30.4.2024 10:45

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Από τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινά η πληρωμή

Οι κάτοχοι οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Επισημοποιήθηκε η εφαρμογή της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τη νύχτα της Δευτέρας (29/4).

Η νέα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να εφαρμοστεί από τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, ανάμεσα σε άλλες προβλέψεις της τροπολογίας.

Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης και για το 2024, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12).

Σημειώνεται ότι, όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να θέσει το όχημα εκ νέου σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των αναλογικών τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Υπογραμμίζεται, ότι για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας ως το μικρότερο διάστημα ορίζεται ο ένας μήνας.

Η άρση της ακινησίας γίνεται ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, mycar. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis και αφού επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ