16.9.2022 12:00

Μιχάλης Μόσχος: Ο εφοπλιστής και το περίφημο London Hellenic Prize

Οκ. Μιχάλης Μόσχος, υπεύθυνος σήμερα του κορυφαίου London Hellenic Prize, βραβείου για την ανάδειξη και προαγωγή της Ελληνικής Γραμματείας και του Πολιτισμού.

 (Αναδημοσίευση, με μικρές εκφραστικές παρεμβάσεις, από το https://www.mononews.gr/ , σε κείμενο της κ. Κατερίνας Δαφέρμου, την 4η Ιουνίου 2021)

Παρά την πανδημία, απονεμήθηκε και φέτος (2021) το London Hellenic Prize, το Ελληνικό Βραβείο του Λονδίνου, υπό την εποπτεία του Μιχάλη Μόσχου.

Το κέντρο ιδρύεται το 1996 από την ευρύτερη ελληνική εφοπλιστική οικογένεια της βρετανικής πρωτεύουσας και βασικά με την ευγενική χορηγία του Γιάννη Δ. Κρητικού (John D. Criticos), μέλους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Το κέντρο στηρίζεται σήμερα από το Ίδρυμα Λεβέντη. Σκοπός των ετήσιων αυτών βραβείων παραμένει πάντα η διάχυση του ελληνικού πνεύματος στην οικουμένη. Βραβεύονται συγγραφείς, συνήθως ξένοι, για καινοφανείς μελέτες τους που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας -αρχαιολογία, μελέτη των κλασικών, ιστορία, θρησκεία αλλά και λογοτεχνία. Χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στη διεθνή κοινότητα. Ανάμεσα στους βραβευθέντες τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ, ο Αμερικανός μελετητής της γενιάς του ’30 Εντμουντ Κίλι, ο πολυβραβευμένος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, η κορυφαία Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον, για την Αντιγονίκ, εκδοχή της σοφόκλειας Αντιγόνης, ο Αρμάν Λερουά, ο Μάικλ Χιουζ, για τη μεταφορά του ομηρικού έπους στην Ιρλανδία του 1996, η Πακιστανή Καμίλα Σάμσι, ενώ πέρυσι (2020) η Αγγλίδα ποιήτρια Άλις Όσβαλντ για την ποιητική σύνθεση Nobody, που μεταφράζει χρονικά και τροπικά την οδύσσεια περιπλάνηση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η «cremedelacreme» της αγγλοσαξονικής πνευματικής κοινότητας

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται αντιστοίχως από εξέχουσες προσωπικότητες, την «creme de lacreme»της αγγλοσαξονικής διανόησης.Φέτος την προεδρία κατέχει ο διακεκριμένος ιστορικός και ομότιμος καθηγητής στην Οξφόρδη Πολ Καρτλετζ. Μαζί του ο καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο Ρόμπιν ΛέινΦοξ, ο Πίτερ Φράνκοπαν και η Τζένιφερ Γουάλας, όπως επίσης οι φιλόλογοι Νικ Λόου και Μιχάλης Πασχάλης. Η 26η βράβευση (για τις εκδόσεις του 2020) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Το έπαθλο κέρδισαν από κοινού οι Λουίς Αλφάρο και Ρόσα Αντούχαρ «για τη θεατρική ανάπλαση τριών αρχαίων ελληνικών τραγουδιών και τις συγκλονιστικές παραστάσεις τους στο ΛοςΆντζελες και στη Νέα Υόρκη» όπως σημειώνει το Βραβείο. Έχουν συνεπιμεληθεί το βιβλίο The Greek Trilogy of LuisAlfaro – Electricidad; Oedipus El Rey; Mojada (εκδόσεις Bloomsburyκαι MethuenDrama). Αφορά τις τρεις τραγωδίες Ηλέκτρα και Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και Μήδεια του Ευριπίδη.Ανάμεσα στους υποψηφίους για το φετινό βραβείο (2021) συμπεριλήφθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ με το έργο The Holocaust in Thessaloniki: Reactionsto the Anti-JewishPersecution 1942-1943 (Routledge). Πρόκειται για επέκταση της διεισδυτικής διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για τις τύχες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ας σημειωθεί ότι ο Λεόν Σαλτιέλ συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και ως ερευνητής στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η διεθνής Συμμαχία απαρτίζεται από τριάντα τέσσερις χώρες. Η Ελλάδα φέτος τον Μάρτιο (2021) αναλαμβάνει την προεδρία μετά τη Γερμανία και θα την κατέχει για ολόκληρο τοέτος. Ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους συγκαταλέγεται και η διάσημη βυζαντινολόγος Τζούντιθ Χέριν με το Ravenna (εκδ. Penguin) που μελετά το ρόλο της Ραβένας στον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό (600-900 μΧ).

Ο συντονιστής Μιχάλης Μόσχος

Συντονιστής του βραβείου παραμένει ο περίφημος Μιχάλης Μόσχος, που διατηρεί τον θεσμό σε αφάνταστα υψηλό επίπεδο. Η συνεισφορά του υπήρξε καθοριστική για την θεμελίωση των Βραβείων από τον Γιάννη Κριτικό το 1996 που αρχικά ονομάζονταν CriticosPrize.Ο Μιχάλης Μόσχος ασχολείται με τη ναυτιλία από το 1982. Επί σειρά ετών (1988-95) είναι ο Έλληνας αντιπρόσωπος της ναυτιλίας στο ΝΑΤΟ. Ιδρύει τη δική του πλοιοκτητική εταιρεία, την Levant Maritime CompanyLtd το 1996 για στεγνό φορτίο κυρίως με την Ιαπωνία. Εκτός από την κύρια κατοικία του στο Λονδίνο, τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια, κατοικεί στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Γνήσιος Χιώτης, περνάει τα καλοκαίρια του στη Χίο με την οικογένειά του, τα εγγόνια του. Το 1978 παντρεύεται τη Δέσποινα Φαφαλιού, επίσης της εφοπλιστικής οικογένειας. Αποφοιτά από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπουδάζει στο Λονδίνο ναυτιλιακό δίκαιο. Όμως, «εξ απαλών ονύχων» παραμένει απαρέγκλιτα αφοσιωμένος στη μεγάλη λογοτεχνία. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο περίφημο πανεπιστήμιο Columbiaτης Νέας Υόρκης. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά τον Ρώσο νομπελίστα ποιητή Γιόζεφ Μπρόντσκι, με τον οποίο συνδέεται με στενή φιλία. Πριν από την πανδημία τα μέλη του Βραβείου έγιναν δεκτά από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Π. Παυλόπουλο) για να συζητηθεί η προσφορά του θεσμού στις ελληνικές σπουδές προς το διεθνές αγγλόφωνο κοινό τα τελευταία 25 χρόνια.

Πρόκειται για την αγάπη συγκεκριμένων ναυτιλιακών παραγόντων, Ελλήνων του Λονδίνου για το βιβλίο, την ποιότητα και τον κόσμο των ιδεών. Ο κ. Μιχάλης Μόσχος έχει οδηγήσει έναθεσμό να αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις με την Ελλάδα να λάμπει στο επίκεντρο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ