ο ένας σου λέει κόψε το κεφάλι σου και βρες από αλλού λεφτά να καλύψεις τα κενά της Πολιτείας και από την άλλη ότι απαγορεύεται να το κάνεις; Αυτά μόνο στην Ελλάδα του 2016 συμβαίνουν ! Είναι η αριστερά που έκρινε ότι έπρεπε να μειώσει τους μισθούς των καθαριστριών κατά 10 %. Ντροπή σας, ξεφτίλες !

5) Το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναστείλει τη λειτουργία των Παιδικών Εξοχών- Κατασκηνώσεων από το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγελλε από ετών (και τοπικά) ότι, εάν γίνει κυβέρνηση, οι κατασκηνώσεις θα άνοιγαν. ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ! Όχι μόνο δεν διαθέτουν ένα Ευρώ για τις Κατασκηνώσεις, αλλά μας μετέφεραν και την μέριμνα και τον καθαρισμό τους, δηλαδή να γίνονται από χρήματα του ίδιου του Δήμου, δίχως να είναι ιδιοκτήτης και δίχως ο χώρος να χρησιμοποιείται για κοινωφελή σκοπό. Η Κατασκήνωση έχει λεηλατηθεί την περίοδο 2011-2014 και την έχουμε ΄΄συνεφέρει΄΄ σε κάποιο βαθμό σήμερα με ίδια μέσα και εθελοντές μας. Δεν φτάνει που δεν δίνουν χρήματα για την επισκευή της, απαγορεύουν και στο Δήμο να τη φτιάξει εάν δεν εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοιν. Αλληλεγγύης η όποια εργασία. Έτσι, εκπονήσαμε Μελέτη (δωρεάν- η Τεχνική μας Υπηρεσία) που καταδεικνύει την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργου προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ, εάν θέλουμε να ξαναγίνει η Κατασκήνωση των Σκλαβιών λειτουργική. Όχι μόνο δεν μας χρηματοδοτούν, αλλά δεν μας εγκρίνουν και τη Μελέτη που τους στείλαμε από πέρυσι.

6) Κάθε χρόνο εκδίδεται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία υλοποιείται η Κοινωφελής Εργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτή αφορά την εναλλακτική υπηρεσία σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για κατάδικους, αντί της έκτισης ποινής στη φυλακή. Από το Βόρειο Αιγαίο ο μόνος Νομός που δεν είχε συμπεριληφθεί ήταν η Χίος, διότι μέχρι το τέλος του 2014 κανένας τοπικός φορέας και ποτέ δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί. Το ζητήσαμε από το τέλος του 2014. Το ξαναζητήσαμε και τον Μάρτιο του 2015 (άλλαξε εν τω μεταξύ η κυβέρνηση). Για να δείτε πόσο ΄΄αστραπιαία΄΄ λειτουργεί ή αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση έχουμε Ιούλιο 2016 και επί 16 μήνες δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση που θα εντάσσει τον Δήμο Χίου στο πρόγραμμα εφαρμογής της εναλλακτικής αυτής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλους Νομούς που εφαρμόζεται, προκειμένου να μην φυλακιστούν. Μιλάμε ότι, η αχρηστία και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε αυτό το απλούστατο να υλοποιήσει, δηλαδή να μην πάει φυλακή κάποιος που μπορεί και να του συμβεί ακόμη και για μια οικονομική οφειλή. Έρχονται στο Δήμο πολίτες και δικηγόροι, ρωτούν και ξαναρωτούν και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση.

7) Επιχαίρει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι, εγκρίθηκαν δύο θέσεις (Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού) για την λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ στη Χίο, αίτημα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Χίου εδώ και 1,5 χρόνο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί. Μάλιστα, Δήμος και Περιφέρεια προτέθηκαν να καλύψουν με δικά τους χρήματα την ενοικίαση ακινήτου για να λειτουργήσει στη Χίο ο Σταθμός και το ΚΕΘΕΑ δεν ενέκρινε την προγραμματική Σύμβαση που εκπόνησε ο Δήμος εδώ και έναν και πλέον χρόνο, διότι δεν ήξεραν εάν θα εγκριθούν και πότε οι θέσεις για το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αντί να επιχαίρει για την έγκριση των θέσεων (που ίσως να θεωρείται και κατόρθωμα το ότι τις ενέκριναν σε 1,5 χρόνο, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις ενέκριναν σε 3 μήνες !!!) ας φροντίσει να ασκήσει πίεση στην πολιτική ηγεσία του ΚΕΘΕΑ να εγκρίνει την προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Χίου-Περιφέρειας- ΚΕΘΕΑ για την ίδρυση στη Χίο Συμβουλευτικού Σταθμού, διαφορετικά η πρόσληψη δίχως φυσικό χώρο δράσης θα είναι άνευ αντικειμένου και ο κόσμος θα ταλαιπωρείται και πάλι.. Και διαφορετικά εις μάτην θα αναμένουν και πάλι οι κατατρεγμένοι γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη λειτουργία του Σταθμού αυτού στη Χίο, ενός Σταθμού από ένα ειδικό Κέντρο που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ψυχοκοινωνική αναδόμηση των ανθρώπων αυτών και έχει στεφθεί η δράση του με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μου θύμισε μια άλλη, προ έτους, στελέχους του, ότι ξεκινά η λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου για μαθητές στη Χίο, με δωρεάν μαθήματα, με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών-καθηγητών, κλπ. Δημόσιες γνωστοποιήσεις, εφημερίδες, τηλεοράσεις, κλπ. Μάλιστα, ανέμενα και σαν Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έγγραφο, για την έγκριση διάθεσης του σχολικού χώρου που θα επέλεγαν στην πόλη μας. Εάν το είδατε εσείς το είδα κι εγώ. Από λόγια ας έχουμε και άσε τα έργα για πιο πίσω… Εισπράττουν επαίνους για δήθεν κοινωνικό και προνοιακό έργο και δεν κάνουν τίποτε. Ανοίγουν δομές που υπερπροβάλλουν ως εθελοντικές και αλληλέγγυες και λίαν συντόμως αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Ντροπή !!! 

Το <<γαμώτο>> είναι ότι, αρχικά πιστέψαμε σε αυτούς τους ανθρώπους πως, κάτι θα άλλαζαν στον τόπο. Αλλά δεν φανταστήκαμε ότι ή αλλαγή θα ήταν προς το χειρότερο, αντί του καλύτερου, ότι η μαεστρία κάποιων θα ήταν τόση να παρουσιάσουν το άσπρο ως μαύρο και αντίστοιχα το <<Όχι>> ως <<Ναι>> !!!

Από την άλλη, προγράμματα που ήδη είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΤΕΒΑ, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.α. επιχορηγήσεις) είτε τις καταργούν είτε καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο η εφαρμογή τους, με υπαιτιότητά τους (ή το άλλο άκρο άωτον, η αύξηση των επιδομάτων των υπερηλίκων από τα 65 έτη στα 67 για κάποια προνοιακά επιδόματα).

            8) Τέλος, επιφυλάσσομαι με ειδικό άρθρο να μιλήσω για το προσφυγικό στη Χίο, τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτό γενικότερα και ειδικότερα στη Χίο, κλπ.

Να μπαίνει κάθε πράγμα στον τόπο του και στην ώρα του !.-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ