3.8.2015 16:40

Δεν ξέρουμε καν τι ζητάμε…

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΝΗ

Πάνε δέκα μέρες από το θάνατο του 61χρόνου Βολισσιανού που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης στην Αμανή κι έγινε η απαρχή διεκδικήσεων. Ας δούμε το μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Το αρμόδιο Υπουργείο επισπεύδει την κάλυψη των κενών στα αγροτικά ιατρεία, μια πάγια τακτική, η οποία πάντως δεν εγγυάται βέβαιο αποτέλεσμα. Ο Δήμος αγρόν αγοράζει για το ασθενοφόρο, έχει αφήσει τον εντεταλμένο του δημοτικό σύμβουλο να περιπλέκεται σε ένα φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας. Ο υπεύθυνος των αγροτικών ιατρείων έμπηξε τις φωνές στους νέους ιατρούς να μην αποφεύγουν την Αμανή, γιατί στους … παλαίουρες ποιος να επιβληθεί. Ο Σεβασμιώτατος έκανε το καθήκον του ανακοινώνοντας τη διάθεση του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας να καλύψει άτυπα οικονομικά τις κενές εφημερίες καθ’ υπόδειξη του Ιατρικού Συλλόγου. Ο συνδυασμός του Πολ. Λαμπρινούδη κατέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. Ο διοικητής του Νοσοκομείου ξιφούλκησε κατά Λαμπρινούδη, θυμίζοντας ότι είναι αναρμόδιος. Το ΕΚΑΒ τρίβει τα χέρια του γιατί με τέτοια ασυνεννοησία σε λίγο θα το παρακαλούν να πάρει το ασθενοφόρο. Οι κάτοικοι επίσης κατέφυγαν στην Εισαγγελία και εκείνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση. Όλοι, τέλος πάντων, κάτι επιχειρούν να κάνουν. Με ποιο αποτέλεσμα; Κανένα! Περιστασιακά καλύπτονται τα κενά, σε λίγες μέρες η υπόθεση θα ξεχαστεί και οι μόνιμοι της Αμανής ελάχιστους θα ενδιαφέρουν.

Η πολυδιάσπαση ευθυνών και αρμοδιοτήτων, χαρακτηριστικό του νεοελληνικού κράτους, μετατρέπει όλους τους υπεύθυνους σε ανεύθυνους, τους δίνει απαλλακτικό βούλευμα και τους επιτρέπει να ξεγλιστρούν με τη μεταβίβαση της ευθύνης.

Κάπου εδώ έρχεται και η ευθύνη της κοινωνίας. Απελπισμένη πιάνεται απ’ τα μαλλιά της και καταφεύγει στην έσχατη ελπίδα βοήθειας, τη Δικαιοσύνη, με τους γνωστούς ρυθμούς απονομής της στη χώρα μας. Διεκδικεί δίχως  να ξέρει, τρέχει σαν το Βέγγο με απροσδιόριστο αποτέλεσμα και στο τέλος μένει με τη στυφή γεύση της μιας τρύπας στο νερό.

Ας δούμε το θέμα κάπως πιο πρακτικά. Οι θέσεις του Πολυδύναμου στη Βολισσό είναι δυο, με τη μια, της γενικής ιατρικής, να είναι ήδη καλυμμένη. Η δεύτερη είναι θέση παιδιάτρου, στη μοναδική περιοχή του νησιού με τόσο υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Οι κατά καιρούς απόπειρες του «Σκυλιτσείου» να καλύψει θέσεις παιδιάτρων στο Νοσοκομείο Χίου απέβησαν άκαρπες. Πόσο ρεαλιστικό είναι άραγε να κατατεθεί ενδιαφέρον για τη θέση παιδιάτρου στη Βολισσό ας το συυπολογίσουμε.

Το Πολυδύναμο, λογικά, θα παραμείνει χωρίς δεύτερο γιατρό εκ νέου. Οι κάτοικοι πρέπει να ζητήσουν από τους έχοντες την ευθύνη να μην τους εμπαίζουν, να κάνουν ΤΩΡΑ, το αυτονόητο. Να μετατραπεί η θέση του παιδίατρου σε θέση γενικής ιατρικής, ίσως τότε έχει πιθανότητες κάλυψης της.

Κυρίως όμως οι κάτοικοι πρέπει να απαιτήσουν συντονισμό. Καλές και άγιες οι προθέσεις όλων, το αποτέλεσμα θα το φέρει όμως αποκλειστικά ο συντονισμός. Η ευθύνη του, δήμαρχε, θέλεις δεν θέλεις, ανήκει σε εσένα. Αυτόν ξέρετε, αυτόν εμπιστεύεστε, όπως λέει και το γνωστό σλόγκαν. Συντονιστείτε σήμερα άπαντες, αφήστε κατά μέρους την εύκολη λύση του «μακριά από μένα», γιατί την επόμενη φορά τα φέρετρα θα κατεβούν στην πλατεία Βουνακίου και τα μεγάφωνα θα ονοματίζουν τους υπεύθυνους – ανεύθυνους. Τέρμα η πλακίτσα με τις ζωές των άλλων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ