21.5.2012 10:23

«Σηκώνουν» τα χρήματα τους οι Χιώτες

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΣΠΡΩΞΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 
Η εκκλησία μπορεί να γιορτάζει την Ανάληψη του Σωτήρα σε μια εβδομάδα, αλλά οι τραπεζικές αναλήψεις δίνουν και παίρνουν εδώ και μέρες από μικρούς και μεγάλους καταθέτες, ένδειξη της ανησυχίας που επικρατεί μετά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το γαϊτανάκι για το σχηματισμό κυβέρνησης, την πορεία προς τις νέες εκλογές, η ανησυχία ήταν έντονη και το πρώτο κύμα καταθετών εμφανίστηκε στις τράπεζες, για να πολλαπλασιαστεί όσο περνούσαν οι μέρες κι εντείνονταν η αβεβαιότητα.
Μόλις χθες με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης η ηρεμία αποκαταστάθηκε αλλά σε γενικές γραμμές η ανησυχία στους καταθέτες θύμιζε την εικόνα που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο του 2011!
 
Έξω ή στο σπίτι
Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στον κόσμο και κυρίως στους μικροκαταθέτες. Γενικότερα καταγράφεται η τάση να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο ή να τα παίρνουν σπίτι.
Η τάση αυτή κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες. «Δεν υπάρχουν μεταφορές σημαντικών ποσών της τάξεως των 100.000 ευρώ ή μεγαλύτερων. Τα αιτήματα είναι για ποσά της τάξεως των 20.000 - 50.000 ευρώ», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυξημένες είναι και οι αναλήψεις από τα τραπεζικά γκισέ της τάξεως των 2.000 - 3.000 ευρώ. «Οι μικροκαταθέτες φαίνεται πως παίρνουν τα λεφτά σπίτι τους», αναφέρουν.
 
Προσοχή στους κλέφτες
Πάντως, οι τραπεζίτες κρούουν καμπανάκι κινδύνου προς εκείνους που σηκώνουν χρήματα για να τα κρύψουν στο σπίτι τους, προειδοποιώντας τους ότι ο κίνδυνος ληστείας είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με ό,τι μπορεί να εγκυμονούν οι πολιτικές εξελίξεις. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες αλλά και την Αστυνομία, οι κλοπές έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 από τα χρήματα που σήκωσαν τα νοικοκυριά από τις τράπεζες την τελευταία διετία είναι κρυμμένο σε σπίτια ή σε άλλα «ασφαλή» μέρη, το υπόλοιπο 1/3 έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό και το εναπομείναν ποσό αναλώθηκε για κάλυψη αναγκών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ