14.3.2014 18:51

Χωριό ηλικιωμένων δίνει δουλειά σε άνεργους νέους

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δεν είναι καινοφανής η σύλληψη της ιδέας. Θαρρώ πως την πήρε το αυτί μου ως και στην πρόσφατη ομιλία του Πολύδωρου στο Ομήρειο και πάντως την ξαναβρήκα μπροστά μου ουκ ολίγες φορές στις συζητήσεις των ονειροπόλων.
Ούτε ασπάζομαι τον ενθουσιασμό με την οποία την υποδέχονται τα ηλεκτρονικά Μέσα, αβίαστα υιοθετώντας ότι όσο εύκολα τη λέμε, άλλο τόσο εύκολο είναι για να γίνει κιόλας.
Το να δημιουργήσεις απ’ την αρχή ένα χωριό ή να αναζωογονήσεις ένα εγκαταλελειμμένο, διαμορφώνοντας το κατάλληλα για να υποδεχθεί ως μόνιμο ή παραθεριστικό τόπο βορειοευρωπαίους συνταξιούχους πάνω – κάτω όλοι το έχουμε ακούσει. Κάποιοι επιχειρούν να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις από ιδέα να μετατραπεί σε ρεαλιστικό αντίδοτο για να ξεπεραστεί η οξεία ανεργία στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ανεργία των νέων είναι μια επιδημία στην Ευρώπη, με την Ισπανία και την Ελλάδα νικητές σε ποσοστά. Η διαρκής ανεργία των νέων οδηγεί σε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής επιστημονικού κεφαλαίου σε άλλα μέρη της Ευρώπης αλλά του κόσμου. Αφήνει έτσι τις αντίστοιχες χώρες καταγωγής τους ακόμη πιο φτωχές. Επίσης, θα έχει πιθανώς αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια ζωή, τη στάση και τη συμπεριφορά μιας ολόκληρης γενιάς απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στο Ευρωπαϊκό έργο για τις επόμενες δεκαετίες, με απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ένωση και τα κράτη μέλη της.
Εν τω μεταξύ, είναι φανερό πως κανένας ιδιώτης ή ξένος επενδυτής δεν θα επενδύσει σήμερα, σε αυτές τις χώρες. Αντ’ αυτού, ακόμη και εγχώρια κεφάλαια τις εγκαταλείπουν. Δεν φαίνεται να υπάρχουν διορθωτικά μέτρα στον ορίζοντα που να προσφέρονται να εξυγιάνουν την κατάσταση, μια κατάσταση που οδηγεί πολλούς νέους στο να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για ένα πιο σίγουρο μέλλον. Η Ευρώπη όμως μπορεί να τα καταφέρει καλυτέρα!»
Η Intercivil Society προτείνει τη σύνδεση αυτών των προκλήσεων και την μετατροπή τους σε μια πρακτική ευκαιρία αρχικά για δύο διαφορετικές γενιές πολιτών της Ευρώπης: Τους νέους και τους ηλικιωμένους. Το i-Society θα προσφέρει την κυριότητα της νέας αυτής πρωτοβουλίας στους νέους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που βιώνουν ή μελλοντικά θα βιώσουν έλλειψη ευκαιριών εργασίας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ