20.1.2023 17:07

Η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, διοργάνωσε την καθιερωμένη Αρτοκλασία και την γιορτή για την κοπή της Βασιλόπιτας.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρόνξ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Βασίλειος Λούρος είναι ταυτόχρονα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.

Αρχικά τα μέλη και τα στελέχη παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο π. Βασίλειος Λούρος και ο π. Ιωάννης Μαλαφής και την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Βορειοχωριτών Χίου και κατ΄ επέκταση της ομογένειας.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κέντρο «Κυριάκος Φυλακτός» και απόλαυσαν τα κεράσματα του Συλλόγου και της κοινότητας. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, η πρόεδρος του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας, Στέλλα Καυκή και εκπρόσωποι άλλων χιακών οργανισμών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης αναφέρθηκε στους ειδικούς δεσμούς με την κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής που δημιουργήθηκαν με την προ δύο ετών ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου από τον π. Βασίλειο Λούρο.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κατάγεται από την Πισπιλούντα της Χίου και τα οκτώ τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη πνευματικού ηγέτη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου και του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης.

Ο π. Βασίλειος Λούρος ενώ ευλογεί την βασιλόπιτα του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πειλναίον – Αγία Μαρκέλλα”. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Δημήτριος Μουτάφης με την βοήθεια των στελεχών του Συλλόγου έκοψε και μοίρασε την βασιλόπιτα στους εκπροσώπους των 25 χωριών της Βορείου Χίου. Πρόκειται για τους απογόνους των ιδρυτών του Συλλόγου που προ 73 ετών αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύλλογο προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ευεργετήσουν τα χωριά τους και κατ΄ επέκταση την Χίου.

Το 2023, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτάφης είναι έτος ορόσημο, όχι μόνο γιορτάζουν την 73η επέτειο της ιδρύσεώς του, αλλά και διότι την άνοιξη – καιρού επιτρέποντος – θα αξιωθούν να ολοκληρώσουν τα έργα που ξεκίνησαν πέρσι στον ναό της Αγίας Μαρκέλλας στον ιδιόκτητο κτήμα με την λιμνούλα, στο Upstate της Νέας Υόρκης.

Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» είναι ο μόνος εθνικοτοπικός φορέας τουλάχιστον για τα δεδομένα της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, ο οποίος διαθέτει ιδιόκτητο φερώνυμο ναό της Αγίας Μαρκέλλας, ο οποίος αποτελεί προορισμό για τους Χιώτες από τις διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Ακτής των ΗΠΑ καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων αξίζει να αναφέρουμε την πασχαλινή εκδρομή και το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας, το οποίο – κατά κανόνα – λαμβάνει χώρα το πλησιέστερο με την γιορτή της Αγίας Σαββατοκύριακο.

Ο Δημήτριος Μουτάφης ενώ μοιράζει την βασιλόπιτα στους εκπροσώπους των 25 χωριών της Βορείου Χίου. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Παντελής Μεστούσης, Στυλιανός Ζερβούδης, π. Βασίλειος Λούρος, Σταύρος Χαβιάρας, Σταυρούλα και Δημήτριος Μουτάφης. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Αγία Μαρκέλλα Δημήτριος Μουτάφης με την σύζυγό του Σταυρούλα Μουτάφη. Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ο Δημήτριος Μουτάφης με τα στελέχη και τους ευεργέτες του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου "Πελιναίον - Αγία Μαρκέλλα". Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάκας.

Αναδημοσίευση: www.anamniseis.net

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ