17.5.2024 7:39

Πλώρη για την ανακαίνιση των στεγών της Αγίας Μαρκέλλας στα Κάτσκιλς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πιστοί παρέμειναν για μια ακόμη χρονιά στο πασχαλινό ραντεβού οι Χιώτες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης και ο καταγάλανος ουρανός σε συνδυασμό με την λιμνούλα τους παρείχαν την δυνατότητα να αισθανθούν ότι βρίσκονται στο μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας στην Βολισσό της Χίου.

Πρόκειται για την καθιερωμένη Πασχαλινή Εκδρομή που διοργανώνει για τέσσερις περίπου δεκαετίες ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον Αγία Μαρκέλλα» που έλαβε χώρα το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024 στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης.

Οι Χιώτες με τους φίλους τους παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενός της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος κατάγεται από την Παρπαριά και είναι ταυτόχρονα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου, καθώς επίσης και ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης, π. Πέτρος Σουριτζίδης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτριος Μουτάφης τους καλωσόρισε και εστίασε την προσοχή του στα εν εξελίξει έργα για τον πρόναο και την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια, όπως επεσήμανε, θα ανακαινίσουν τις στέγες όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων ούτως ώστε να αντέξουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής έχουν αγοράσει όλα τα οικοδομικά υλικά και θα ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες ούτως ώστε οι προσκυνητές του διήμερου πανηγυριού να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι ο οβολός τους πιάνει τόπο και ότι αξιοποιείται στο έπακρο κάθε δολάριο που προσφέρουν από το υστέρημα είτε ακόμη και από το περίσσευμα.

Ερωτηθείς για το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι θα λάβει χώρα μια εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα το διήμερο Σάββατο, 13 Ιουλίου και Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή συμμμετοχή και κυρίως να παράσχουν την δυνατότητα στα στελέχη και στα μέλη να αναχωρήσουν για την Χίου και στις 22 Ιουλίου να τιμήσουν την μνήμη της προστάτιδάς τους στην ιστορική μονή της Αγίας Μαρκέλλας στην Βολισσό.  

Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ πέντε περίπου δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ