15.10.2018 9:18

Άδικα στεκόμαστε στα Εξώδικα

Βρίσκομαι σε αμηχανία. Διαβάζω -ξανά και ξανά- το κείμενο του "εξωδίκου" για τα προσφυγόπουλα. Ένα κείμενο κλειστό, φοβικό που λέει τα πάντα και δεν λέει τίποτα. Επίσης δεν εξηγεί τι πραγματικά ζητά.

Το να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κρατικοί θεσμοί είναι ένα κλειδί του κειμένου. Τους κρατικούς θεσμούς όμως δεν εμπιστεύονται εξ αρχής οι συντάκτες του κειμένου και άρα από ποιον ζητάνε να αναλάβει τις ευθύνες του; Τους εκπαιδευτικούς θεσμούς από την άλλη ζητούν να τους κηδεμονεύσουν με αστήρικτες νομικά επιτροπές και ομάδες πίεσης. Δουλειά του Συλλόγου Γονέων δεν είναι να αποφασίζει ποιος φοιτά στο Σχολείο, ούτε να αξιολογεί δασκάλους και μαθητές.

Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για την ζωή μας και την λειτουργία της κοινωνίας; Φαντάζεστε σε εκείνο το αύριο που θα φύγουν οι προσφυγομετανάστες να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο σε κάθε ζήτημα της σχολικής και της επαγγελματικής μας ζωής; Να άγεται και να φέρεται ο δάσκαλος μέσω εξωδίκων και άλλων εγγράφων ιδιωτών; Να αποφασίζουν πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι γιατροί, καπετάνιοι κοκ για την λειτουργία του σχολείου και την παιδαγωγική πράξη; Να κάνουν οι δάσκαλοι τους χειρουργούς; οι φιλόλογοι να εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά και οι γυμναστές να διευθύνουν τις δίκες στο πρωτοδικείο;

Μήπως απλά οι υπογράφοντες νοιώθουν οι προύχοντες του τόπου που σε μια κρίση σημαντικότητας κουνάνε το δάχτυλο και απειλούν τον οποιοδήποτε καθιστώντας τον υπεύθυνο γιατί ένα προσφυγόπουλο θα χαστουκίσει ένα Χιωτάκι ή γιατί θα κολήσει ένα παιδί μια ασθένεια;

Μήπως έχουμε χάσει το μέτρο και θεωρούμε ότι μπορούμε να βάλουμε σε προστευτική γυάλα τα δικά μας παιδιά και να εξοβελίσουμε από την δημόσια σφαίρα και από τους χώρους της ζωής τους όποια άλλα -παρακατιανά- παιδιά ; Αυτό είναι Ο Ρατσισμός κυρίες και κύριοι.

Δεν νομίζω βέβαια ότι οι 1300 είναι όλοι ρατσιστές ή φασίστες. Πιθανόν παλιότερα έχουν στηρίξει τους πρόσφυγες υλικά και ίσως και ηθικά. Ούτε ότι αντιλαμβάνονται ακριβώς τι ζητούν. Και μάλλον κακώς αυτό το κείμενο απασχολεί άλλους εκτός από τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση.

Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό και αυτά ενδεχομένως προκαλούν τις εντάσεις. Το βέβαιο είναι είναι ότι κανείς δε θάθελε ούτε να υπάρχουν πρόσφυγες ούτε να εγκλωβίζονται στα νησιά μας. Επίσης είναι μεγάλη κουβέντα αν μπορούμε και θέλουμε να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους μαζικά στην Χίο. Το βέβαιο είναι ότι μαζικά ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε. Από αυτή την κουβέντα όμως ας αφήοουμε απέξω  τα παιδιά. Δεν αξίζει να τα κρατάμε όμηρους για να αναγκάσουμε τάχα τους ενήλικες γονείς τους να θέλουν να φύγουν. Ούτως ή άλλως θέλουν να φύγουν.

Ας δόσουμε σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία να αγαπήσουν το νησί μας και την Ελλάδα και να κουβαλάνε κάτι θετικό γι αυτήν όπου πάνε στο μέλλον.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ