15.5.2018 13:57

Αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης με αριστερό πρόσημο

Η αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε

Η χώρα μας έζησε μια δεκαετή οικονομική κρίση με ευθύνη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Αργά και σταθερά η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από την ασφυξία της επιτροπείας, αλλά με τον λαό κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από τη μακρόχρονη κρίση και τις θυσίες του.

Το παλιό πολιτικό κατεστημένο χρησιμοποιούσε τον λαό με τρόπους και πρακτικές που απέχουν πολύ από τη δημοκρατική αντίληψη, την ισονομία και το κράτος δικαίου, χρησιμοποιώντας τη διακυβέρνηση σαν εξουσία και τη χώρα ως λάφυρο.

Το ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, με αυτή την κυβέρνηση, είναι κάτι που ανησυχεί όλους εκείνους που λυμαίνονταν τη χώρα. Με έτοιμο το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά την κρίση εποχή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση χρειάζεται να εντοπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος που ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Να προχωρήσουμε αφήνοντας πίσω μια για πάντα τις μικροπολιτικές πρακτικές, που στόχο είχαν το ρουσφέτι, την οικογενειοκρατία, την εξυπηρέτηση και το βόλεμα ημετέρων, οι οποίες, μαζί με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που οργίαζε, αδικούσαν σχεδόν πάντα την πλειονότητα των πολιτών. Όλα αυτά να γίνουν παρελθόν, όπως τα Μνημόνια και τα πολιτικά κόμματα που μας τα επέβαλαν. Να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και να μπουν σταθερές βάσεις για το μέλλον· το νέο ξεκίνημα να αφήσει πίσω τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Η αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη να βάλει τη σφραγίδα του για το μέλλον της χώρας αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι επιρρεπές στην πονηριά και την ιδιοτέλεια και, όταν βρίσκει έδαφος, προχωρά. Όμως η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δεν έχει σχέση με τέτοιες πρακτικές. Αντίθετα, απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη ανατροπή που θα φέρει την ισότητα ευκαιριών, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία παντού, σε όλα τα στάδια της καθημερινότητάς μας, χωρίς εκπτώσεις.

Ο πολίτης έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι κάτι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν, τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά. Η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής αποκτώντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Συχνά, όταν μιλάμε για αλλαγές, το μυαλό μας πηγαίνει στις μεγάλες τομές που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη συνταγματική αναθεώρηση· δεν είναι όμως μόνο αυτά. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές και τις αξίες μας, θα ανοίξουμε τον δρόμο με σύμμαχο την κοινωνία για μια δεύτερη τετραετία, στις εκλογές του φθινοπώρου του 2019, εδραιώνοντας την “ηγεμονία” της Αριστεράς, σχηματίζοντας ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ