22.6.2012 10:44

«Να αποκτήσουμε την καρδιά του Κανάρη»

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ

 

>> ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Χιακής Ομοσπονδίας για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.κ. Μάρκος. Ο κ. Μάρκος προσεκλήθη από την ομογενειακή οργάνωση να συμμετέχει στην πρώτη εκδήλωση του εορταστικού κύκλου, ως κεντρικός ομιλητής στα «Κανάρεια», ενώ παράλληλα είχε την δυνατότητα μεταξύ άλλων να επισκεφθεί ομογενειακά σχολεία, να συναντηθεί με Χιώτες της Νέας Υόρκης, να παρακαθίσει σε γεύμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. κ. Δημήτριο. Στην συνέντευξη που παραχώρησε για τον «π» ο κ. Μάρκος αναφέρθηκε στα συναισθήματά και τις εντυπώσεις του από την επαφή του με την Ομογένεια, μίλησε για την βοήθεια που παρέχουν οι ομογενείς Χιώτες (με το ταμείο αρωγής ChiosHelp Fund), συνδράμοντας στα συσσίτια της Μητρόπολης με το μηνιαίο ποσό των 5.000 δολαρίων αλλά και για τις σκέψεις του για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χιωτών της διασποράς και του νησιού. Ο κ. Μάρκος δεν παρέλειψε να τονίσει την διαχρονικότητα του μηνύματος της ηρωικής πράξης του Κωνσταντίνου Κανάρη, -άλλωστε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Χιακής Ομοσπονδίας, είπε ότι η ηρωική πράξη του Κανάρη έγινε ιδέα-, ενώ για την Ελλάδα του σήμερα και τις δύσκολες ώρες που περνά, παραφράζοντας λίγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έστειλε το δικό του αισιόδοξο μήνυμα: «Ο Θεός έχει υπογράψει την πρόοδο της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».
  
Σεβασμιότατε, θα ήθελα την εντύπωσή σας από την πρώτη σας επαφή με τους Χιώτες εδώ στην Νέα Υόρκη
Το να συναντάει ένας Μητροπολίτης, ένας επίσκοπος τα πνευματικά του παιδιά, τα οποία βρίσκονται μακριά από την πατρίδα, αλλά συγχρόνως και ένας Χιώτης, το να συναντάει αδέλφια του Χιώτες, που βρίσκονται μακριά, είναι ένα γεγονός το οποίο πραγματικά γεννά μέσα στην ψυχή μας συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια.
Εδώ βρίσκεστε για τον εορτασμό των «Καναρείων»…
Με προσεκάλεσαν οι Χιώτες της Αμερικής για να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων της Χιακής Ελευθερίας στην χώρα της Ελευθερίας, και συγκεκριμένα για τιμήσουμε μια από τις μεγαλύτερης μορφές της Ελληνικής ιστορίας, την κορυφαία μορφή της ιστορίας της πατρίδας μας, τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
Ποιο είναι το μήνυμά σας που δόθηκε μέσα από αυτή την εκδήλωση;
 Όταν ο Κανάρης ξεκίνησε από τα Ψαρά για να πάει να κάψει την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, είπε μια φράση: «Απόψε, Κωνσταντή, θα πεθάνεις», και από εκεί και πέρα ο Κανάρης βγήκε νικητής. Νίκησε. Θεωρώ ότι το μήνυμα αυτού του γεγονότος είναι το εξής: ότι αν κατορθώσουμε να νεκρώσουμε τον εγωισμό μας, μπορούμε όλοι μας να είμαστε νικητές, στις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουμε κάθε φορά που επιδιώκουμε ένα όμορφο και υψηλό στόχο.
..................................
 
Η ομογένεια κοντά στους Χιώτες
Η Χιακή Ομοσπονδία, στο έργο που κάνει η Μητρόπολή Σας, συνδράμει με την επιτροπή του ChiosHelp, στέλνοντας κάθε μήνα 5.000 δολάρια.
Από την στιγμή που ο Θεός εναπέθεσε πάνω στους ώμους μου τον σταυρό της Αρχιερατικής διακονίας, θέλησα η πορεία μου να είναι σύμφωνη με τον λόγο του Ευαγγελίου. Αυτό είναι αναντίρρητο και αυτονόητο. Ο Χριστός μας στέκεται απέναντι στον άνθρωπο και του θέτει ένα ερώτημα. «Ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν» δηλαδή πείνασα και δώσατε ένα πιάτο φαγητό. Και πότε το κάναμε αυτό; Το κάναμε στο πρόσωπο των αδελφών μας που έχουν ανάγκη. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, μέσα στην κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση να συνδράμουμε τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, προσφέροντας ένα πιάτο μαγειρεμένο φαγητό. Όπως και είπα στην συνάντηση που είχα με τους συμπατριώτες μου, η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην δημιουργία ενός δικτύου Αγάπης και Αλληλεγγύης, μέσα στην τοπική μας κοινωνία που θα φέρει ψυχικά τους ανθρώπους πιο κοντά.
Σε αυτή την προσπάθεια, την οποία ξεκίνησε η εκκλησία μας, μόνοι τους αυθόρμητα, οι ομογενείς από την Αμερική, είπαν να σταθούν στο πλευρό μας. Μας προσφέρουν  κάθε μήνα ένα σεβαστό οικονομικό ποσό, με το οποίο μπορούμε να καλύπτουμε ένα μέρος από τις πάγιες δαπάνες των «γευμάτων Αγάπης», όπως εμείς τα ονομάζουμε. Είναι ένα μήνυμα ότι ο ελληνισμός, ειδικότερα δε οι Χιώτες, όπου και να βρίσκεται ο καθένας, εάν είμαστε ενωμένοι, και είμαστε κάτω από τη σκέπη του Χριστού μας, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.
Έχετε έρθει στην Νέα Υόρκη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι από τα κυρίαρχα…
Και μάλιστα το Χιώτικο…
Και μάλιστα το χιώτικο. Οι ομογενείς, και δη οι Χιώτες, πώς μπορούν να συνδράμουν στο νησί…;
Όπως σας είπα και νωρίτερα, μόνοι τους, αυτοπροαίρετα, ήρθαν και στάθηκαν στο πλευρό μας. εμείς ενημερώνουμε και μάλιστα μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας –γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε διαφημιστική καμπάνια, αυτό είναι ξένο και προς την αποστολή της Εκκλησίας μας, η οποία πρέπει να εφαρμόζει και έναν τρόπο διακρίσεως-, ενημερώνουμε τον κόσμο για τους τομείς της πνευματικής, αλλά και της κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας μας, και από εκεί και πέρα ο κάθε άνθρωπος, γνωρίζοντας την διακονία της Εκκλησίας, ανάλογα με τις δυνατότητές του και την επιθυμία του, έχει την δυνατότητα να έρθει αρωγός. Δεν θέλω να προσδιορίσω το τι ο καθένας πρέπει να κάνει. Σέβομαι την ελεύθερη βούληση του καθενός, ο οποίος –επαναλαμβάνω- αυτοπροαίρετα μπορεί να επιλέξει σε ποιο μετερίζι αυτού του αγώνα θα σταθεί κοντά μας.
Πώς μπορούν οι δεσμοί μεταξύ της Χίου και των Χιωτών εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι έχουν μια δυναμική παρουσία με έντονη δραστηριότητα;
Εμείς στο πλαίσιο της πνευματικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου συγκροτήσαμε και έναν τομέα ποιμαντικής και επικοινωνίας με τους αποδήμους. Υπεύθυνο του εν λόγω τομέα έβαλα τον ίδιο τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, τον πατέρα Γεώργιο Λιαδή, ο οποίος βρίσκεται  και αυτός μαζί μου σε αυτήν την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Θέλουμε να στελεχωθεί αυτός ο τομέας από τους προερχόμενους από τους ομογενείς κατοίκους της Χίου, αλλά και από ανθρώπους εδώ της Ομογένειας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων, για να είναι πιο έντονοι οι υπάρχοντες δεσμοί μεταξύ του νησιού μας και της ομογένειας εδώ στην Αμερική.  Να αναφέρω μια-δυο δραστηριότητες… Προέτρεψα τους αδελφούς μας που βρίσκονται εδώ να επισκέπτονται τακτικά το νησί μας και να συμμετέχουν σε κάποιες από τις πολιτιστικές και τις πνευματικές δραστηριότητες. Θα ήθελα να παρακαλέσω να γίνονται και κάποιες εκδρομές μαθητών από τα ελληνικά σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών, μια φορά το χρόνο ή κάθε δυο χρόνια να έρχονται στην Χίο, έχω μέσα στο μυαλό μου, βέβαια όπως η κατάσταση είναι δύσκολη και βάλαμε μια προτεραιότητα στα έργα της φιλανθρωπίας, δεν το έχουμε δρομολογήσει, και είναι δυνατό να δημιουργούσαμε και μια κατασκήνωση στο νησί μας, και να έρχονται και να φιλοξενούσαμε κάθε χρόνο παιδιά ομογενών για να ζήσουμε από κοντά, τον πολιτισμό και την παράδοση της χώρας και του νησιού των πατέρων τους. Πιστεύω οι προτάσεις που θα δεχτούμε από τους αδελφούς μας εδώ στην Νέα Υόρκη, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την υποδομή, και να είναι όχι τυπική, αλλά ουσιαστική η σχέση ανάμεσα στα δύο κομμάτια του ενός και μόνο σώματος του χιώτικου λαού, είτε βρίσκεται στην Χίο, είτε βρίσκεται εδώ.
Έχετε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις;
Έχω ήδη ορίσει τον υπεύθυνο του τομέα και όταν αρχίσουμε να δουλεύουμε αυτές τις δράσεις, θα επικοινωνήσω. Αυτή την στιγμή έχω δώσει –άλλωστε είναι βραχύ και το διάστημα της ποιμαντορίας μου- προτεραιότητα στο έργο της φιλανθρωπίας, λόγω της συγκυρίας.    
..............................................................
 
Η εκκλησία εν μέσω κρίσης
Ως πνευματικός διάκονος, ποια θεωρείτε ότι είναι ή ότι μπορεί να είναι η συμβολή της Εκκλησίας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας; 
Η συμβολή της εκκλησίας είναι εκείνη που υπήρξε πάντοτε μέσα στους αιώνες. Η εκκλησία θα είναι η πρώτη που θα αποτελεί τον έσχατο διάκονο. Εμείς πρώτοι είμαστε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανάλογα βέβαια με τις δυνάμεις τις οποίες ο Θεός και οι άνθρωποι θα δώσουν στα χέρια μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, να απαλύνουμε τον πόνο τους, σεβόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εικόνα του Θεού στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση;
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά τα χρόνια της ελληνικής επαναστάσεως, είχε πει ότι «Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του». Θα διασκευάσω την φράση του θρυλικού Γέρου του Μοριά και θα πω ότι «Ο Θεός έχει υπογράψει την πρόοδο της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».
Όλοι μας, εφαρμόζοντας το θέλημα και το λόγο του Χριστού μας, να δείξουμε ότι από αυτή την κοινωνία, δεν εξέλιπε η ανθρωπιά. Και αν μπορέσουμε αυτό να το κάνουμε καθημερινό βίωμα, τότε η ζωή μας, θα πάψει να είναι απανθρωποκεντρική, δεν θα είναι καν ανθρωποκεντρική, θα πετύχουμε να είναι θεανθρωποκεντρική, δηλαδή Χριστοκεντρική.
Που σημαίνει ότι σύμφωνα με αυτά που λέτε, ότι δεν είναι…
Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας. Μην ξεχνούμε ότι ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει ότι εκείνο που έχει αξία στην ζωή μας είναι διαρκώς να αγωνιζόμαστε και κάθε φορά που πέφτουμε να σηκωνόμαστε. 
Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου.
Πριν από 100 χρόνια, ο Θεός δώρισε στο νησί μας την ελευθερία του, σήμερα 100 χρόνια μετά όλοι εμείς καλούμεθα να αξιοποιήσουμε με την βοήθεια του Θεού, σεβόμενοι την ιστορία και την παράδοσή μας αλλά και με ελπίδα και με όραμα για το μέλλον να αξιοποιήσουμε αυτή την ελευθερία. Είναι πολύ αισιόδοξος ότι η αξιοποίηση θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.  
Το μήνυμα;
Μιλήσαμε για τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Στο Μουσείο των Αθηνών βρίσκεται η καρδιά του Κανάρη, Υπάρχει μια επιγραφή που λέει «Χαίρε, ω καρδιά του ναυάρχου Κανάρη». Να αποκτήσουμε όλοι την καρδιά του Κανάρη.
Είναι επίκαιρο το μήνυμά;
Πάντοτε επίκαιρο. Υπάρχει μια φράση στην Αγία Γραφή, αναφερόμενη στο Χριστό, ισχύει για την Εκκλησία και για όλους εμάς που είμαστε μέλη της «Ιησος Χριστς χθς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ ες τοὺς αἰῶνας». Πάντοτε υπάρχει επικαιρότητα για όλα τα θέματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ