31.1.2022 8:15

Όαση η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Χιακής Ομοσπονδίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτέλεσε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Χιακής Ομοσπονδίας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 28 Ιανουαρίου 2022 στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια για την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας. Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης εκδήλωση μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής με επικεφαλής την Κυριακή Καλογερά.

Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με την παρουσία εκπροσώπων από όλους τους συλλόγους των Χιωτών της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά και του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης. Και ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή και ο πρόεδρος Ιωάννης Κοντολιός κατάφεραν να προσδώσουν ουσιαστικό ρόλο στην εκδήλωση και να αναδείξουν το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο τα δύο τελευταία έτη του εγκλεισμού λόγω του της πανδημίας εντατικοποιήθηκε και έλαβε νέες διαστάσεις.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Παρπαριά, αναφέρθηκε με έκδηλη την υπερηφάνεια στην ελληνική του καταγωγή και συνεχάρη την ηγεσία της Ομοσπονδίας για το πολυδιάστατο έργο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννης Κοντολιός, στην εναρκτήρια ομιλία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την οργανωτική επιτροπή και την υπεύθυνη Κυριακή Καλογερά για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν την πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του έτους.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για την ανακαίνιση του Χιώτικου Σπιτιού και για την συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου τόσο στην ομογένεια όσο και στην γενέτειρα.

Η Χιακή Ομοσπονδία όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έστειλε στην Χίο δύο κοντέινερς με ιατρικό υλικό και δύο αναπνευστήρες για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.  Οι δωρεές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού των Χιωτών της Αμερικής αγγίζουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η Άννα Κοντούλη, η οποία ηγείται της Επιτροπής Υποτροφιών, αναφέρθηκε στον θεσμό των υποτροφιών, ο οποίος θεσπίστηκε προ τριών ετών και τόνισε ότι οι υποτροφίες στους προπτυχιακούς και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές  προέρχονται από το Ταμείο Υποτροφιών της Ομοσπονδίας (The Chian Federation Scholarship Fund) και από το Ταμείο Ελένης Χιώτη (The Helen Chiotes Scholarship Fund) και πέρσι δόθηκαν σαράντα περίπου χιλιάδες δολάρια συνολικά.

Η κ. Κοντούλη επεσήμανε ότι θα διοργανώσουν ερανικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών της Ομοσπονδίας και ότι η πλατφόρμα για την υποβολή.

Ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος είναι γιος του αειμνήστου προέδρου Παντελή Σγουρό και ο οποίος ηγείται της επιτροπής κτιρίου ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των συλλόγων για τα έργα που έχουν συντελεστεί, για την επισκευή των κλιματιστικών μηχανημάτων και για την ανακαίνιση του διαμερίσματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάρκος Μαρινάκης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής εράνων συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο για το πολυδιάστατο έργο και τόνισε ότι οι προσπάθειες του εράνου συνεχίζονται για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του Χιώτικου Σπιτιού και για άλλες ανάγκες της ομοσπονδίας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο ευεργέτης της ομογένειας και της Χίου Στυλιανός Ζερβούδης προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τα έργα για την στεγανοποίηση του νοτίου τοίχου Χιώτικου Σπιτιού στην Αστόρια.

Η είδηση προκάλεσε τον ενθουσιασμό των παρισταμένων. Το φλουρί της πίτας έπεσε στον Στυλιανό Ζερβούδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

https://www.anamniseis.net/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ