5.6.2012 18:16

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια" της Χίου στη Νέα Υόρκη

 
Πιστοί στην ιστορία τους, οι Χιώτες της Αμερικής, προετοιμάζονται για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την έννοια της εθνικής μας κυριαρχίας, η Χιακή Ομοσπονδία τιμά το γεγονός με σειρά εκδηλώσεων και παράλληλων δραστηριοτήτων, που ξεκινούν στην 17 Ιουνίου και ολοκληρώνονται τον προσεχή Νοέμβριο με το «Ομήρειο Βραβείο».
Για τον εορτασμό των «Καναρείων» σε λίγες μέρες, στην Νέα Υόρκη θα βρίσκεται ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.κ. Μάρκος, ο οποίος και θα χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια, ενώ παράλληλα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στο σπίτι των Χιωτών στην Νέα Υόρκη, στην Χιακή Ομοσπονδία. Μια εκδήλωση προς τιμή του Κωνσταντίνου Κανάρη, μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής επανάστασης, τον ήρωα που πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, ένα από «τα πιο καταπληκτικά στρατιωτικά κατορθώματα που αναφέρει η ιστορία», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο ιστορικός Τόμας Γκορντον. 
Τον προσεχή Νοέμβριο, στις 11 του μήνα, οι Χιώτες θα γιορτάσουν τα «Ελευθέρεια», που σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Manhattan, ενώ εορταστική εκδήλωση θα ακολουθήσει στην έδρα της Χιακής Ομοσπονδίας στην Αστόρια.  Η εκδήλωση-θεσμός για τους Χιώτες είναι η απονομή του «Ομήρειου Βραβείου», η οποία από το 1977 αποτελεί την μέγιστη διοργάνωση για τον οργανισμό.
Προσωπικότητες από την ελληνική και την αμερικανική πολιτική σκηνή, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων που διακρίθηκαν, με πίστη στις δημοκρατικές ιδέες και στα ανθρώπινα δικαιώματα κατατάσσονται στον μακρύ κατάλογο των τιμηθέντων. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Jimmy Carter, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου & Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος.
Πέρα από τις εκδηλώσεις, η Χιακή αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, συλλέγοντας όλο το υπάρχον υλικό και εκδίδοντας στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο “Chios 1822 — 1912:  From Massacre to Liberation”. Το βιβλίο θα περιλαμβάνει άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, και αποσπάσματα από βιβλία, τα οποία περιγράφουν την περίοδο από την Σφαγή της Χίου μέχρι την Απελευθέρωσή της, ένα μέρος της ιστορίας του νησιού που έχει ελάχιστα καταγραφεί στην ιστοριογραφία της Χίου, και δη στην Αγγλική γλώσσα. Μια πρωτοβουλία που αξίζει τα εύσημα όλων, δεδομένου ότι αποτελεί προσπάθεια διατήρησης, αλλά και προβολής μέρους της ιστορίας του νησιού που δεν είναι ευρέως γνωστή.
Μια πρωτοβουλία που θα δώσει στις νεότερες αλλά και στις επόμενες γενιές των Χιωτών της Αμερικής την γνώση του παρελθόντος και της ένδοξης ιστορίας της Χίου. Mεταξύ –τέλος- ων πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου, είναι και ο Διαγωνισμός Έκθεσης, για μαθητές Γυμνασίου, φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στα «ελευθέρεια» στις 11 Νοεμβρίου, ενώ οι εκθέσεις που θα βραβευτούν θα δημοσιευθούν στο αναμνηστικό λεύκωμα του Ομήρειου Βραβείου 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ