16.3.2012 10:32

Νέα Υόρκη. Chios Help Relief Fund.

Οι Χιώτες της Νέας Υόρκης στέκονται για ακόμη μια φορά στο πλευρό του νησιού τους και αυτή την φορά σε όλους εκείνους που η οικονομική κρίση τους έχει φέρει σε απόγνωση, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Την περασμένη Πέμπτη στην Νέα Υόρκη, στην έδρα της Χιακής Ομοσπονδίας στην Αστόρια, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινωθεί το ταμείο συγκέντρωσης χρημάτων, για την υποστήριξη και ανακούφιση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων.
Την  συνέντευξη τύπου  παραχώρησαν τα μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Νικόλαος Πουλής (πρόεδρος της Επιτροπής Help Chios), ο πρόεδρος της Χιακής, Βαγγέλης Καββάδας, ο Δρ. Νικόλαος Ράλλης, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Αλμυρούδης, ο Κώστας Αλμυρούδης, η Αμαλία Μπουρνιά, ο Σταύρος Χαβιάρας, ο Γιώργος Κοντολιός, ο Γιώργος Μαλαφής, ο Δημήτρης Μεστούσης, ο Νικόλαος Παπαγιαννάκης, ο Στήβ Ζερβούδης, η Μαρία Παπαγιαννάκη, η Κούλα Καλογερά, από το γυναικείο τμήμα της Χιακής. 
Στόχος της επιτροπής «Help Chios Relief Fund» είναι η δημιουργία ενός Ταμείου, το οποίο θα συνδράμει στα έξοδα της Ιεράς Μητρόπολης στα συσσίτια της που καθημερινά οργανώνει στο νησί προς ανακούφιση όλων εκείνων των οικογενειών που έχουν οικονομικά προβλήματα. Ήδη σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Χίου σιτίζει καθημερινά περίπου 400 οικογένειες, ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν  τα προς το ζην, αριθμός που τείνει να αυξηθεί.
Πρώτος, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Καββάδας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου στήριξης, τονίζοντας «ότι οι λόγοι που μας οδήγησαν να συμμετάσχουμε στα συσσίτια στην Χίο έχουν στόχο να απαλύνουμε τον πόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Ο πρόεδρος του Οργανισμού προέκρινε ότι ο κάθε φορές εκτός Ελλάδος, είτε είναι οργανισμός, είτε σύλλογος εθνικοτοπικός, είτε ομοσπονδία, αποφασίζοντας να βοηθήσει τον τόπο του, αποτελεί καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση στην παροχή βοήθειας σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη, ενώ εν συνεχεία αναφέρθηκε στα ποσά που καθημερινά χρειάζεται η Μητρόπολη για να προσφέρει φαγητό σε όσους αδυνατούν. «Καθημερινά η Εκκλησία δαπανά 1200 ευρώ, και περίπου 37.000 ευρώ μηνιαίως. Εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτό το ποσό, αλλά μπορούμε να συμμετάσχουμε για πολύ καιρό, ούτως ώστε το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βαγγέλης Καββάδας.
Αφού προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο ρεπορτάζ από το CNN για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της επιτροπής που συστήθηκε για την πρωτοβουλία «Help Chios», Νίκος Πουλής υπογραμμίζοντας «την ανησυχία για τους πολίτες της Χίου κι όλης της Ελλάδας», τόνισε ότι «αυτό μας κάνει να βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ. Πολίτες της Χίου αναγκάζονται να στηρίζονται στα συσσίτια για να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες σίτισης και ένδυσης. Από συζητήσεις μας με το Μητροπολίτη Μάρκο, αυτή τη στιγμή η Μητρόπολη κι οι φιλόπτωχοι οργανισμοί της σιτίζουν πάνω από 400 άτομα και φοβούνται πως ο αριθμός σύντομα θα αυξηθεί». Ο κ. Πουλής ανέφερε ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την σίτιση των απόρων Χιωτών θα είναι συνεχής,  μια προσπάθεια που ξεκίνησαν από κοινού η Χιακή Ομοσπονδία και το Γηριατρικό Ιδρυμα Χίου. Όπως εξήγησε ο κ. Πουλής «Οι δωρεές θα εκπίπτουν της φορολογικής δήλωσης, ενώ οι δωρητές θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το 100% των προσφορών τους θα πηγαίνει στον προορισμό του, καθώς όλα τα διοικητικά και οργανωτικά έξοδο θα καλύπτονται από την Ομοσπονδία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα κάνουμε την επίσημη έναρξη της εκστρατείας και με τη βοήθεια του Θεού θα έχουμε επιτυχία, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό το σπουδαίο στόχο».
 Διεξοδικά για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το συγκεκριμένο Ταμείο, τους στόχους, του χρονοδιαγράμματος, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί στην Χίο, καθώς και για το κόστος των ημερήσιων κατ’ άτομο συσσιτίων,   έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γ. Αλμυρούδης. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να αποστέλλονται σε μηνιαία βάση ένα ποσό της τάξης των 5000$ το οποίο θα δίδεται απευθείας στην Ιερά Μητρόπολη για την αντιμετώπιση των εξόδων για τα συσσίτια, οικονομική στήριξη, ρούχα και άλλα ήδη που απαιτούνται για τις ανάγκες κάθε οικογένειας που σήμερα αδυνατεί να ανταπεξέλθει των καθημερινών αναγκών της.  Αρχικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί το ποσό των 60.000 δολαρίων, ουσιαστικά για να καλύψει την μηνιαία αποστολή των 5.000 δολαρίων για τον πρώτο χρόνο. «Δεν σταματάμε όμως στις 60.000» είπε ο κ. Αλμυρούδης, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η εκστρατεία να γίνει σε προσωπικό επίπεδο, με απευθείας επικοινωνία των μελών της επιτροπής με Χιώτες επιχειρηματίες και μέλη των συλλόγων. Να κάνουμε τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους. Όλοι πρέπει να συνδράμουμε σε αυτό. Προσωπικά να σας πω, ότι από τηλέφωνα που έκανα, ήδη έχω υποσχέσεις για 15.000 δολάρια»!
Το Help Chios Relief Fund με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (Helpchios.org), στην οποία θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να συμβάλει οικονομικό μέσω του συστήματος PayPal, θα ενημερώνει επακριβώς τους δωρητές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα βοήθειας πού πάνε τα χρήματα που ο κάθε ένας διαθέτει. Τα χρήματα που θα κατατίθενται στο λογαριασμό αυτό, μαζί με τους τόκους θα διατίθεται 100% αποκλειστικά και  μόνον για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το πρόγραμμα θα κρατήσει, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου, όσο χρειαστεί προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Χιωτών που χρήζουν βοηθείας και θα είναι ανοιχτό για έλεγχο ανά πάσα στιγμή σε όποιον το ζητήσει, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε από τους μετέχοντες στην πρωτοβουλία.
Στην συνέντευξη  τύπου  παρουσιάστηκαν επίσης  όλοι οι πιθανοί τρόποι συγκέντρωσης του μηναίου ποσού που θα αποστέλλεται στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, ενώ στις προσθέσεις των μελών του «Help Chios Relief Fund»  είναι αν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν να συγκεντρώνονται ρούχα, σκεπάσματα και όποια άλλα είδη κριθεί ή ζητηθεί από την Ιερά Μητρόπολη. Επίσης εκφράστηκαν απόψεις ως προς την διάθεση  της βοήθειας  αυτής, η οποία κατ’ αρχήν θα δίδεται στην  Ιερά Μητρόπολη και αν και εφόσον υπάρξουν και άλλα αιτήματα από άλλους κοινωνικούς οργανισμούς και το Fund μπορεί να ανταποκριθεί θα το κάνει υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια κάθε φορά.  Τα μέλη του Help Chios Relief Fund κάλεσαν, μέσω του τοπικού Τύπου, όλους τους Χιώτες να συμμετέχουν στην «κοινή προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από την βαθιά και μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει και θα μαστίζει για καιρό την πατρίδα» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Η Επιτροπή για «Help Chios Relief Fund» θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter), μέσω αποστολής μαζικών e-mails  προκειμένου να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει κάθε Χιώτη σε ολόκληρο τον κόσμο να συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία. Η προσπάθεια γίνεται με την στενή συνεργασία και τις ευλογίες του επιχώριου Οικείου Ιεράρχη Μητροπολίτη Χίου, Οινουσών και Ψαρών κ. Μάρκου με τον οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τα μέλη της ομάδος του Help Chios Relief Fund. Ο λογαριασμός που δόθηκε στην δημοσιότητα  για την συγκέντρωση χρημάτων είναι 1000070298 στην Ομογενειακή ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζα  Marathon Bank. Ο Λογαριασμός αφορά μόνον έλληνες της Ομογένειας  των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ένας εκ των μελών της ομάδας ο κ. Μαλαφής, πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι κάθε μήνα για έναν χρόνο θα καταβάλει για το συγκεκριμένο σκοπό, ποσό της τάξεως των 1.000 δολαρίων.
Για την πρωτοβουλία της Χιακής Ομοσπονδίας δόθηκε ιδιαίτερη έκταση στον ομογενειακό και στον ελληνικό Τύπο, με την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ελλάδας το Πρώτο Θέμα στην διαδικτυακής έκδοση (40 εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως) να φιλοξενεί πέρα του ρεπορτάζ και δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής, κ. Νικόλαου Πουλή, καθώς και του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Γ, Αλμυρούδη. Ο κ. Πουλής ανέφερε στο Πρώτο Θέμα τα εξής: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο αναλόγως των δυνατοτήτων μας κάθε φορά και αναλόγως των αναγκών. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χρέος όλων των Χιωτών του κόσμου να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή την στιγμή της ζωής τους βρέθηκαν σε ένα τόσο μεγάλο και έντονο πρόβλημα. Το κάνουμε με αγάπη και θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να στηρίξουμε κάθε συμπατριώτη μας στο νησί. Είναι ιερό χρέος και καθήκον μας. Είναι μια δύσκολη περίοδος και εμείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Δεν είναι ελεημοσύνη είναι αδελφική πράξη. Είναι αλληλεγγύη».
Σε ανάλογο ύφος αλλά με πιο τολμηρές τοποθετήσεις στις δηλώσεις που έκανε αποκλειστικά στο Protothema,gr  ήταν ο Γιώργος Αλμυρούδης πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας για δυο θητείες   πετυχημένος επιχειρηματίας στην Νέα Υόρκη  και ένα εκ των βασικών πρωτεργατών της προσπάθειας  του “Help Chios Relief Fund”  «Εμπνευστής και οδηγός που μας συγκίνησε και μας παρακίνησε, θα έλεγα μας ξύπνησε, μας  κέντρισε και  έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια και εμείς  ως Χιώτες και ως Έλληνες του Εξωτερικού  ήταν η επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο της 2ας Φεβρουαρίου 2012. Εμένα προσωπικά με συγκλόνισε όταν την διάβασα. Δάκρυσα.  Δεν μπορούσα να φανταστώ  ότι θα  έφτανε η πατρίδα μου σε αυτό το σημείο ώστε και αυτός ο ήπιων και χαμηλών  τόνων Ιεράρχης τον οποίο γνωρίζω προσωπικά  σέβομαι κα υπολήπτομαι  θα έφτανε σε αυτό το σημείο αν απευθύνει ουσιαστικά  μια κραυγή διαμαρτυρίας. Κραυγή πόνου. Ύστατη φωνή απελπισίας αλλά και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας  Βλέπουμε το έργο του σε όλη την Ελλάδα σε όλη την  Αθήνα και συγκινούμαστε για αυτό και όπως είδατε στο ειδικό φυλλάδιο που έχουμε σχεδιάσει έχουμε βάλει ένα απόσπασμα από την συγκλονιστική επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Στόχος μας είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσουμε κάθε πάσχοντα. Κάθε οικογένεια που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά της έξοδα. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με τον νέο Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή και επικοινωνία και αμέσως ανταποκρίθηκε  στην κοινή προσπάθεια να στηρίξουμε και εμείς με ότι δύναται ο κάθε ένας, από το υστέρημα ή το περίσσευμα μας τους συνανθρώπους μας στο αγαπημένο μας νησί την Χίο. Ούτε στους πιο άγριους εφιάλτες μας δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το νησί μας, το πέμπτο σε οικονομία νησί της Ελλάδος θα είχε ένα τόσο έντονο πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Απολύουν καθημερινά. Άλλες κλείνουν. Που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος  πως θα ζήσει; Πως θα αναθρέψει τα παιδιά του;  Όλα αυτά και πολλές άλλες σκληρές εικόνες που καθημερινά βλέπουμε από την επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους στο νησί μας  έκαναν να ξεκινήσουμε μια δύσκολη προσπάθεια στην οποία καλούμε όλους τους Χιώτες και θα έλεγα όλους τους Έλληνες της διασποράς ώστε να ενισχύσουμε και εμείς με το δικό μας τρόπο την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει η πατρίδα να βγει από αυτό το τεράστιο τούνελ. Ένα τούνελ που μας έβαλε η απερισκεψία και οι κακοί χειρισμοί 37 ετών του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος. Λυπάμαι πολύ για όσα περνά η χώρα μου αλλά ίσως μπορούμε αυτή την κρίση να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία αλλαγής νοοτροπίας 10ετιών που ήθελαν τον έλληνα γαντζωμένο από το κράτος δηλαδή να δουλεύει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης για να πληρώνεται ένα ποσοστό κρατικοδίαιτων διπλοθεσιτών και τριπλοθεσιτών προνομιούχων συνδικαλιστών.  Αυτή η κατάσταση μαζί με τα λάθη των πολιτικών οδήγησαν την  χώρα στον γκρεμό. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα λάθη των πολιτικών να καταπνίξουν την πατρίδα τα παιδιά μας το μέλλον μας. Υπάρχει Θεός Υπάρχει ελπίδα αυτό θέλω να πω υπάρχει ελπίδα».
Στην Νέα Υόρκη, το δημοφιλές πρακτορείο Greek American News Agency (με επισκεψιμότητα 250.000 μηνιαίως και αναγνωσιμότητα πάνω από 1 εκατομμύριο το μήνα) αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα ελέχθησαν στην συνάντηση των Χιωτών με εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο και αναπαρήχθη σε περισσότερα από 100 Blogs και sites. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το εν λόγω πρακτορείο βρίσκεται αρωγός και υποστηρικτής τέτοιων γνήσιων και αληθινών  πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την ουσιαστική παροχή βοήθειας με κάθε τρόπο στους Έλληνες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Για τους ανθρώπους του Greek American News Agency, θεωρείται χρέος να προβάλλονται προσπάθειες που έχουν στόχο να απαλύνουν τον πόνο των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα, καταγράφοντας κάθε πτυχή της όποιας αληθινής και ειλικρινούς προσπάθειας, ενθαρρύνοντας τους Απανταχού Έλληνες, τους Έλληνες της Διασποράς να συμμετέχουν με τις όποιες δυνάμεις τους σε πρωτοβουλίες και προσπάθειες με ανθρωπιστικό χαρακτήρα.     
Παράλληλα, ο ομογενειακός έντυπος τύπος αφιέρωσε αρκετό χώρο για την πρωτοβουλία της Χιακής Ομοσπονδίας. Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Greek News” αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για τα όσα ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη τύπου,  λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι Χιώτες της Νέας Υόρκης με πρωτοπόρα της Χιακή Ομοσπονδία δραστηριοποιούνται με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ανακουφίσουν τον πόνο των συμπατριωτών τους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Το βράδυ της Πέμπτης, ανακοινώθηκε στο Χιώτικο Σπίτι η δημιουργία της επιτροπής Help Chios Relief Fund (Ταμείο Ανακούφισης για Βοήθεια στη Χίο), το οποίο θα συγκεντρώσει χρήματα που διατίθενται μηνιαίως για την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητροπόλεως Χίου». Μάλιστα ο εκδότης της Greek News, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου της Χιακής Ομοσπονδίας, κατά την διάρκεια της συζήτησης είπε ότι η εφημερίδα του θα στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια 100%, βάζοντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ένα Banner για όσους θέλουν να υποστηρίξουν την συγκεκριμένη προσπάθεια.
Τέλος η ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» με τίτλο «Ταμείο για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων της Χίου» με καταγραφικό ρεπορτάζ, περιέγραψε τα όσα έγινα και ελέχθησαν στην συνέντευξη τύπου της Χιακής Ομοσπονδία, αναφέροντας στην αρχή τα εξής: «Η Χιακή Ομοσπονδία προέβη στην ίδρυση ταμείου ανακούφισης των αναξιοπαθούντων της Χίου με την επωνυμία “Help Chios Relief Fund” με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, ενδυμάτων και τροφίμων, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητρόπολης της Χίου».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ