16.2.2015 22:15

Θα ομονοήσουν οι δυο τοπικές «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ Χίου;

Τόσο πριν όσο και μετά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έγινε δυο κομμάτια. Από την στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης υποψηφιότητας Μιχαηλίδη όλοι αντιλαμβάνονταν ότι ο γιατρός είχε ανέβει πάνω στο κύμα της μη κομματικής δυναμικής και κατευθύνονταν ήδη προς τη Βουλή. Πάνω στην ίδια σανίδα επιβιβάστηκε και η γραμματέας Β. Μιχαλοπούλου, με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Καλογερά, Τη φορά επεδίωξαν να ανακόψουν η δυναμική του Μ. Κριμιζή στον εμπορικό κόσμο, η οποία όμως είχε ήδη κλονιστεί σε επίπεδο εικόνας από τις δημοτικές εκλογές, και κυρίως η στήριξη στον Τ. Τύμπα από το συντριπτικά μεγάλο τμήμα των κομματικών στελεχών. Ο πανεπιστημιακός κέρδισε εντυπώσεις και συμμαχίες το διάστημα της ενασχόλησης του εντατικά με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, όμως αφενός η προσωπική καταγωγή του εκτός Χίου, αφετέρου η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκλογές μόνο την καθαρά προεκλογική περίοδο λειτουργούσαν ως φρένο στη δυνατότητα άμεσης επαφής του με το εκλογικό σώμα. Ωστόσο η υποψηφιότητα Τύμπα στηρίχθηκε από το βασικό κορμό των τοπικών στελεχών (Σφυράκης, Αθανασόπουλος, Δημητρακόπουλος, Λαβατσής, Θεοδώρου κ.α.), αν μη τι άλλο όμως επισημοποιήθηκε ότι η στελεχιακή ομάδα δεν είναι ακόμα σε θέση να καθοδηγεί εκ του ασφαλούς την εκλογική βάση της Χίου.

Το ρήγμα ποτέ δεν εκδηλώθηκε προεκλογικά, όσοι βρίσκονται όμως στα πράγματα το έβλεπαν, το ένοιωθαν και απέφευγαν να το τονώσουν. Ούτε μετεκλογικά εκδηλώθηκε ποτέ, Έμεινε στην αφάνεια, για να μη θολώσει το ισχυρότερο μήνυμα της επανεκλογής Αριστερού βουλευτή στο νησί και φυσικά της κατάκτησης της εξουσίας.

Προσωπικά βέβαια πιστεύω ότι είναι λάθος να αγνοηθεί παντελώς. Να προσποιηθούν ότι δεν υφίσταται. Οι δυο τοπικές «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένες να συγκατοικήσουν, αν στόχος είναι να παραχθεί και τοπικά αποτέλεσμα. Ο όγκος της δουλειάς και των απαιτήσεων είναι τόσος, ο αριθμός των προβλημάτων που άμεσα θα χτυπήσουν την πόρτα μεγάλος, που δεν υπάρχει η πολυτέλεια αποκλεισμών από μια συλλογική προσπάθεια. Είτε απ’ τη μια μεριά, είτε απ’ την άλλη.

Θυμίζω πως οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου δούλεψε ρολόι μόνο το διάστημα που εργάστηκε με ομαδικότητα. Ιδιαίτερα τώρα, που η βούληση περιορισμού της κρατικής σπατάλης εκδηλώνεται κάκιστα στον περιορισμό των συνεργατών των κυβερνητικών βουλευτών, πρωτάρηδες όντες οι περισσότεροι, οι βοήθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες είναι απαραίτητες. Ο Αντρέας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να κλείσουν εδώ και τώρα οι όποιες ρηγματώσεις και να δουλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο του διαθέσιμου δυναμικού του, φροντίζοντας κιόλας να το επαυξήσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυσκολίες ίσως προκύψουν ανυπέρβλητες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ