12.2.2013 20:07

Γιατί αυτή η ΔΕΥΑΧ μπορεί να πετύχει

• ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο ΜΙΧ. ΦΥΤΟΥΣΗΣ

Η αγανάκτηση των δημοτών αιτιολογημένη. Για έργα ύδρευσης στο νομό μας την τελευταία 15ετία έχουν δαπανηθεί αμέτρητα εκατομμύρια. Με το άθροισμα τους πιθανά να είχε λύσει το υδρευτικό πρόβλημα της η … Σαουδική Αραβία, εδώ όμως το αλάτι, κυρίως, και τα βαρέα μέταλλα έρχονται καθημερινά στο ποτήρι μας να υπενθυμίσουν ότι όλα έγιναν στο πόδι, πρόχειρα, αποσπασματικά, πολλές φορές βορά στην προεκλογική υποσχεσιολογία του πόσιμου νερού σύντομα στις βρύσες μας.

Πριν ο «Καλλικράτης» ενώσει διοικητικά όλη τη Χίο ο υδρευτικός σχεδιασμός ήταν συχνά συγκρουσιακού αποτελέσματος από δήμο σε δήμο. Παντιέρα η αφαλάτωση στην Ομηρούπολη, ούτε να την ακούσει ο Δήμος Χίου για παράδειγμα. Με την ενοποίηση της Χίου σε ένα Δήμο άρχισε για πρώτη φορά στους διοικούντες να γίνεται αντιληπτό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που δεν υπόκειται σε σύνορα. Έχει την ίδια αξία στη Σπαρτούντα με το Φραγκομαχαλά και τη Βέσσα. Η επιχείρηση σταδιακής εξομοίωσης των τιμολογίων προσκρούει ακόμα στη νοοτροπία ότι «το νερό είναι δικό μου, δούλεψε ο προπάππους μου για να το φέρει στο χωριό» κι ίσως απαιτεί ακόμα χρόνο αφομοίωσης από μια κοινωνία που ουδέποτε διδάχτηκε να λειτουργεί με συλλογική αντίληψη.

Παρά τα προβλήματα, όμως, η ΔΕΥΑΧ εμφανίζει ενδείξεις συγκρότησης της ως μια σοβαρή Εταιρία, με βάσεις ικανές να απομακρύνουν στο μέλλον μια νέα δανειοδότηση για την επιβίωση της ή μετακίλυση των οικονομικών της προβλημάτων στους καταναλωτές. Οργανώνεται στα πρότυπα μιας εταιρίας με ιδιωτικοοικονομική φιλοσοφία, έχει απομακρύνει – κατά το δυνατόν – τις πολιτικές επιρροές και φροντίζει να ενισχύει το δυναμικό της με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά.

Η πρώτη ένδειξη

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Πέτρος Καλογεράκης, ήταν επιλογή της προηγούμενης «γαλάζιας» διοίκησης. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από το Μιχ. Φυτούση πολλοί στοιχημάτιζαν ότι μετρούσε μέρες, στην πεπατημένη των «δικών μας παιδιών» που ακολουθεί η κάθε διοίκηση. Μέχρι σήμερα παραμένει ακλόνητος στη θέση του και οι πληροφορίες θέλουν πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή να συνεργάζονται αρμονικά και με απόλυτα σεβαστό το ρόλο και τη δικαιοδοσία του καθενός.

Ο ανθός

Μέλημα της διοίκησης από την πρώτη στιγμή ήταν να ενισχύσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Τεχνική της Υπηρεσία. Με συμβάσεις μηχανικών της ελεύθερης αγοράς και αποσπάσεις από το Δήμο υπαλλήλων, η τεχνική κατάρτιση των οποίων δεν είχε κατάλληλα εκμεταλλευτεί, πέτυχε τη συγκρότηση μιας πολύ ισχυρής τεχνικής ομάδας, η οποία μελετητικά καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της ΔΕΥΑΧ, για αυτό και σήμερα διαθέτει επάρκεια μελετών στα συρτάρια της.

Ο τρόπος

Μια επίσκεψη στα νέα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ  στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού πείθει για τη συνολική αλλαγή φιλοσοφίας. Ο χώρος θυμίζει γραφεία τραπεζών ή μεγάλων πολυεθνικών. Ενοποιημένος για όλους τους εργαζόμενους, δίχως ενδιάμεσα χωρίσματα, ελέγχεται στο σύνολο του από όποιον μπει. Κάμαρες και καμαρίλα δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα ο κάθε εργαζόμενος να πολλαπλασιάζει την αποδοτικότητα του, αφού ανά πάσα στιγμή είναι ευδιάκριτη η κάθε του κίνηση εκτός εργασιακών καθηκόντων.

Με κινήσεις απλές η ΔΕΥΑΧ εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Το στοίχημα της διάθεσης νερού ποιότητας όμως δεν εξαρτάται  μόνο από το δικό της χέρι. Είναι συνάρτηση της αλλαγής αντίληψης όλης της κοινωνίας για τη διάθεση και χρήση του δημοσίου αγαθού και στον τομέα της επικοινωνίας τα βήματα που έχουν γίνει δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Οι τοπικές έριδες για το νερό

Η Σιδηρούντα διψά αλλά στη Βολισσό θα γίνει επανάσταση αν τολμήσει η ΔΕΥΑΧ να τη συνδέσει με το δίκτυο. Στην πηγή του Γιβαριού η υπερχείλιση πάει χαμένη, ίσως και 40 κυβικά την ώρα, αλλά Λαγκαδούσοι και Συκιαδιώτες ούτε που θέλουν να ακούσουν ότι μπορεί η ΔΕΥΑΧ να την εκμεταλλευτεί για τις χειμερινές ανάγκες ύδρευσης της πόλης.

Στο Άγιο Γάλας το νερό τρέχει στον ποταμό και για τα διψασμένα το καλοκαίρι γειτονικά Νενητούρια προτείνεται ως λύση η γεώτρηση! Η γεώτρηση της Στεναχώνης συνεχίζει να ξεχειλίζει αρσενικό, αλλά οι Ζυφιανούσοι δε θέλουν να ακούσουν ότι το νερό του φράγματος δε θα καταλήξει στα ντοματάκια που φυτεύουν.

Όσο ο καθένας μας συνεχίζει να θεωρεί το νερό ως ιδιοκτησία του, το έργο της ΔΕΥΑΧ να υδροδοτήσει με ποιοτικό νερό το σύνολο του νησιού θα συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια. Το νερό, όπως δεν έχει χρώμα, δεν έχει και ιδιοκτήτη. Στο σύνολο του το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να προασπίσει το δικαίωμα της ΔΕΥΑΧ να διαχειριστεί το νερό ως κοινό αγαθό όλων μας, τερματίζοντας τις τοπικιστικές υστερίες, με τον πλέον πρόσφορο για την εταιρία και κατ’ επέκταση τον καταναλωτή τρόπο.

Σοβαρός προβληματισμός για τον Κατράρη

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ δεν κρύβει τη δυσπιστία της για την αποδοτικότητα του φράγματος Κατράρη. Το φράγμα, αν και έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια και υποδέχτηκε νερό από τρεις χρονιές άνω του μέσου όρου βροχόπτωσης, παίζεται αν στον ταμιευτήρα του διαθέτει σήμερα 300.000 κυβικά. Για να καλυφθεί το όριο των 2 εκ. κυβικών πόσοι αιώνες θα περάσουν, αν μάλιστα προστεθεί και το δίκτυο;

Αυτή την ώρα η αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος της νότιας Χίου είναι κύριο μέλημα της ΔΕΥΑΧ. Η εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς νερού από τον Κατράρη είναι πασίδηλο ότι αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα στο βαθμό που σχεδιάστηκε και ήδη η διοίκηση της Εταιρίας προσανατολίζεται σε αξιοποίηση των όποιων ποσοτήτων υπάρξουν για την ύδρευση των χωριών και ακολούθως για την άρδευση τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ